Wyscout: Οι αριθμοί της προόδου στη δημιουργία του Παναθηναϊκού και το ανασταλτικό κομμάτι

Wyscout: Οι αριθμοί της προόδου στη δημιουργία του Παναθηναϊκού και το ανασταλτικό κομμάτι

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout: Οι αριθμοί της προόδου στη δημιουργία του Παναθηναϊκού και το ανασταλτικό κομμάτι

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για όσα έκανε καλύτερα ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό αλλά και την ανάγκη μείωσης των απειλών που δέχεται το Τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός του Ντιέγκο Αλόνσο είναι μία εντελώς καινούρια ομάδα, η οποία χρειάζεται χρόνο, υπομονή και πάνω από όλα σκληρή δουλειά για να φτάσει στο επίπεδο να αποδίδει βάσει των προσδοκιών που έχουν δικαίως προκύψει από την μεγάλη ατομική ποιότητα που χαρακτηρίζει το φετινό ρόστερ και των στόχων του συλλόγου.

Ο 49χρονος τεχνικός μετά την νίκη επί του Πανσερραϊκού παραδέχθηκε-και μαγκιά του- πως αυτό που παρουσιάζεται πάνω στο χορτάρι, είναι πολύ μακριά από αυτό που ο ίδιος επιθυμεί και από αυτό που μπορεί να βγάλει το συγκεκριμένο έμψυχο δυναμικό. Ένα πρώτο βήμα για να διορθώσεις τα προβλήματά σου, είναι η αναγνώριση της κατάστασης. Η πραγματικότητα.

Από την άλλη και συγκριτικά με τα τρία παιχνίδια που προηγήθηκαν απέναντι σε μικρομεσαίους αντιπάλους(Αστέρας, Λεβαδειακός, Καλλιθέα) στην αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό, το Τριφύλλι έκανε κάποια βήματα μπροστά, όσον αφορά την ανάπτυξη του παιχνιδιού, την εκδήλωση των επιθέσεων, τους αυτοματισμούς, τον τρόπο που κυκλοφορούσε την μπάλα και έψαχνε τους χώρους για να επιτεθεί. Πολύ πιο ορθολογικά, πολύ πιο υπομονετικά, από άξονα και από άκρα, με συνεργασίες και κάθετο ποδόσφαιρο.

Όχι άμεσα, όχι μακρινές μεταβιβάσεις, όχι αναζήτηση της δεύτερης κερδισμένης μπάλας ψηλά για γρήγορες επιθέσεις.

Πράγματα που επιβεβαιώνονται από τους αριθμούς που μας προσφέρει το Wyscout, συγκριτικά πάντα με τα όσα έκαναν οι «πράσινοι» σε κάποια από τα άσχημα παιχνίδια τους.

Για παράδειγμα:

Κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης ο Παναθηναϊκός έφτιαξε τελικές αξίας 0.96xGoals, πολύ «φτωχή» επίδοση. Χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ «ανέβηκε» στο 1.89xGoals. Στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος τελείωσε εκείνο το ματς με 6 τελικές σε 35 οργανωμένες επιθέσεις ενώ κόντρα στα «λιοντάρια» είχε 13 τελικές σε 39 οργανωμένες επιθέσεις.

Προφανώς σε αυτή την πρόοδο έπαιξαν ρόλο δύο πράγματα. Ο χρόνος δουλειάς του προπονητή με όλο το ρόστερ στον ένα μήνα που μεσολάβησε από την πρεμιέρα της Super League αλλά και στα πρόσωπα που παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο.

Κόντρα στους Αρκάδες ο Παναθηναϊκός έπαιξε με Ζέκα-Βιλένα-Μαξίμοβιτς στα χαφ και Τζούρισιτς, Τετέ, Γερεμέγεφ στην επίθεση. Χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ, ο άξονας είχε Αράο, Ουναϊ, Μπακασέτα και η τριπλέτα της επίθεσης Τετέ- Πελίστρι- Ιωαννίδη. Υπάρχει μια μικρή διαφορά...

Επίσης στα δύο αυτά παιχνίδια το σύνολο του Αλόνσο είχε ίδιο ποσοστό κατοχής μπάλας(66%) αλλά πολλά περισσότερα περάσματα στο επιθετικό τρίτο απέναντι στον Πανσερραϊκό. 62 έναντι 43.

Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πιο πιεστικός, έχοντας εξαιρετικά υψηλό δείκτη πίεσης(6.51 PPDA) ενώ στη πρεμιέρα ήταν ψηλά και σε πιο νορμάλ επίπεδα, 8.04.

Eίναι ξεκάθαρο, βάσει των δεδομένων, πως η ομάδα του Αλόνσο είχε καλύτερη απόδοση, ωστόσο, συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την ανασταλτική της λειτουργία και από το αμυντικό της τρανζίσιον.

Τα ίδια θέματα, βέβαια, αντιμετώπιζε και πέρυσι τέτοια εποχή ο Παναθηναϊκός, όταν ο Ιβάν αποφάσιζε να παρουσιάσει έναν πιο επιθετικό Παναθηναϊκό, με μία πιο αλέγκρα μεσαία γραμμή σε σχέση με εκείνη των Κουρμπέλη, Τσέριν και Πέρεθ της σεζόν 2022-2023. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Το ζητούμενο, όμως, είναι πάντα η ισορροπία.

Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ίδια άθλια αμυντική εικόνα όπως με την Καλλιθέα που έφτασε τα xGoals στον... Θεό(3.3), άφησε τον Πανσερραϊκό στα 1.05xGoals αλλά και πάλι είναι «ψηλά» όταν παίζεις στην έδρα σου με έναν αντίπαλο από τα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας.

Πάντως, είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον Ντιέγκο Αλόνσο να παρουσιάσει μία ομάδα με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια στο αμυντικό της κομμάτι, καλύτερες και πιο δομημένες επιστροφές, ομαδικούς μηχανισμούς που δεν θα επιτρέπουν τόσες επικίνδυνες μεταβάσεις στον αντίπαλο.

Σε οργανωμένη άμυνα δεν του κάνεις εύκολα άμυνα του Τριφυλλιού αλλά το rest defence του συνόλου είναι μέχρι στιγμής προβληματικό και χρήζει βελτίωσης...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.