Ολυμπιακός: Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό και επώδυνο για τη συνέχεια...

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό και επώδυνο για τη συνέχεια...

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό και επώδυνο για τη συνέχεια...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα που του προέκυψαν μετά και το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Αντί προλόγου: Όπως πρόπερσι. Πρώτα 1-1 με το Βόλο στο Καραϊσκάκη, μετά 1-2 από τον Αρη στο Χαριλάου. Έτσι και τώρα. Πρώτα 0-0 με τον Παναιτωλικό στο Καραϊσκάκη, μετά 1-2 από τον Άρη στο Χαριλάου. Η ομάδα να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα στο γήπεδο της και αμέσως μετά να πάει να χάνει εκτός έδρας.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε στο Χαριλάου αυτό που κατέγραφα χθες εδώ, ότι ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που δεν μπορεί τα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια στις αρχές σεζόν, Σεπτέμβρη μήνα!

Για κάποιο λόγο, έτσι απλά το λέω, δεν τα μπορεί! Δεν ρολάρει, αποπροσανατολίζεται από την Ευρώπη και τις διακοπές λόγω Εθνικών ομάδων, δεν ξέρω. Πάντως, οι πέντε ήττες και οι τρεις ισοπαλίες σε οκτώ σκληρά παιχνίδια του μακριά από το Καραϊσκάκη την τελευταία δεκαετία τα λένε όλα.

Πάμε παρακάτω, στην τωρινή πραγματικότητα: άκουγα τις δηλώσεις του Μεντιλίμπαρ μετά το παιχνίδι. Μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι η ομάδα του δεν ήταν ομαδική. Προς στιγμήν, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται, μα τι λέει, αυτό έφταιγε; Μετά κοίταξα τις σημειώσεις μου. Σε μία, δύο, τρεις, τέσσερις (!) περιπτώσεις (και νομίζω ότι ξέχασα να καταγράψω και μία πέμπτη!) σημείωνα, «είχε πάσα». Ο προπονητής του Ολυμπιακού, βεβαίως, είχε δίκιο. Οι παίκτες του θα μπορούσαν να βρεθούν σε θέση για καλό σουτ η, έστω να επιτεθούν υπό πολύ καλές συνθήκες σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, ειδικά στο α΄ ημίχρονο, αλλά δεν το έκαναν, προτιμώντας να διεκδικήσουν για τον εαυτό τους τον τίτλο του ήρωα, παρά να παίξουν για την ομάδα.

 

Φάση πρώτη στο 11’. Ο Ελ Κααμπί επέλεξε να σουτάρει από μακριά πάνω σε ένα παίκτη του Άρη, ενώ ο Βέλντε ήταν αριστερά του, για να πάρει την μπάλα και να την σπάσει στον Ζέλσον, που έφευγε προς το πέναλτι.

Eλ Κααμπί

Φάση δεύτερη στο 19’. Ο Βέλντε έκανε το ίδιο κι ακόμη χειρότερο στον Ελ Κααμπί! Επέλεξε να σουτάρει υπό πίεση από αμυνόμενο και με άλλο αμυνόμενο μπροστά του, ενώ ο Ελ Κααμπί ήταν μόνος του από αριστερά για να προχωρήσει και να σουτάρει.

Βέλντε

Φάση τρίτη στο 38’. Ο Τσικίνιο μία από τα ίδια. Επέλεξε να σουτάρει πάνω σε αμυνόμενο, ενώ ο Ζέλσον ήταν δεξιά του σε πολύ καλύτερη θέση για να πάρει την πάσα και να απειλήσει αυτός με σουτ.

Τσικίνιο

Φάση τέταρτη στο 48’. Ο Γουίλιαν, τα ίδια. Επέλεξε να σουτάρει πάνω σε ένα αμυντικό, ενώ θα μπορούσε να δώσει στον ευρισκόμενο αριστερά του εντελώς αμαρκάριστο Ορτέγκα.

Γουίλιαν

Είναι έλλειψη καθαρού μυαλού; Έλλειψη ποιότητας; Θέλουν να το παίξουν μάγκες ο καθένας μόνος του; Πάντως, την ομάδα την έβαλαν κάτω από τον εαυτό τους. Κι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Με τον Ελ Κααμπί και τον Βέλντε να παίζουν σαν τα μικρά παιδιά στην αλάνα, «δεν μου την έδωσες, δεν σου την δίνω». Και τον Τσικίνιο με τον Γουίλιαν να παίζουν για να πάρουν αυτοί την δόξα.

Με αυτά τα μυαλά, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να προχωρήσει. Όπως δεν μπορεί να προχωρήσει ο Ολυμπιακός όταν μπαίνει στα παιχνίδια, όπως μπήκε χθες, με συνέπεια τη φάση του 1-0, έχοντας μία αντίδραση απαράδεκτη, έως και κωμική.

Πρώτα απ΄ όλα από τον Ορτέγκα, που δεν είχε την στοιχειώδη εξυπνάδα να κάνει ένα φάουλ και να σταματήσει τον αντίπαλο εξτρέμ, ενώ έβλεπε ότι του ξέφευγε. Οι παίκτες του Άρη, κάθε φορά που τους έφευγαν ο Βέλντε η, ο Ρόντινεϊ, έκαναν ένα φάουλ, έπαιρναν μία κάρτα και τέλος η επίθεση η, η αντεπίθεση. Ο Ορτέγκα στα 25 του δεν έχει μάθει ακόμη ως μπακ πότε να κάνει φάουλ…

Αλλά εδώ μιλάμε για μία γενικότερα εγκληματική αντιμετώπιση μίας επίθεσης του Άρη από την ομάδα του Ολυμπιακού. Πάει στο καλό, ο Ορτέγκα υπερφαλαγγίστηκε και δεν του’ κοψε να κάνει φάουλ. Πάει στο καλό οι δύο στόπερ να μην βγήκαν τόσο γρήγορα όσο έπρεπε πάνω στον σκόρερ Μανού Γκαρθία. Αλλά οι δύο αμυντικοί μέσοι, ο Γκαρθία κι ο Έσε, που ήταν για να μαρκάρουν τον παίκτη του Άρη και να μην τον αφήσουν να σουτάρει με όλη του την ησυχία; Πολύ απλά είχαν επιστροφές «χελώνας».

Αρης

Ο δε έξω δεξιά, ο Ζέλσον, που θα έπρεπε κι αυτός να γυρίσει για να βοηθήσει την άμυνα του, απλά «παρατηρούσε» 40 μέτρα μακριά, αφού άλλωστε δεν γυρνάει ποτέ (!) πίσω η, το κάνει απλά «παρακολουθώντας». Γιατί, για όποιον δεν το πρόσεξε, μόνος του δεν ήταν μόνο ο σκόρερ του Άρη, αλλά κι ο Σιστόν από αριστερά. Κι εκεί να πήγαινε η μπάλα, ξανά αμαρκάριστος θα ήταν για να σουτάρει από ιδανική θέση.

Μιλάμε δηλαδή για μία ομάδα που έβγαλε (και) χθες κραυγαλέες αδυναμίες σε ολόκληρο το φάσμα του παιχνιδιού της, τόσο καθαρά αγωνιστικά, όσο κι από πλευράς νοοτροπίας, και όχι μόνο σε ένα κομμάτι, το καθαρά δημιουργικά, όπως νομίζουμε. Κι αυτό είναι το πλέον επώδυνο και ανησυχητικό για τη συνέχεια.

Άσχετο: Σαν να μην είχε όλα τα άλλα ο Ολυμπιακός φέτος, έχει και την ιστορία με τους παίκτες του να γυρίζουν μάλλον πιο αργά από ποτέ μετά από τραυματισμούς τους. Και συνεχώς να είναι «έτοιμοι να επιστρέψουν», αλλά τελικά να έχουν νέες ενοχλήσεις και φτου κι από την αρχή. Σε αυτό το δύσκολο ξεκίνημα μίας νέας ομάδας, λείπουν και παραλείπουν τόσο ο Ρέτσος, όσο και ο Μασούρας.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Στο α΄ ημίχρονο υπήρχε ένας παίκτης του Ολυμπιακού με ακόμη πιο κάτω απόδοση κι από τον Ντάνι Γκαρθία. Ο λόγος για τον Ζέλσον Μαρτίνς, που ήταν απλά ανύπαρκτος. Δεν ξέρω αν επηρεάστηκε από μία ενόχληση για την οποία παραπονέθηκε γύρω στο 15’, αλλά ήταν σαν να μην υπήρχε. Και μία φορά που έκανε καλή κίνηση σαν κρυφός φορ και τον βρήκε ο Έσε, έχασε την μπάλα μέσα από τα πόδια του σε θέση βολής…

Ζέλσον

Και όμως στο ημίχρονο δεν έγινε αλλαγή ο Ζέλσον, αλλά ο Βέλντε, κάτι που νομίζω ήταν λάθος, αφού ο Νορβηγός με όλες του τις αδυναμίες ήταν τουλάχιστον δραστήριος, πήρε τρία φάουλ σε καλές θέσεις, κάτι έκανε. Τέλος πάντων, ο Ζέλσον έμεινε, και στο β΄ ημίχρονο κάπως κουνήθηκε παραπάνω, όμως ένα κάπως επικίνδυνο γύρισμα σε 77 λεπτά συμμετοχής, συγνώμη, αλλά είναι ένα τίποτα για κυνηγό.

Με τον Πορτογάλο στο πρώτο σκληρό παιχνίδι της σεζόν να έδειξε ότι ορθά πέρυσι υπολογίζονταν ως αλλαγή και όχι ως βασικός. Όταν πέρασε στη θέση του, ως εξτρέμ, ο Ρόντινεϊ, έβγαλε τουλάχιστον την ασίστ για το μοναδικό γκολ.

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.