ΠΑΟΚ, η ομάδα που “ακούει” περισσότερο τον προπονητή της
Μάρτυς μου το YouTube και όλες οι άλλες social media πλατφόρμες, στις οποίες δημιουργώ περιεχόμενο: από τον περασμένο Ιούλιο, όταν πρωτοείδα τις στοιχηματικές αποδόσεις για την κατάκτηση του τίτλου στη νέα Superleague σχολίαζα ότι δεν είχε ποδοσφαιρική λογική το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ παρουσιαζόταν ως το τρίτο φαβορί με θεαματικά λιγότερες πιθανότητες από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Σήμερα, που έχουμε δει τις πρώτες 5 αγωνιστικές - δηλαδή το 1/5 της “κανονικής περιόδου” του νέου πρωταθλήματος η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει την ποδοσφαιρική λογική και όχι αυτή των στοιχηματικών αποδόσεων. Είτε τον αντιλαμβάνεσαι ως πρώτο φαβορί είτε όχι, βλέπεις καθαρά ότι ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη αγωνιστική ωριμότητα στη δεδομένη στιγμή.
Το περασμένο Σάββατο έβλεπα από ψηλά στο Πανθεσσαλικό τον Ραζβάν Λουτσέσκου να ζητεί πράγματα από τους ποδοσφαιριστές του, και στη συνέχεια τα έβλεπα αφενός να συμβαίνουν και αφετέρου να “βγαίνουν”. Τον είδα να τους ζητά να κάνουν γρήγορες επιθέσεις επειδή έβλεπε ψηλά στο τερέν τοποθετημένη την αμυντική γραμμή του Βόλου και εκτιμούσε ότι ο ΠΑΟΚ μπορούσε να επιτεθεί στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας αν έπαιζε γρήγορα. Ο ΠΑΟΚ το έκανε και βρήκε έτσι το πέναλτι για το πρώτο του γκολ. Ύστερα τον είδα να επιμένει να δείχνει στον Τισουντάλι κινήσεις εκτός περιοχής, στο πλάι. Ο Μαροκινός μπήκε καλύτερα στο νόημα μετά από την ανάπαυλα του ημιχρόνου, και στην αρχή του β’ ημιχρόνου βγήκε από την περιοχή για να κινηθεί στο αριστερό άκρο. Έτσι ήρθε το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ.
Στη δεδομένη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που “ακούει” καλύτερα τον προπονητή της. Δηλαδή είναι η ομάδα που γνωρίζεται καλά με τον προπονητή της και καταλαβαίνει τι της ζητεί εκείνος να αλλάξει μέσα στο παιχνίδι της προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή τη σύνδεση την είχε και ο Ματίας Αλμέιδα με την ομάδα του αλλά κάτι το σοκ του ευρωπαϊκού αποκλεισμού και κάτι οι απουσίες των τραυματισμών δεν τον βοήθησαν να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο για να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα σε όλους τους αγώνες. Αυτή τη σύνδεση την αναζητεί ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σε μια περίοδο που, επειδή έχει λιγότερους αγώνες συγκριτικά με τους άλλους λόγω ευρωπαϊκής πρόκρισης στην league phase, δεν την έχει πετύχει. Την ψάχνει και ο Ντιέγκο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό και αρχίζει να τη βρίσκει στην επιθετική ανάπτυξη - όχι όμως και στην αμυντική λειτουργία.
Πώς τα κατάφερε ο Λουτσέσκου πριν από τους άλλους; Πρώτα από όλα επειδή κατάφερε να διαχειριστεί καλά μέχρι εδώ την συναισθηματική κατάπτωση που προκάλεσε ο αποκλεισμός από το Champions League. Και ο δεύτερος λόγος είναι σχετικός με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που απέκτησε. Οι παίκτες που απέκτησε έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτούς που είχε ή με αυτούς που ακόμη έχει. Και δεν βάζει την ομάδα να προσαρμοστεί στο παιχνίδι τους - βάζει τους νέους παίκτες να προσαρμοστούν στο παιχνίδι της ομάδας - δηλαδή συνεχίζει στην περσινή πεπατημένη. Την ίδια ώρα που, για παράδειγμα, ο Αλμέιδα παίζει με διαφορετικού τύπου σέντερ φορ και ο Μεντιλίμπαρ ψάχνει πώς να παίξει με άλλο “δεκάρι” και άλλους πλάγιους επιθετικούς.
Στην πρώτη εντύπωση, ο Κόλεϊ έδειξε ότι έχει μπει στο νόημα, ο Τισουντάλι ότι μπαίνει στο νόημα, ο Μπακαγιόκο ότι έχει καταλάβει τι ζητεί ο Λουτσέσκου από τον παίκτη της θέσης του. Και ο Καμαρά παίζει, ως στιγμής, σαν “περσινός” ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.
Κάπως έτσι εξηγείται ότι ο ΠΑΟΚ δείχνει πιο έτοιμος από τις υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο. Αλλά μέχρι εκεί. Ούτε κατέκτησε, ούτε έχασε το πρωτάθλημα. Απλώς τελικά το ποδόσφαιρο δείχνει ο “περσινός” πρωταθλητής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για τον τίτλο συγκριτικά με αυτές των στοιχηματικών προβλέψεων. Γι’ αυτό και αυτές άλλαξαν πλέον, και ο ΠΑΟΚ είναι το δεύτερο φαβορί τους.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.