ΠΑΟΚ: Όσο πιο δυνατή και φορτσάτη η Γαλατασαράι τόσο καλύτερα…

ΠΑΟΚ: Όσο πιο δυνατή και φορτσάτη η Γαλατασαράι τόσο καλύτερα…

ΠΑΟΚ: Όσο πιο δυνατή και φορτσάτη η Γαλατασαράι τόσο καλύτερα…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από την πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή για εκείνον πόλη του κόσμου την Κωνσταντινούπολη, για τη δοκιμασία του ΠΑΟΚ με την Γαλατά και πώς την περιμένει.

Φθάνει αυτή η νέα κατάσταση για τον ΠΑΟΚ που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις πολύ δύσκολων ευρωπαϊκών αγώνων μαζί με το πρωτάθλημα στο οποίο εννοείται ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει. ΠΑΟΚ είσαι…

Κυριακή πρωί έγραψα το αυτονόητο που φαινόταν εδώ και καιρό. Λοιδορούσαν, οι φίλοι άλλων ομάδων. Από την επομένη όμως, παρόμοια κείμενα αναλύσεις και απόψεις προέκυψαν δεκάδες! Νωρίς είναι για να προδικάσουμε το πώς θα κυλήσει το πρωτάθλημα και η χρονιά, για το ότι ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου όμως θα ήταν από νωρίς ο πιο οργανωμένος μέσα ή μετά από αυτό το μεταγραφικό πανδαιμόνιο, δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Τώρα τι γίνεται όμως που (για παράδειγμα) αυτή την εβδομάδα είναι εδώ στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει αύριο με την Γαλατά και την Κυριακή υποδέχεται τον Άρη του Μάντζιου…

Όταν ο ΠΑΟΚ έπαιξε το 2020 με την Μπεσίκτας, οι μεγάλες Τουρκικές ομάδες ήταν μέσα στη δίνη του Financial Fair Play. Είχαν ξοδέψει πολλά-πολλά παραπάνω από όσα έβγαζαν και ήταν όλες υπό αυστηρό έλεγχο. Το FFP βέβαια έχει πάει… περίπατο και το 2024 Γαλατά-Φενέρ και Μπεσίκτας έχουν κάνει μυθικές υπερβάσεις «τραβώντας» η μία την άλλη προς τα πάνω. Στα 288 εκατομμύρια αποτιμάται η αξία της Γαλατά στα 231 της Φενέρ, όταν πχ η Λάτσιο είναι στα 220 και η Σεββίλη στα 180! Το κράτος στην Τουρκία ενισχύει το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο με πολλά και διάφορα τρικ, η φορολογία είναι πολύ χαμηλή και οι δύο (έπεται) η Μπεσίκτας, έχουν ξεφύγει εντελώς αναφορικά με την ποδοσφαιρική χλιδή που θέλουν να παρουσιάσουν.

Όταν η αντίπαλος του ΠΑΟΚ έχει στην επίθεση να διαλέξει ή να βάλει μαζί Όσιμεν, Ικάρντι ή Μπατσουαγί και από πίσω Μέρτενς, Ζίγιεχ, Σάλαι, Τορέιρα και πόσους ακόμη, γίνεται αντιληπτό ότι βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Αλήθεια είναι ότι τα λεφτά και ειδικά αυτά που φεύγουν αλόγιστα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις έναντι και των άλλων ανταγωνιστών, δεν φέρνουν πάντα την απόλυτη ευτυχία. Η Γαλατά όμως με τον Οκάν Μπουρούκ στον πάγκο, έχει καταφέρει να βρει ισορροπίες και να παίζει συνήθως με βάση την αξία της. Την «πάτησε» βέβαια με τους -τελευταίους στην Ελβετία- Γιουνγκ Μπόις, αλλά… έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Πώς θα αμυνθεί ο ΠΑΟΚ

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ μας ενδιαφέρει και από την εμπειρία χρόνων θεωρώ ότι αυτό το σκηνικό με το πώς είναι και πώς παρουσιάζεται η δυναμική των Τούρκων, μόνο καλό θα κάνει. Ισχύει για όλες τις ελληνικές ομάδες: Είμαστε πολύ επικίνδυνοι όταν υποτιμούμε τον αντίπαλο και νομίζουμε ότι θα περάσουμε «αέρα», ενώ γινόμαστε ατσάλι όταν καταλαβαίνουμε ότι ο απέναντι είναι πολύ-πολύ-πολύ δυνατός.

Πόσο πιο δυνατή να εμφανιστεί η Γαλατά; Στην Τουρκία έχει το απόλυτο στο πρωτάθλημα με έξι νίκες σε έξι αγώνες και γκολ 20-5. Έρχεται από το 1-3 μέσα στο Σουκρού Σαράτσογλου και όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο ενθουσιασμός από την μεταγραφή Όσιμεν, αφού πέρσι κατέκτησε πρωτάθλημα πλησιάζοντας στους 100 βαθμούς! Το παλιό Αλί Σα Μιγιέν (Rams Park) θα είναι κατάμεστο αφού τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και ο αυριανός αγώνας για τον ΠΑΟΚ μοιάζει… βουνό. Όκ! Το «παίρνουμε». Το θέλουμε. Μας αρέσει. Όσο πιο φορτσάτοι αυτοί κι όσο πιο υπερόπτες -αν γίνεται- τόσο καλύτερα.

Πρακτικά βεβαίως, απέναντι σε μία τόσο καλή και ποιοτική ομάδα που έχει ρυθμό και απίστευτα δημιουργική ικανότητα, δεν είμαι και απόλυτα βέβαιος πώς θα αμυνθεί ο ΠΑΟΚ. Δηλαδή… είμαι πιο αισιόδοξος για τις επιθετικές μεταβάσεις των πρωταθλητών Ελλάδας, παρά για την ικανότητα να μπλοκάρει το ταλέντο που βγάζουν οι Τούρκοι στην επίθεση, περιμένοντας πίσω από την μπάλα. Ας το ζήσουμε όμως κι αυτό. Δοκιμασία είναι το παιχνίδι μέσα στην Πόλη και νιώθω ότι ο ΠΑΟΚ μόνο να κερδίσει έχει.

Όπως μόνο να κερδίσουν έχουν και οι δύο χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες που θα ζήσουν το όνειρο να δουν την ομάδα τους μέσα στην Πόλη από την οποία κατάγεται. Κωνσταντινουπολίτες ήταν οι πρόγονοί μας (και παραδίπλα στην Σμύρνη, στην Προύσα και στην Τρίγλια η γιαγιά μου που τόσες και τόσες ιστορίες μου έλεγε για τον τόπο της) και αυτό το ταξίδι, αυτή η εμπειρία να φωνάζεις… «χιλιόμετρα κάναμε πάλι» βρίσκει το απόλυτο νόημα εδώ μέσα στην Πόλη. Την πιο ιδιαίτερη και ίσως πιο όμορφη-γοητευτική Πόλη του κόσμου και για εμένα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.