Το προβάδισμα του ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο βαθμολογικό

Το προβάδισμα του ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο βαθμολογικό

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος εξηγεί γιατί ο «δικέφαλος του Βορρά» βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου, μετά τις πρώτες πέντε στροφές του πρωταθλήματος.

Ίσως ήταν από τις ελάχιστες φορές στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος, που ο εν ενεργεία πρωταθλητής δεν ξεκινούσε με την ταμπέλα του φαβορί την επόμενη σεζόν. Με τον Παναθηναϊκό να αποτελεί ερωτηματικό, ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε – στην καλύτερη περίπτωση για τον ίδιο – από την τρίτη θέση της αφετηρίας, πίσω από Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Από τη μία, οι «ερυθρόλευκοι» που έρχονταν με τη φόρα της κατάκτησης του Europa Conference League και από την άλλη, η «Ένωση» με τις ηχηρές μεταγραφές της ετοιμαζόταν να πάρει πίσω αυτό που έμοιαζε δικό της πέρσι και το έχασε μέσα από τα χέρια της.

Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση των... ειδικών διόλου «χάλασε» τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ίσα-ίσα, θεωρώ πως αυτό ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος στο Ρουμάνο τεχνικό και τους παίκτες του πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Να μην τους θεωρεί φαβορί για τον τίτλο. Μετά τις πρώτες πέντε αγωνιστικές, ο «δικέφαλος του Βορρά» φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και είναι ο μόνος διεκδικητής του τίτλου που δεν έχει γκελάρει (γιατί η ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να θεωρηθεί γκέλα). Δεν είναι όμως αυτοί οι λόγοι που δίνουν προβάδισμα στον ΠΑΟΚ. Είναι η συνοχή που δείχνει σαν σύνολο, η προσωπικότητα που υπάρχει και φυσικά το ατομικό ταλέντο.

Στο 1-4 απέναντι στο Βόλο, η ομάδα επιβεβαίωσε στο έπακρο όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Μεσοεπιθετικά είχε ξανά όμορφες συνεργασίες και πλουραλισμό στο σκοράρισμα, στη μείωση του σκορ από τους γηπεδούχους δεν πανικοβλήθηκε και είχε την απάντηση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ η κλάση του Κοτάρσκι εμφανίστηκε ξανά κάτω από τα δοκάρια. Άλλωστε, δεν τον αποθέωσε τυχαία ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Κάτι σπάνιο για τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Και αυτό δίνει από μόνο του ιδιαίτερη βαρύτητα. Μιλώντας για τον τεχνικό των πρωταθλητών, είναι σαφές πως και η δική του παρουσία στον πάγκο φέρνει σε θέση οδηγού τους Θεσσαλονικείς. Όχι μόνο για την αδιαμφισβήτητη προπονητική του ευφυΐα και την ικανότητά του να μετατρέπει σε μαχητές τους ποδοσφαιριστές του, αλλά γιατί ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ο μοναδικός προπονητής στους τέσσερις μεγάλους που δεν αμφισβητείται από τον ίδιο τον οργανισμό, τόσο εντός, όσο και εκτός ομάδας. Είτε πρόκειται για τη διοίκηση, είτε για τους φιλάθλους.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στους άλλους τρεις. Και ειδικά σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ειδικά, στο «τριφύλλι» θεωρώ πως ο Ντιέγκο Αλόνσο κρίνεται σε κάθε παιχνίδι από’ δω και πέρα. Και δεν ξέρω τι θα συνέβαινε σήμερα – ακόμη και χθες το βράδυ – αν ο Τζούρισιτς δεν έβγαζε τα κάστανα από τη φωτιά στο φινάλε και οδηγούσε τους «πράσινους» στο 3-1 επί του Πανσερραϊκού. Ο Ουρουγουανός τεχνικός κέρδισε χρόνο και νομίζω πως η «διαβολοβδομάδα» που ακολουθεί με παιχνίδια Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή απέναντι σε ΑΕΚ, Μπόρατς και Ολυμπιακό θα κρίνει πολλά. Και μην ξεχνάμε πως στη συνέχεια ακολουθεί διακοπή. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάπως καλύτερη θέση, σε σχέση με τον Ντιέγκο Αλόνσο, βρίσκεται ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός πως ο Ισπανός τεχνικός οδήγησε πέρσι τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Europa Conference League, όμως ο Μάιος ανήκει στο παρελθόν για τους «ερυθρόλευκους», όπως είπε και στους παίκτες πρόσφατα ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και φυσικά από το «κάδρο» δε λείπει και ο προπονητής της ομάδας, ο οποίος μπορεί να διαχειρίστηκε εξαιρετικά αυτό που βρήκε πέρσι, υπογράφοντας έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο, όμως φέτος που ο ίδιος χρειαζόταν να χτίσει κάτι δικό του, φαίνεται να δυσκολεύεται. Οι εμφανίσεις της ομάδας στα δύο τελευταία παιχνίδια με Παναιτωλικό και Άρη έχουν χτυπήσει τα πρώτα «καμπανάκια». Ειδικά μετά την ήττα από τους Θεσσαλονικείς η πίεση αυξήθηκε, ενώ ακολουθεί και ο αγώνας με τη Λυών στο Europa League.

Αυτός που μέχρι πρότινος έμοιαζε να βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τον Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ο Ματίας Αλμέιδα. Δηλαδή, ακλόνητος. Το σοκ του αποκλεισμού από τη Νόα στο Conference League ήταν μεγάλο για την «Ένωση» και η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο οργανισμός δεν το έχει ξεπεράσει ακόμα. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μουρμούρα προς το πρόσωπο του Αργεντινού τεχνικού (εννοείται πως δεν τίθεται θέμα Πελάδο), ωστόσο ο ίδιος καλείται να παρουσιάσει ξανά μια «πεινασμένη» ομάδα στο γήπεδο. Οι τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις έφεραν μια ευφορία στους «κιτρινόμαυρους», όμως ήρθε η λευκή ισοπαλία απέναντι στην Athens Καλλιθέα για να προσγειώσει την ομάδα ανώμαλα στην πραγματικότητα. Βέβαια, εδώ που τα λέμε – και σύμφωνα με όσα έχουμε δει – ποιος θα περάσει φέτος αναίμακτα από τη Λεωφόρο; Στον Παναθηναϊκό το έλεγαν τόσα χρόνια, όμως φαίνεται πως η Athens Καλλιθέα μπορεί να το κάνει πράξη, με την ομάδα που έχει φτιάξει ο Μάσιμο Ντονάτι.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος