Έρευνα: To Financial Fair Play μεγάλωσε τις ανισότητες στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Newsroom
αρης

bet365

Η Ελληνίδα ερευνήτρια Αργυρώ Ελισάβετ Μανώλη δημοσίευσε την έρευνά της σχετικά με την επίδραση του Financial Fair Play στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα μάλλον δεν είναι θετικά.

Το άρθρο με τίτλο "Financial Fair Play και Ανταγωνιστική (Αν)ισορροπία στη Σούπερ Λιγκ Ελλάδας" της Αργυρώς Ελισάβετ Μανώλη εξετάζει την επίδραση των κανονισμών του Financial Fair Play (FFP) της UEFA στην ανταγωνιστική ισορροπία της ελληνικής Stoiximan Super League. Η μελέτη ερεύνησε εάν το FFP, το οποίο εισήχθη το 2011, έχει συμβάλει σε μείωση της ανταγωνιστικής ισορροπίας, ειδικά σε μικρότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως το ελληνικό, που διαφέρει από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα που ήταν το κύριο αντικείμενο προηγούμενων ερευνών.

Οικονομική αστάθεια παρά τα έσοδα

Το άρθρο ξεκινά επισημαίνοντας την οικονομική αστάθεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παρά την αύξηση των εσόδων. Το 2011, οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι παρήγαγαν συνολικά έσοδα 13,2 δισ. ευρώ, αλλά αντιμετώπισαν καθαρές ζημίες ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Αυτές οι απώλειες οδήγησαν στην εισαγωγή του FFP για τη ρύθμιση των οικονομικών πρακτικών και τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Στόχος του FFP ήταν να αποτρέψει τους συλλόγους από το να ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους, προστατεύοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους. Παρά τις προθέσεις, εγείρονται ανησυχίες για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστική ισορροπία των πρωταθλημάτων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση των μεγαλύτερων και οικονομικά ισχυρών συλλόγων εις βάρος των μικρότερων ομάδων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανισότητα.

Στο... μικροσκόπιο 15 σεζόν

Η μελέτη εστιάζει στην εξέταση της επίδρασης των κανονισμών του FFP στην ανταγωνιστική ισορροπία της Stoiximan Super League, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που επικεντρώθηκαν στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το έκανε, εξετάζοντας δεδομένα 15 περιόδων της Λίγκας, πριν και μετά την εισαγωγή του FFP.

 

Ανταγωνιστική Ισορροπία και Οικονομική Ρύθμιση

Η ανταγωνιστική ισορροπία είναι ένα βασικό στοιχείο του ανταγωνισμού στον αθλητισμό, καθώς εξασφαλίζει την αβεβαιότητα του αποτελέσματος και την αξία του θεάματος. Παράγοντες όπως η κατανομή των εσόδων, οι περιορισμοί μισθών και οι εξωτερικές οικονομικές ενισχύσεις επηρεάζουν την ισορροπία ανάμεσα στους συλλόγους. Το άρθρο σημειώνει ότι η ανταγωνιστική ισορροπία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1990, με τις οικονομικές ανισότητες να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Η εφαρμογή του FFP προκάλεσε ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να επιδεινωθεί αυτή η ανισότητα, περιορίζοντας τη δυνατότητα των μικρότερων ομάδων να ανταγωνίζονται τους μεγαλύτερους συλλόγους που έχουν περισσότερους οικονομικούς πόρους. Στη μελέτη εξετάζονται οι συνολικοί βαθμοί που συγκέντρωσαν οι ομάδες στο τέλος κάθε σεζόν, για να αξιολογηθεί η απόδοση και η ανταγωνιστική διαφορά μεταξύ των συλλόγων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της Stoiximan Super League.

Χειρότερα αποτελέσματα μετά το FFP

Η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι, ενώ η Σούπερ Λιγκ Ελλάδας παρουσίαζε βελτίωση στην ανταγωνιστική ισορροπία πριν από την εφαρμογή του FFP, αυτή η τάση ανακόπηκε μετά την εισαγωγή των κανονισμών. Η έρευνα έδειξε μια σταδιακή βελτίωση στην ανταγωνιστική ισορροπία από τη σεζόν 2002/03 έως τη σεζόν 2010/11, ωστόσο, η εισαγωγή του FFP φάνηκε ότι ανέτρεψε αυτή την πρόοδο, οδηγώντας σε μια αυξημένη ανισότητα. Οι τελευταίες σεζόν που εξετάστηκαν, όπως το 2018/19, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανισορροπία, με τις οικονομικά ισχυρές ομάδες να κυριαρχούν στη βαθμολογία, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις. Το αποτέλεσμα, μάλλον ενισχύει τις ανησυχίες ότι το FFP μπορεί να ευνοεί τους ισχυρότερους οικονομικά συλλόγους, περιορίζοντας την ανταγωνιστική ισορροπία.

Ανισότητες και οικονομική εξάρτηση

Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τις κριτικές κατά του FFP, επισημαίνοντας ότι οι κανονισμοί ενδέχεται να είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αντί να προάγουν την οικονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστική ισορροπία, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι κανονισμοί ενδέχεται να έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική εξάρτηση από τις ισχυρές ομάδες και σε ενίσχυση των ανισοτήτων. Οι μικρότεροι σύλλογοι, περιορισμένοι στη δυνατότητά τους να δανείζονται ή να λαμβάνουν εξωτερική χρηματοδότηση, δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Σε τελική ανάλυση, τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το FFP πέτυχε τον στόχο του να εξασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να βελτιώσει την ανταγωνιστική ισορροπία στα πρωταθλήματα μικρότερου μεγέθους, όπως το ελληνικό. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε άλλα μικρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης για να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση του FFP και να διαμορφωθούν πολιτικές που να προάγουν την οικονομική σταθερότητα χωρίς να διαταράσσουν την ανταγωνιστική ισορροπία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα