Χαβιέρ Ριμπάλτα: Ένας δυνατός παίκτης στην αγορά με ισχυρή ατζέντα για την ΑΕΚ

Χαβιέρ Ριμπάλτα: Ένας δυνατός παίκτης στην αγορά με ισχυρή ατζέντα για την ΑΕΚ

Δημήτρης Βέργος
Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα, ο εκλεκτός για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της ΑΕΚ

bet365

Ο 44χρονος Καταλανός, Χαβιέρ Ριμπάλτα, που αποτελεί τον εκλεκτό της ΑΕΚ για να αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Κονέ, έχτισε το πλούσιο βιογραφικό του στη Γιουβέντους πριν αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε Ζενίτ, Πάρμα και Μαρσέιγ, ενώ θεωρείται ένα στέλεχος με πολλές άκρες στην ποδοσφαιρική αγορά.

Η ΑΕΚ φάνηκε απόλυτα προετοιμασμένη αναφορικά με τον αντικαταστάτη του Παναγιώτη Κονέ, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Όπως αποκάλυψε το Gazzetta, ο 44χρονος Καταλανός Χαβιέρ Ριμπάλτα είναι ο εκλεκτός για να τον διαδεχθεί. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το αποκλειστικό ρεπορτάζ που διαβάσατε το βράδυ της Πέμπτης στο Gazzetta, ο Ριμπάλτα βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες στην Αθήνα και έχει ήδη γνωρίσει και τον Ματίας Αλμέιδα και προετοιμάζεται για να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Το βιογραφικό του, όπως γράψαμε και χθες, είναι πλούσιο. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, αλλά Ιταλοαναθρεμμένος δουλεύοντας ως αρχισκάουτ σε Τορίνο, Μίλαν και Νοβάρα πριν προσληφθεί με τον ίδιο ρόλο στη Γιουβέντους για μια πενταετία. Έπειτα στο ίδιο πόστο για μια σεζόν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εν συνεχεία κάτι πολύ καλύτερο στην καριέρα του αναλαμβάνοντας χρέη αθλητικού διευθυντή στη Ζενίτ την τριετία 2018-2021. Έπειτα επιστροφή στην Ιταλία για την Πάρμα, όπου ως το 2022 κατείχε τη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου, ενώ αντίστοιχο ρόλο είχε και στη Μαρσέιγ από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ως τον Οκτώβριο του 2023 όταν και αποχώρησε.

Το δεξί χέρι των Μαρότα και Παρατίτσι στη Γιουβέντους

Ο Ριμπάλτα έφτιαξε το όνομά του την πενταετία που βρέθηκε στη Γιουβέντους, από το 2012 ως το 2017, περίοδο κατά την οποία η «Γηραιά Κυρία» κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών νταμπλ, φτάνοντας δύο φορές στον τελικό του Champions League. Νωρίτερα είχε κάνει γνωστό το όνομά του στην ιταλική ποδοσφαιρική σκηνή ως ανιχνευτής ταλέντων καθώς είχε ανακαλύψει τον Μπρούνο Φερνάντες φέρνοντας τον στη Νοβάρα.

Στη Γιούβε αναδείχθηκε σε έναν δυνατό παίκτη στην αγορά δημιουργώντας μια ισχυρή ατζέντα. Χαρακτηρισμοί που τον ακολουθούν μέχρι σήμερα. Στη Γιουβέντους έφερε τον τίτλο του αρχισκάουτ, ωστόσο αποτελούσε τον άνθρωπο εμπιστοσύνης του γενικού διευθυντή Μπέπε Μαρότα και το δεξί χέρι του αθλητικού διευθυντή Φάμπιο Παρατίτσι, των ανθρώπων που έτρεχαν τη Γιούβε, έχοντας δυνατό λόγο στις μεταγραφικές υποθέσεις, μιλώντας και απευθείας με το μεγάλο αφεντικό Αντρέα Ανιέλι.

Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα

Το προσόν του στις διαπραγματεύσεις και οι δυνατές επαφές

Στην πενταετία κατά την οποία έφτιαξε τρομερά το βιογραφικό του στη Γιουβέντους, ο Ριμπάλτα απέδειξε ότι είχε μεγάλες ικανότητες στο διαπραγματευτικό κομμάτι, αλλά και να ανακαλύπτει όρους σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών που ενδιέφεραν το κλαμπ προκειμένου να βρίσκει τη χρυσή τομή και να κλείνουν τα deals. Σύμφωνα με όσους τον έζησαν, ο Ριμπάλτα είχε τη ικανότητα πέρα από το να εντοπίζει ταλέντα, να λειτουργεί στις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες ταυτόχρονα και για το συμφέρον της ομάδας, αλλά και του ίδιου του ποδοσφαιριστή.

Επί των ημερών του ο Πογκμπά υπέγραψε ελεύθερος και πωλήθηκε για 105 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος έπαιξε ρόλο και σε αρκετές ακόμα μεταγραφές των «Μπιανκονέρι», όπως ο Ντιμπάλα, ο Μοράτα, ο Σάντρο, ο Κομάν, ο Ντάνι Αλβες, ο Κεντίρα και ο Γιορέντε. Παράλληλα την περίοδο που βρέθηκε στη Γιουβέντους, ο Ριμπάλτα φρόντισε να αναπτύξει το δίκτυο των επαφών του, έχοντας δυνατές άκρες πέρα από την Ιταλία, σε Ισπανία και Νότια Αμερική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι σύμφωνα με τους ανθρώπους του ιταλικού κλαμπ η αποχώρησή του για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για την ομάδα.

Εισήγηση Μουρίνιο στη Μαν. Γιουνάιτεντ και η αναβάθμιση στη Ζενίτ

Μετά από πέντε χρόνια και έχοντας τέτοια συμβολή στη Γιουβέντους πλάι στους υπεύθυνους του μεταγραφικού σχεδιασμού, ο ρόλος του γίνεται γνωστός με τον Ζοσέ Μουρίνιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να εισηγείται την πρόσληψή του το καλοκαίρι του 2017 στη θέση του αρχισκάουτ. Ο Ριμπάλτα στάζει μέλι για τους Μαρότα και Παρατίτσι στους οποίους χρωστάει το γεγονός ότι άνοιξε τα φτερά του. Στο Όλντ Τράφορντ εργάζεται στο πλευρό του επίσης αρχισκάουτ Τζιμ Λόουλορ και του επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου σκάουτινγκ του κλαμπ, Μάρσελ Μπουτ.

Ωστόσο ένα χρόνο αργότερα έρχεται μια πρόταση - πρόκληση που συνιστά αναβάθμιση για τον ίδιο. Ήταν η πρώτη φορά που είχε στα χέρια του προσφορά με τον εργασιακό τίτλο να αναφέρει «αθλητικός διευθυντής». Αυτό που πραγματικά ήθελε. Είναι από τη ρωσική Ζενίτ και δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά. Την αποδέχεται και μετακομίζει στην Αγία Πετρούπολη όπου γίνεται το αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ήταν η περίοδος που η Ζενίτ άρχιζε να κατακτά τον έναν τίτλο πίσω από τον άλλο στη Ρωσία με τον Ριμπάλτα να κάνει μεταγραφές εκατομμυρίων. Όπως τον Μπάριος από την Μπόκα Τζούνιορς, τον Αζμούν από τη Ρούμπιν Καζάν, τον Μάλκομ από την Μπαρτσελόνα, τον Ντόουγκλας Σάντος από το Αμβούργο, τον Βέντελ από τη Σπόρτινγκ και τον Λόβρεν από τη Λίβερπουλ, ενώ η πιο δυνατή του πώληση είναι εκείνη του Παρέδες στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 40 εκατ. ευρώ.

Η περίοδος της κρίσης στην τελευταία του δουλειά στη Μαρσέιγ

Το 2021 έχοντας αποχωρήσει από τη Ζενίτ επιστρέφει στην Ιταλία για να αναλάβει το πόστο του διευθυντή ποδοσφαίρου στην Πάρμα. Μένει μόλις για μια χρονιά για να πάει στη συνέχεια σε ένα φιλόδοξο και δύσκολο πρότζεκτ όπως είναι αυτό της Μαρσέιγ. Εκεί πρόεδρος ήταν πλέον ο Πάμπλο Λονγκόρια, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει όταν ήταν στη Γιουβέντους, όπου επίσης ο Ισπανός εκτελούσε χρέη αρχισκάουτ.

Όπως υποστηρίζουν γνώστες του ρεπορτάζ της Μαρσέιγ, ο Λονγκόρια είχε να λέει για τον Ριμπάλτα, αποτελώντας το παράδειγμα προς μίμηση, καθώς ήταν και δική του προσωπική επιλογή θέλοντας κοντά του ένα άτομο που θα μπορούσε να βασίζεται πάνω του απόλυτα. Στη δουλειά του σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Καταλανός διευθυντής ποδοσφαίρου των Μαρσεγιέζων αποδεικνύει στην πράξη ότι γνωρίζει πολύ καλά πως κινείται η αγορά του ποδοσφαίρου, ενεργοποιώντας τα κανάλια του και δείχνοντας την ικανότητά του τόσο στο να αγοράζει όσο και στο να πουλάει.

Οι μεταγραφές είναι ένα παιχνίδι για εκείνον, λένε όσοι τον γνώρισαν καλά για έναν χρόνο και κάτι μήνες στη Μασσαλία. Ήταν ωστόσο μια ταραχώδης περίοδος για τη Μαρσέιγ και το φινάλε δεν ήταν καλό για τον Ριμπάλτα. Στο στόχαστρο δεν ήταν μόνο αυτός αλλά αρκετά στελέχη του κλαμπ καθώς όλοι ήταν στην... μπούκα από τον σκληρό πυρήνα των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι είχαν απαιτήσει να παραιτηθούν από τον σύλλογο οι Λονγκόρια, Ριμπάλτα, αλλά και ο γενικός διευθυντής Στεφλαν Τισιέ και ο διευθύνων σύμβουλος Πέδρο Ιριόντο στη συνάντηση που είχαν τον Σεπτέμβρη της περσινής σεζόν. Όσοι ήταν παρόντες έκαναν λόγο για ένα μίτινγκ με πολλή ένταση και απειλές. Ένα μήνα αργότερα ο Ριμπάλτα αποχώρησε από την κρίση της Μαρσέιγ.

Όσο για τις μεταγραφές που πρόλαβε να κάνει μέσα σε δύο καλοκαίρια; Είχε και καλές, όπως ο Κλος, ο Μπεμπά, ο Νούνο Ταβάρες, ο Βερετού, ο Σάντσες και ο Ομπαμεγιάνγκ, αλλά και άλλες που δεν έπιασαν όπως ο Μπαϊγί, ο Ουναΐ, ο Μαλινόφσκι, ο Βιτίνια, ο Εντιαγέ, ο Σαρ, ο Κορέα, ενώ έγιναν και πωλήσεις όπως ο Γκέρσον που πήγε για 15 εκατ. ευρώ στη Φλαμένγκο, ο Τσαλέτα-Τσαρ που υπέγραψε για 8 εκατ. ευρώ στη Σαουθάμπτον και ο Ντιένγκ που μετακινήθηκε για 7 εκατ. ευρώ στη Λοριάν.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα