Άρης: Οι αριθμοί λένε ψέματα για τον Μανού Γκαρθία αλλά ο Μάντζιος του είπε την αλήθεια

Άρης: Οι αριθμοί λένε ψέματα για τον Μανού Γκαρθία αλλά ο Μάντζιος του είπε την αλήθεια

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Μανού

bet365

Η στατιστική απεικόνιση της εμφάνισης του Μανού Γκαρθία στον αγώνα με τον Ολυμπιακό είναι τουλάχιστον παραπλανητική ως προς το επίπεδο προσφοράς του εν αντιθέσει με τα λόγια του Άκη Μάντζιου προς τον Ισπανό μέσο τα οποία εμπεριείχαν μόνο αλήθειες!

Το τελευταίο έχει τη σημασία του. Είναι η διαδικασία που προηγείται με κύριο στόχο την ανάδειξη ενός ποδοσφαιριστή μαζί με τη μετατροπή του σε σταθερό ηγέτη. Μέχρι στιγμής, ο Μανού Γκαρθία δεν έχει ξεφύγει από τον προσδιορισμό του διάττοντα αστέρα υπό την έννοια ότι υπήρξαν νύχτες στις οποίες φώτισε τον σκοτεινό ουρανό αλλά και αντίστοιχες όπου ο ίδιος χάθηκε στο σκοτάδι. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η δική του λάμψη ήταν πιο ισχυρή ακόμη και από αυτή των προβολέων του «Κλ. Βικελίδης». Αυτή η εμφάνιση ήταν απαραίτητη για την ψυχοσύνθεση του, το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή του ο οποίος μήνες τώρα επιχειρηματολογεί για το ταλέντο, την ποδοσφαιρική ποιότητα αλλά και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να σκαρφαλώσει στο επίπεδο που βρέθηκε πριν από τον σοβαρό τραυματισμό και τις δύο επεμβάσεις οι οποίες ύψωσαν ανάχωμα σε μια ανοδική πορεία.

Παρεμπιπτόντως, σε αγώνα (26/1/2023) απέναντι στον Ολυμπιακό στο «Κλ. Βικελίδης» έπαθε τη σοβαρή ζημιά, στο ίδιο γήπεδο απέναντι στον ίδιο αντίπαλο… αναγεννήθηκε. Είναι από τις διαβολικές συμπτώσεις που επιφυλάσσει το ποδόσφαιρο.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις πάντα κρύβουν σκοπιμότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, το εύκολο συμπέρασμα επί των όσων έχει πει ο Άκης Μάντζιος για τον Μανού Γκαρθία ήταν η ευδιάκριτη προστασία του ποδοσφαιριστή. Το χτίσιμο τείχους ασφαλείας με κύριο σκοπό την απρόσκοπτη δουλειά από την πλευρά του 26χρονου μέσου δίχως τις κραυγές διαμαρτυρίας για το επίπεδο προσφοράς του. Βλέπετε, έως και τη μεταγραφή του Μόντσου, κουβαλούσε και την ταμπέλα της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία του συλλόγου.

Αυτό το βάρος έγινε βαρύ κι ασήκωτο για τις πλάτες του βραχύσωμου επιθετικού. Τον έβαλε σε έντονες σκέψεις και τα δε δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου περί σκέψεων αποχώρησης (μέσω πώλησης) δεν ήταν τυχαία. Δημοσίως δεν το παραδέχθηκε, πιθανότατα όμως έκανε τη σκέψη του ενός βήματος προς τα πίσω για να κυνηγήσει τα δύο προς τα εμπρός, ίσως εξέτασε και το σενάριο επιστροφής στην Ισπανία. Δηλαδή, το ότι επί ένα καλοκαίρι χαρακτηριζόταν «αμφίβολη» η παραμονή του στην ομάδα δεν ήταν προϊόν ζωηρής φαντασίας.

Ο Μανού

Παράλληλα «έτρεχε» μια άλλη διαδικασία. Αυτή της μετουσίωσης του παιχνιδιού του και της αλλαγής κινήσεων στο χορτάρι. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιόν του Μανού. Πράγματι πρόκειται για ποδοσφαιρικό αρτίστα ο οποίος ξεδιπλώνει τη φαντασία του στο γήπεδο και ενθουσιάζει τον κόσμο με μια κίνηση η οποία για τον ίδιο είναι ψωμοτύρι αλλά για τους υπόλοιπους μοιάζει με κάτι εξεζητημένο. Την ίδια στιγμή όμως ο Άκης Μάντζιος επέμενε στις συζητήσεις περί της αξίας μετουσίωσης του παιχνιδιού του. Καλές οι ντρίμπλες και οι πάσες στην αδύναμη πλευρά, αλλά ο έμπειρος τεχνικός απαίτησε κάθετη κίνηση. «Πρέπει να σε νιώσει η αντίπαλη άμυνα», του είπε αρκετές φορές.

Αυτό το… «να σε νιώσει» δεν αφορά μόνο την κάθετη κίνηση αλλά και το σουτ. Πολλές φορές ο Μανού λειτουργεί σαν τον πιτσιρικά στο Playstation καθώς μπερδεύει πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά απλά. Ακόμη περισσότερες αποφεύγει την εκτέλεση από τα 15-16 μέτρα ενώ ξέρει ότι τη διαθέτει. Άλλες προτιμούσε να στέκεται εκτός περιοχής περιμένοντας εκεί την μπάλα, αντί να πατήσει στην περιοχή όπως έκανε στη φάση του πρώτου τέρματος με τον Ολυμπιακό. Γι’ αυτόν τον λόγο αδίκησε τον εαυτό του και τον ιδρώτα του στον αγώνα της Κρήτης με τον ΟΦΗ. Μπορούσε ακόμη περισσότερα στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν, ασχέτως του ότι αυτή η περίοδος ήταν μεταβατική για τον ίδιο. Ο Μάντζιος δεν αμφέβαλε ποτέ για την ποιότητά του, αλλά είχε τις ενστάσεις του για τις κινήσεις του στο γήπεδο.

Ο Μανού

Εκεί εντοπίζεται η μεγάλη διαφορά μεταξύ των προηγούμενων αγώνων και του τελευταίου με τον Ολυμπιακό. Οι αριθμοί λένε από… τίποτε έως καθόλου. Το ποσοστό του 63% σε σωστές πάσες ή οι 32 επαφές που έκανε (σύμφωνα με το sofascore) δεν αποτυπώνουν το μέγεθος της εμφάνισής του η οποία, από τον ίδιο, χαρακτήρισε ως η καλύτερη με τη φανέλα του Άρη. Για παράδειγμα, μέσα στις «άστοχες» πάσες ήταν κι αυτή που ο Κάρμο δεν επέτρεψε να περάσει στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Με το εξωτερικό φάλτσο και καθώς ο Λορέν Μορόν είχε κρατήσει αποστάσεις από τον στόπερ του Ολυμπιακού και ήταν σε θέση εκκίνησης στον ανοιχτό χώρο. Η ιδέα του Μανού ήταν γοητευτική, η εκτέλεση δεν βγήκε, αλλά η απόφαση ήταν ολόσωστη.

Συνολικά, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο ίδιος αλλά και ο ποδοσφαιρικός οργανισμός στον οποίον βρίσκεται είναι η διάρκεια στην απόδοσή του. Ξέρει ο ίδιος αλλά και ο Άρης ότι είναι στο χέρι του να την αποκτήσει καθότι διαθέτει όλα τα προσόντα. Το ποδοσφαιρικό ταλέντο, τις παραστάσεις, φέτος έκανε και κανονική προετοιμασία εν αντιθέσει με το καλοκαίρι του 2023 όπου ήταν σε περίοδο αποκατάστασης έπειτα από την επέμβαση στο χιαστό.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα