Εφτασε η ώρα για την… «Παναθηναϊκού ανάβασις»!

Εφτασε η ώρα για την… «Παναθηναϊκού ανάβασις»!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Εφτασε η ώρα για την… «Παναθηναϊκού ανάβασις»!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει τα σημαντικότατα κέρδη για τους «πράσινους» από τη συμμετοχή τους στο League Stage του Conference League: το βαθμολογικό ορόσημο της 8άδας, οι βαθμοί του έξτρα μπόνους, ο υπερδιπλασιασμός του συντελεστή, η επιστροφή στο ευρωπαϊκό top-100 και τα επόμενα προσιτά ευρωπαϊκά καλοκαίρια!

Μέσα σε ένα σχετικό κλίμα αμφισβήτησης, που συχνά συνοδεύει τις μεγάλες ελληνικές ομάδες στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς, αλλά μετά από μία δεδομένα επιτυχημένη και άκρως αποτελεσματική προκριματική διαδικασία μέσα στο καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός καλείται από σήμερα να ξεκινήσει το ταξίδι του στην πρώτη του συμμετοχή στο Conference League.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι… επείγεται να δρέψει τους καρπούς της πρόκρισης επί της Λανς, που σήμερα κανονικά θα στεκόταν στη σέντρα ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας…

Για τον Παναθηναϊκό δεν είναι… διασκέδαση η εφετινή ευρωπαϊκή του περιπέτεια, μετά την περσινή πρώτη μετά από πολύ καιρό και μάλλον αποτυχημένη απόπειρα στο Europa… Περισσότερο μοιάζει με μια πολύ μεγάλη ευκαιρία αλλά και με σημαντική υποχρέωση ταυτόχρονα.

Υποχρέωσή του είναι με βάση την ευρεία γκάμα των έξι διαφορετικών αντιπάλων του να προχωρήσει πολύ πιο μακριά από το League Stage της διοργάνωσης και η μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει την ανάβασή του στο UEFA ranking και να αρχίσει από εφέτος να πλησιάζει και πάλι τα ευρωπαϊκά του στάνταρ, που τα έχει ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια…

Για τον Παναθηναϊκό φυσικά δεν είναι διόλου τιμητικό το γεγονός ότι ξεκινάει το ευρωπαϊκό του ταξίδι από την 228 η θέση στο UEFA ranking και το ότι είναι η πέμπτη από τις έξι ελληνικές ομάδες, που αναφέρονται σε αυτό με μία έστω ευρωπαϊκή συμμετοχή στην τρέχουσα πενταετία. Πίσω από τον 46 ο Ολυμπιακό, τον 49 ο ΠΑΟΚ, αλλά και την ΑΕΚ με τον Αρη, που βρίσκονται στις θέσεις 140 και 193 αντίστοιχα.

Πάνω μόνο από τον ΟΦΗ με τελευταία ευρωπαϊκή του συμμετοχή την περίοδο 2020-21. Και αυτό χάρη στον εθνικό συντελεστή, όχι στον δικό του… Στην τρέχουσα ευρωπαϊκή του 5ετία ο Παναθηναϊκός έχει το απόλυτο κενό με τη μη συμμετοχή του στις διοργανώσεις τις σεζόν 2020-21 και 2021-22, τους 2,000 βαθμούς του αποκλεισμού στα καλοκαιρινά προκριματικά της σεζόν 2022-23 από τη Σλάβια Πράγας και τους 3,000 βαθμούς από την περσινή του νίκη με τη Βιγιαρεάλ και την ισοπαλία με την Μακάμπι Χάιφα στον όμιλο του Εuropa.

Σημειώνεται ότι οι βαθμοί που πήρε στα περσινά και φετινά προκριματικά υπολογίζονται μόνο υπέρ της Ελλάδας και όχι στον δικό του συντελεστή. Εφέτος δηλαδή ξεκινάει από το… μηδέν και θα επιχειρήσει να κάνει σεφτέ ως προς τον δικό του συντελεστή από απόψε στην Μπάνια Λούκα. Εχει απλώς σίγουρους 2,500 βαθμούς στον συντελεστή του στην περίπτωση που ολοκληρώσει το League.

Stage με λιγότερους βαθμούς εντός γηπέδου, αλλά εννοείται ότι αγωνιστικά δεν θα χρειαστεί (ή δεν πρέπει να χρειαστεί) αυτή τη μίνιμουμ εγγύηση που του δίνει ο κανονισμός.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του την απόλυτη ευκαιρία με νορμάλ υπολογισμούς και με βάση την ποιότητα του ρόστερ του να ολοκληρώσει το πρώτο League Stage στην ιστορία της διοργάνωσης έχοντας σε μια χρονιά υπερδιπλασιάσει τον ευρωπαϊκό συντελεστή της πενταετίας του… Πολύ απλά με 10,000 βαθμούς συντελεστή σε σχέση με τους 5,000 βαθμούς που έχει συνολικά αυτή τη στιγμή. Όχι θεωρητικά, αλλά απόλυτα πρακτικά!

Στους στόχους του ΠΑΟ κάλλιστα μπορεί και πρέπει να είναι μια θέση στην πρώτη 8άδα της ενιαίας βαθμολογίας των 36 ομάδων και η απευθείας πρόκριση στη φάση των 16 του Μαρτίου, αποφεύγοντας τον ενδιάμεσο γύρο των νοκ άουτ πλέι οφ του Φεβρουαρίου, στον οποίο θα μετάσχουν οι ομάδες από την 9 η έως την 24 η θέση.

Για να το πετύχει αυτό με βάση τις προσομοιώσεις της UEFA, που έχουν παρουσιαστεί και στις ομάδες, θα χρειαστεί κοντά στους 13 βαθμούς από τους έξι αγώνες που θα δώσει. Πολύ απλά αυτό σημαίνει τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και το περιθώριο για μια ήττα, ας πούμε στο παιχνίδι του με την Τσέλσι.

Ευνόητο είναι ότι αυτό το σενάριο απαιτεί ξεκίνημα με νίκη απόψε κόντρα στην Μπόρατς στη Βοσνία και δεδομένα τις δύο εντός έδρας νίκες στο ΟΑΚΑ με Ελσίνκι και Ντινάμο Μινσκ. Από εκεί και πέρα όλα είναι δυνατά στην Ουαλία με την The New Saints, στη Σουηδία με την Ντζουργκάρντεν και στο ΟΑΚΑ με την Τσελσι, όπου θα ψάχνει τέσσερις από τους εννιά συνολικούς βαθμούς…

Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να μπει στο top-8 του εφετινού Conference, τότε δεδομένα θα έχει ολοκληρώσει το League Stage με μίνιμουμ 10,000 βαθμούς στον εφετινό του συντελεστή, αφού στην αγωνιστική του συγκομιδή θα προστεθούν και 2,250 βαθμοί από το μπόνους της όγδοης θέσης που φτάνουν σταδιακά μέχρι τους 4,000 (επιπλέον δύο νίκες δηλαδή) για την πρωτιά στη βαθμολογία. Και φυσικά θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει περαιτέρω τη συγκομιδή του στη συνέχεια της διοργάνωσης. Αλλά ας μείνουμε εδώ…

Με τον ρεαλιστικό στόχο των τεσσάρων νικών και του μπόνους θέσης στο League Stage του Conference και με τον νέο του συντελεστή από τους 5,000 πόντους του σήμερα στους μίνιμουμ 15,000 στο τέλος της σεζόν, ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει άμεσα:

-Βελτίωση της θέσης του κατά περίπου 130 θέσεις στο UEFA Ranking

- Επιστροφή στο top-100 της UEFA -μέσα σε μία σεζόν- σε σχέση με την 228 η θέση στην οποία βρίσκεται τώρα

-Να ξεπεράσει ΑΕΚ και Αρη και να βρεθεί σε πιο κοντινή απόσταση από Oλυμπιακό και ΠΑΟΚ στο UEFA Ranking

-Συμμετοχή στο γκρουπ των ισχυρών σε ολόκληρη την προκριματική φάση του Conference και πιθανότητα και του Europa League το ερχόμενο καλοκαίρι

-Συμμετοχή στο γκρουπ των ισχυρών στους δύο από τους τέσσερις προκριματικούς γύρους στο Champions Path του Champions League

Απλά ο Παναθηναϊκός αρχής γενομένης από απόψε πρέπει να φύγει από τη θεωρία και να μπει στην πρακτική εφαρμογή. Μία προσπάθεια που σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει τον κόπο στο 100%!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.