ΑΕΚ: Το «θωρηκτό» Πιερό και η άμυνα από... ατσάλι!

ΑΕΚ: Το «θωρηκτό» Πιερό και η άμυνα από... ατσάλι!

Δημήτρης Βέργος
Ο Πιερό και οι παίκτες της ΑΕΚ στο 1-0 επί του Παναθηναϊκού

bet365

Η ΑΕΚ βρήκε αποτελεσματικότητα με τον εκτελεστή Φράνζι Πιερό, η ανασταλτική λειτουργία της διατήρησε τη συνοχή που τη διακρίνει από την αρχή της σεζόν και αυτά είχαν ως συνέπεια να πάρει μια πολύ σημαντική νίκη από κάθε άποψη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Η νίκη στο ντέρμπι της OPAP Arena επί του Παναθηναϊκού ήταν επιβεβλημένη για την ΑΕΚ. Όχι μόνο για βαθμολογικούς λόγους εξαιτίας των πόντων που πετάχτηκαν με Λαμία και Athens Kallithea (άλλωστε ακόμα είμαστε πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν) αλλά κυρίως για να τονώσει την αυτοπεποίθησή της παίρνοντας μια γενναία ένεση ψυχολογίας που την αναζητούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και παίζοντας συγκεντρωμένα, παθιασμένα και αποφασιστικά, η Ένωση πέτυχε τον στόχο της. Βρίσκοντας την αποτελεσματικότητα που της είχε λείψει στο προηγούμενο παιχνίδι και διαθέτοντας για ακόμα ένα ματς μια πολύ συμπαγή ανασταλτική λειτουργία η ΑΕΚ πάτησε ξανά στην κορυφή.

Ο πληθωρικός Πιερό έκανε τη διαφορά στην κορυφή

Η αποτελεσματικότητα ήταν το πρώτο και κύριο ζητούμενο για την ΑΕΚ στο ντέρμπι καθώς αν την είχε έστω και στο ελάχιστο στο παιχνίδι της περασμένης αγωνιστικής με την Athens Kallithea τότε οι κιτρινόμαυροι θα είχαν αποφύγει την γκέλα. Και σε αυτό βοήθησε φυσικά ο Φράνζι Πιερό. Με τον Βόλο είχε σκοράρει με την πρώτη του τελική στο ντεμπούτο, στη Λεωφόρο την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν το ίδιο κυνικός, αλλά επειδή ξέρει ως φορ ολκής να τελειώνει τις φάσεις, στο χθεσινοβραδινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν ξανά «killer». Στην πρώτη μεγάλη στιγμή νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Ίνγκασον και με κεφαλιά-οβίδα τίναξε τα δίχτυα για το 1-0.

Ο 29χρονος φορ από την Αϊτή επιβεβαίωσε ότι είναι ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι και ότι είναι ικανός να εκμεταλλευτεί την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί για να κάνει γκολ. Ο ίδιος είναι που πάλι εκμεταλλευόμενος τη δυναμική του στον αέρα κερδίζει το πέναλτι στο φινάλε για να τελειώσει η ΑΕΚ το ντέρμπι με την εύστοχη εκτέλεση του Άμραμπατ. Παράλληλα με τον τρόπο που έπαιζε και εκτός περιοχής υποδεχόμενος την μπάλα, συνεργαζόταν ιδανικά με τους συμπαίκτες του στην ανάπτυξη των επιθέσεων αποδεικνύοντας ότι είναι ένα «θωρηκτό» που δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο από την αντίπαλη άμυνα.

Η αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ είναι το ατού ως τώρα

Από εκεί και πέρα, εκτός από το στοιχείο της αποτελεσματικότητας, αυτό που έπρεπε να κάνει η ΑΕΚ ήταν να διατηρήσει την συμπαγή ανασταλτική λειτουργία που την χαρακτηρίζει από το ξεκίνημα της σεζόν. Η Ένωση είναι πολύ συγκεντρωμένη αμυντικά και τρανή απόδειξη αποτελεί όχι μόνο το γεγονός ότι έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ παθητικό, αλλά και το ότι οι ουσιαστικές ευκαιρίες που επιτρέπει στον αντίπαλο μέσα στα παιχνίδια ως τώρα είναι ελάχιστες. Έτσι και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, η αμυντική γραμμή των κιτρινόμαυρων δεν προβληματίστηκε και κρατώντας το μηδέν έκλεισε έξι αγωνιστικές έχοντας δεχθεί μόλις ένα τέρμα με πέντε clean sheets.

Η εμπειρία του Βίντα σε συνδυασμό με τη μαχητικότητα του Κάλενς δημιούργησαν ένα αδιαπέραστο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας και το κυριότερο είναι ότι οι δυο τους κατάφεραν να «σβήσουν» έναν από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του πρωταθλήματος, τον Ιωαννίδη. Συνολικά φυσικά η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ πήρε άριστα καθώς και οι Ρότα και Πήλιος στα άκρα της άμυνας και βέβαια οι Σιμάνσκι, Περέιρα και Πινέδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής βοήθησαν επίσης τρομερά στα ανασταλτικά τους καθήκοντα για να περιορίσουν τη δημιουργία του Παναθηναϊκού, κρατώντας τους «πράσινους» ήσυχους επιθετικά και σφραγίζοντας τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα