O ΠΑΟΚ είναι μόνος πρώτος και δεν μπορεί να το χαρεί…

O ΠΑΟΚ είναι μόνος πρώτος και δεν μπορεί να το χαρεί…

O ΠΑΟΚ είναι μόνος πρώτος και δεν μπορεί να το χαρεί…

bet365

Ο ΠΑΟΚ «απέδρασε» από τη Λιβαδειά, επέστρεψε ξανά στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ωστόσο οι δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου μεγέθυναν την εσωστρέφεια. Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει.

Η διακοπή του πρωταθλήματος μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί ευεργετική για τον ΠΑΟΚ. Όχι μόνο διότι οι παίκτες του θα πάρουν τις απαιτούμενες ανάσες, αλλά γιατί θα μπορέσει να μειώσει την εσάνς εσωστρέφειας που αναδύεται έντονα πέριξ της Τούμπας.

Τη σημασία και την αξία της χθεσινής νίκης, πιστεύω ότι θα την καταλάβουν στον ΠΑΟΚ στο τέλος της χρονιάς. Η ομάδα κέρδισε πολλά περισσότερα πέραν των τριών βαθμών. Μπορεί τώρα να δουλέψει με καθαρό μυαλό στην διακοπή και το κυριότερο να μην πάει με έξτρα πίεση στη Νέα Φιλαδέλφεια με την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Αν μη τι άλλο είναι πολύ διαφορετικό να πάει στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο +2 και πρώτος στη βαθμολογία και άλλο σε ισοβαθμία με την Ένωση.

Οι «ασπρόμαυροι» πέρασαν, έτσι όπως πέρασαν, από τη Λιβαδειά, η αλήθεια είναι πως δεν θα άντεχαν δεύτερη συνεχόμενη γκέλα στο πρωτάθλημα, επέστρεψαν μόνοι πρώτοι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, όμως δεν μπορούν να το χαρούν. Βλέπετε, οι δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου στην συνέντευξη Τύπου «έδειξαν» πρόβλημα στο εσωτερικό της ομάδας.

«Δεν έχω πρόβλημα να πάω στη Θεσσαλονίκη και να ετοιμάσω βαλίτσες για Βουκουρέστι εάν όλοι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη διαδικασία», είπε ο προπονητής του σαφώς ενοχλημένος από την επιβολή προστίμου την περασμένη Παρασκευή, μετά την ήττα από την FCSB στο Europa League, από τον Ιβάν Σαββίδη.

Δε ξέρω αν υπάρχει κάτι βαθύτερο πίσω από τις δηλώσεις Λουτσέσκου, ούτε αν έχει τεθεί θέμα αποχώρησής του, προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ ιδιοκτήτη και προπονητή. Μιλάμε για δύο ισχυρές προσωπικότητες. Ο μεν Σαββίδης θεωρεί ότι με τις μεταγραφές που έκανε, έστω και καθυστερημένα, έχει δημιουργήσει «τον καλύτερο ΠΑΟΚ της τελευταίας δωδεκαετίας», όπως υποστήριξε σε ομιλία του προς την ομάδα, ο δε Λουτσέσκου θεωρεί ότι οι μεταγραφές έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση και «η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει χημεία».

Υπέρμαχος της διαδικασίας και όχι των πολλών αλλαγών

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Κίριλ Ντεσπόντοφ στη Λιβαδειά

«Όταν κάνεις τόσες αλλαγές ουσιαστικά ξεκινάς από το μηδέν, ίσως και πιο πίσω. Και όταν το κάνεις αυτό χρειάζεται χρόνος. Δεν γίνονται μέσα σε ένα βράδυ οι παίκτες να αποκτήσουν αυτοματισμούς, οι σχέσεις όλων πρέπει να ξαναχτιστούν», είπε χθες ο Ρουμάνος προπονητής, που υπεραμύνθηκε της δικής του διαδικασίας.

«Από όλα τα χρόνια που δουλεύω το Νοέμβριο αποκτάμε χημεία. Ανεξάρτητα με την ποιότητα των παικτών, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ποδοσφαιριστές από διαφορετικές κουλτούρες. Άλλος από ανατολική Ευρώπη, άλλος από βόρεια Ευρώπη, άλλος από δυτική Ευρώπη. Είναι εύκολο να χαλάς κάτι και πολύ πιο δύσκολο να φτιάξεις κάτι», πρόσθεσε δείχνοντας ότι δεν ήταν υπέρμαχος των πολλών αλλαγών που έγιναν το καλοκαίρι. Στο τέλος των μεταγραφών ο ΠΑΟΚ έκανε 12 προσθήκες, πρόσθεσε ποιότητα στο ρόστερ του, αλλά ταυτόχρονα είδε κομβικούς ποδοσφαιριστές στο δρόμο για τον περσινό τίτλο να αποχωρούν από την ομάδα. Κι αυτό για τον προπονητή του είναι πρόβλημα. Μεγάλο. Κάτι που δεν ισχύει για την ιδιοκτησία...

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι μακράν του δεύτερου ο πιο πετυχημένος προπονητής στην 98χρονη ιστορία του «Δικεφάλου». Ο κορυφαίος man-manager, όπως έχω γράψει, ο άνθρωπος που υπέγραψε δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, δύο παρουσίες στους «8» της Ευρώπης, στο διάστημα της παρουσίας του στην Τούμπα. Όμως, υπάρχουν στιγμές που με τις αποφάσεις του χαλάει όσα έχει πετύχει δουλεύοντας με κόπο και ιδρώτα.

Μετά από τρεις σερί ήττες, κυρίως τις δύο από Άρη και FCSB κι ενώ μπροστά του υπάρχει η διακοπή του πρωταθλήματος, αποφάσισε να πάει σ’ ένα ολοκληρωτικό rotation με 10/11 νέους παίκτες στην ενδεκάδα. Μια απόφαση με πολύ ρίσκο, που δεν του βγήκε, ο ΠΑΟΚ ήταν άχρωμος, άγευστος και ασύνδετος σ' ολόκληρο το πρώτο 45λεπτο, γι’ αυτό έφερε άρον-άρον από τον πάγκο τους Καμαρά, Τάισον, Κωνσταντέλια και είδε όλους αυτούς μαζί με τον 38χρονο Βιεϊρίνια να του δίνουν λύσεις και τους τρεις βαθμούς της νίκης, με την οποία επέστρεψε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Πέριξ της Μικράς Ασίας έχει ανοίξει μια έντονη συζήτηση για πρόσωπα και παίκτες του ρόστερ. Ο Μπακαγιόκο μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής και της σύγκρισης με τον Μεϊτέ. θα πρέπει να ζήσουμε (και) μ' αυτό. Ο Γάλλος δεν είναι κακός παίκτης. Το αντίθετο. Όμως, κι αυτός, όπως πέρσι ο Μεϊτέ, χρειάζεται χρόνο για να «δέσει» με τους υπόλοιπους. Ας αφήσουμε να περάσει και αυτή η δεύτερη διακοπή κι ας τον κρίνουμε στην συνέχεια.

Οαση στην… έρημο ο Μαντί Καμαρά

Ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ υπάρχει ο Μαντί Καμαρά που ανεβάζει στροφές και μετά το Περιστέρι υπογράφει και αυτό το διπλό στη Λιβαδειά. Σπουδαία η συνεισφορά του δίχως να έχει φτάσει στο 100% της απόδοσής του. Όταν όμως μετά το τέλος του αγώνα γράφει πως «απολαμβάνω το κάθε δευτερόλεπτο με αυτή την ομάδα. Πάμε ΠΑΟΚ», αυτό λέει πολλά.

ΥΓ: Θα ήθελα πολύ να σταθώ στη διαιτησία, αλλά προφανώς και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ έχει 4 πέναλτι υπέρ και 4 πέναλτι κατά και φυσικά δεν υπάρχει δεύτερη κάρτα στον Γκόμεζ, καθώς ο Γιαννώτας, που είναι μετρ στο να κερδίζει πέναλτι, δεν είναι σε προφανή θέση για γκολ.

Οσο για τις αστείες διαμαρτυρίες του Κυριάκου Παπαδόπουλου για τη φάση του πρώτου γκολ, να πει κάποιος στον έμπειρο αμυντικό του Λεβαδειακού πως δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που να λέει ότι πρέπει υποχρεωτικά να βγάλεις την μπάλα άουτ όταν ένας αντίπαλος παίκτης πέφτει μόνος από κράμπες δίπλα στην γραμμή του πλάγιου άουτ. Καμία ομάδα στον κόσμο δεν θα έβγαζε την μπάλα άουτ και το γνωρίζουν όσοι έχουν κάνει «σημαία» αυτή τη φάση.

@Photo credits: eurokinissi, PAOK FC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.