Ολυμπιακός: Τα αποτελέσματα των Πειραιωτών στα 7 «πρώτα ντέρμπι», όταν προέρχονταν από ευρωπαϊκές νίκες!

Ολυμπιακός: Τα αποτελέσματα των Πειραιωτών στα 7 «πρώτα ντέρμπι», όταν προέρχονταν από ευρωπαϊκές νίκες!

Ολυμπιακός: Τα αποτελέσματα των Πειραιωτών στα 7 «πρώτα ντέρμπι», όταν προέρχονταν από ευρωπαϊκές νίκες!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός όταν παίζει πρώτο του ντέρμπι πρωταθλήματος, όπως απόψε με τον Παναθηναϊκό, και έρχεται από νίκη στην Ευρώπη, όπως τώρα με το 3-0 επί της Μπράγκα.

Πρώτο ντέρμπι της σεζόν λοιπόν και για τον Ολυμπιακό, μετά από τα δύο των άλλων ομάδων (ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 0-0, ΑΕΚ-ΠΑΟ 2-0).

Κι είναι ιδιαίτερο παιχνίδι κάθε σεζόν το πρώτο ντέρμπι. Για παράδειγμα τα αποτελέσματα και στα δύο φετινά προηγούμενα ντέρμπι ήρθαν «σύμφωνα» με τα αποτελέσματα που φέρνουν γενικά οι εμπλεκόμενες ομάδες εδώ και χρόνια στα πρώτα τους ντέρμπι! Οπότε, έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε ότι από το 2010 και μετά ο Ολυμπιακός στα πρώτα του ντέρμπι έχει εφτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Αλλά ακόμη ειδικότερα υπάρχουν τρία δεδομένα.

Ένα: Ο Ολυμπιακός τα εφτά τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μόλις ένα (!) πρώτο του ντέρμπι, το 1-0 επί του ΠΑΟ το 2020. Στα άλλα έξι έχει τρεις ισοπαλίες (τις δύο με τον ΠΑΟ, 0-0 μέσα κι 1-1 έξω, και τη μία με την ΑΕΚ, 1-1 έξω, πέρυσι) και τρεις ήττες (τις δύο από τον ΠΑΟΚ μέσα, 0-1 κι 1-2, και τη μία από την ΑΕΚ έξω, 2-3)

Δύο: Όταν μιλάμε για εκτός έδρας πρώτα ντέρμπι μετά το 2010 έχει τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, δηλαδή αρκετά ισορροπημένα αποτελέσματα. Εντός έδρας, αντίθετα, έχει τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες.

Τρία: Κόντρα στον Παναθηναϊκό, πάντα από το 2010, έχει τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, 1-2, το 2010.

Κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου; Τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στα πρώτα ντέρμπι ανά σεζόν, όταν προέρχεται από ευρωπαϊκά και δη νικηφόρα παιχνίδια, όπως συμβαίνει τώρα, που κέρδισε 3-0 την Μπράγκα.

α

Το 2022 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0 αμέσως μετά το Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 0-3

Το 2016 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2 αμέσως μετά το Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3

Το 2015 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 αμέσως μετά το Ολυμπιακός-Γιουβέντους 1-0

Το 2013 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-4 αμέσως μετά το Ολυμπιακός-Μονπελιέ 3-1

Το 2009 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2 αμέσως μετά το Ολυμπιακός-ΑΖ Άλκμααρ 1-0

Το 2008 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0 αμέσως μετά το Ολυμπιακός-Νόρτζελαντ 5-0

Το 1999 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-1 αμέσως μετά το Ολυμπιακός-Πόρτο 1-0

Να είναι άραγε συγκυριακό; Πάντως, ο Ολυμπιακός στα πρώτα ντέρμπι που έχει δώσει εδώ και 25 χρόνια, προερχόμενος από ευρωπαϊκή του νίκη, έχει έξι νίκες (από το 1999 έως το 2016) και μία ισοπαλία (το 2022). Μάλιστα, από τις έξι νίκες του στα πρώτα ντέρμπι μετά από νίκη του στην Ευρώπη οι τρεις ήταν εκτός έδρας και οι άλλες τρεις εντός έδρας.

α

Να προσέξουμε επιπλέον και κάτι άλλο: σε τέσσερα από τα εφτά ντέρμπι σε τέτοιες συνθήκες, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα δεν είχαν νωρίτερα ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Σε τρία ντέρμπι είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ο ΠΑΟΚ το 2016 (είχε φέρει 1-1 εντός έδρας με την Ντόρτμουντ), ο ΠΑΟ το 2015 (είχε φέρει 1-1 εκτός έδρας με την ΠΣΒ) κι ο ΠΑΟΚ το 1999 (είχε κερδίσει 2-1 εκτός έδρας την Μπενφίκα, φτάνοντας την πρόκριση στα πέναλτι, χάνοντας την εκεί). Το σημειώνω κι αυτό, καθώς τώρα ο ΠΑΟ προέρχεται από ευρωπαϊκή υποχρέωση, έστω το 1-1 στη Βοσνία με την Μπάνια Λούκα.

Συμπτωματικό η, όχι αποτελεί μία πραγματικότητα πως όταν ο Ολυμπιακός φέρνει καλό αποτέλεσμα στην Ευρώπη κι αμέσως μετά παίζει το πρώτο του ντέρμπι στο εκάστοτε πρωτάθλημα, ποτέ δεν χάνει! Δεν είναι μόνο αυτές οι έξι νίκες και η μία ισοπαλία, που καταγράφω πιο πάνω: ακόμη κι όταν έφερε 2-2 εντός έδρας με την Τότεναμ, ακολουθούσε πρώτο ντέρμπι για το πρωτάθλημα εκτός έδρας με τον Παναθηναϊκό κι είχε φέρει 1-1, ισοφαριζόμενος με πέναλτι στο 90’.

Μοναδική φορά που ο Ολυμπιακός έχασε πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος προερχόμενος από νίκη στην Ευρώπη ήταν το 1997, πριν 27 δηλαδή χρόνια, ένα 0-1 από την ΑΕΚ εντός έδρας, μετά από ένα 1-0 επί της Πόρτο εντός έδρας. Ίσως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα…

Άσχετο: Ο έμπειρος Γερμανός Ζίμπερτ θα σφυρίξει απόψε στο ΟΑΚΑ. Με μία ισχυρή αντίθεση στο παρελθόν του. Τον μεν Ολυμπιακό τον έχει παίξει δύο φορές στην Ευρώπη με δύο ήττες και συνολικό σκορ 1-5 (0-2 από Πόρτο εκτός έδρας κι 1-3 από Άρσεναλ εντός έδρας), τον δε Παναθηναϊκό τον έχει παίξει επίσης δύο φορές αλλά στην Ελλάδα, με ισάριθμες επιτυχίες, το ένα διπλό (2-1) στην Τούμπα για το πρωτάθλημα με πέναλτι του Ιωαννίδη στο 98’ και το άλλο ήττα (1-2) στη Λεωφόρο πάλι με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, αλλά τελικά με πρόκριση του ΠΑΟ στα πέναλτι.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Όλα τα λεφτά για τον Ολυμπιακό την Πέμπτη ήταν το γκολ στο 45’, το 1-0. Γιατί πολύ απλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο-ένα γκολ σε αυτό το χρονικό σημείο ανεβάζει στα ουράνια την ομάδα που το σκοράρει και κατεβάζει στα τάρταρα την ομάδα που το τρώει.

α

Να σας θυμίσω ότι φέτος ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο 41’ στη Λαμία και τελικά κέρδισε 3-0 και στο 40’ με τον Ατρόμητο και τελικά κέρδισε 2-0. Άρα, σκοράροντας προς το τέλος του ημιχρόνου, έχει τρεις νίκες, με συνολικό σκορ 8-0!

Αλλά και την περασμένη σεζόν, πάντα με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του α΄ ημιχρόνου είχε κάνει το 3-0 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σερβία ισοφαρίζοντας το 1-4 του Καραϊσκάκη και τελικά κερδίζοντας 6-1 στην παράταση! Ακόμη, είχε σκοράρει στο 45’ στη Βουδαπέστη και τελικά με εκείνο το γκολ είχε κερδίσει 1-0 τη Φέρεντσβαρος.

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.