Ο υδραυλικός Μόντσου προσφέρει ασφάλεια και ποδοσφαιρική φινέτσα στον Άρη

Ο υδραυλικός Μόντσου προσφέρει ασφάλεια και ποδοσφαιρική φινέτσα στον Άρη

Ο Μόντσου

bet365

Η ποδοσφαιρική αρχοντιά του Μόντσου διαφεντεύει στον άξονα της μεσαίας γραμμής του Άρη και το Gazzetta καταπιάνεται (και) με τους αριθμούς του Ισπανού ο οποίος κατευθύνει τους «κίτρινους» μέσα από την προσωπικότητά του αλλά και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του.

Παρακολουθώντας τις κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο, ο όρος «αρχοντιά» είναι ο πρώτος που γεννά η σκέψη. Είναι η ορθή στάση του σώματος ανεξαρτήτως συνθηκών, το κεφάλι που σπανίως χαμηλώνει και παρασύρει το βλέμμα προς τα πάνω παράλληλα της ανάγνωσης των φάσεων στο κατάλληλο timing που οδηγεί στις σωστές παρεμβάσεις. Οι κινήσεις του σώματος μάλλον υποδηλώνουν και την προσωπικότητά του η οποία συνήθως είναι αυστηρή με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις φωνές που άκουσε ο Γιάκουμπ Μπράμπετς έπειτα από μια απερισκεψία στον αγώνα με τη Λαμία.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ήταν ο Χουλιάν Κουέστα γιατί δύο απομακρύνσεις έθεσαν σε κίνδυνο την αμυντική ισορροπία του συνόλου. Ο Μόντσου είναι κάτι παραπάνω από υδραυλικός αλλά το στόμα και το αυτί του Άρη στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Κάθε αγωνιστική εξηγεί γιατί ο Άρης επένδυσε ένα ποσό άνω των 4 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του σε μια μεταγραφή η οποία – συνυπολογίζοντας και τις ετήσιες απολαβές του – ξεπερνά τα 7.5 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του συλλόγου.

Η αλήθεια είναι ότι όταν έκλεισε το deal πολλοί αμφισβήτησαν την ορθότητά του προεξοφλώντας τη μη απόσβεση αυτής της επένδυσης. Ο 25χρονος Ισπανός ήταν μεν τέκνο της περίφημης «Μασία», έζησε εξάλλου από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα εκείνον τον ιστορικό διασυρμό (2-8) από την Μπάγερν Μονάχου, αλλά ουδέποτε είχε ηγετικό ρόλο σε ομάδα υψηλών στόχων.

Ο Μόντσου

Ως ποδοσφαιριστής της Βαγιαδολίδ ήταν μεν από τα βασικά στελέχη αλλά η ισπανική ομάδα είχε ως στόχο την παραμονή – αγωνιζόμενη στη La Liga – και την άνοδο όταν έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Μόνο που ελάχιστοι από τους… αμφισβητίες είχαν πραγματική εικόνα και άποψη για το ποιόν του ποδοσφαιριστή. Οι κρίσεις στηρίχθηκαν πάνω στους συλλόγους με τους οποίους συνεργάστηκε και ελαχίστως μέσα από την παρακολούθησή του.

 

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ψίθυροι παρασύρθηκαν από το ελαφρύ… βαρδαράκι που τις νύχτες φυσάει στη Θεσσαλονίκη σε σημείο μάλιστα διαπίστωσης κυβιστήσεων ως προς το ταλέντο και την προσωπικότητα του λεγάμενου. Ο Μόντσου έχει εξελιχθεί σε αρχοντική φιγούρα στον άξονα της μεσαίας γραμμής και ειδικά στο τελευταίο παιχνίδι με τη Λαμία έκανε ρεκόρ επαφών με την μπάλα (σ. σ. 138), πετυχημένων πασών (112/122) έχοντας επίσης ποσοστό ακρίβειας 100% στις μακρινές μπαλιές (7/7), ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στις κερδισμένες μονομαχίες. Πολλοί στάθηκαν στην εκτέλεση φάουλ και στην ασίστ στο πρώτο γκολ του Λορέν Μορόν αλλά οι παραπάνω αριθμοί είναι πιο σπουδαίοι για κάθε ποδοσφαιριστή αλλά και προπονητή.

Ο Μόντσου

Να συμφωνήσουμε ξανά ότι οι αριθμοί δεν είναι το… ευαγγέλιο του ποδοσφαίρου, από την άλλη πλευρά όμως δεν λες συμπτωματικό το γεγονός ότι ο λεγάμενος έχει να επιδείξει ακρίβεια της τάξεως του 88.2% στις πάσες και 76% στις μακρινές μπαλιές. Επί του τελευταίου μετράει περισσότερο το timing που θα την επιχειρήσει καθώς φροντίζει πάντα να αδειάζει η μία πλευρά για να γίνει… αδύναμη για την αντίπαλη άμυνα. Οι ανακτήσεις μπάλας έχουν φτάσει στις 36, ίσως όμως έχει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι τέσσερις εξ’ αυτών έγιναν εντός περιοχής του αντιπάλου. Κι όλ’ αυτά έχοντας δει μια φορά την κίτρινη κάρτα παρότι τα κεντρικά χαφ, συνήθως, καλούνται να διαχειριστούν τις κάρτες προς αποφυγήν επικίνδυνων καταστάσεων για την άμυνα της ομάδας του. Έχοντας αίσθηση του χώρου και του χρόνου, ο Μόντσου φροντίζει να σβήσει τη φωτιά εν τη γενέσει της και πριν φτάσει στην προσωπικά μονομαχία από την οποία βγήκε κερδισμένος σε ποσοστό 51%.

Πέρα από τους αριθμούς, περισσότερο γοητεύει η προσωπικότητά του και η αρχηγική παρουσία του στο γήπεδο. Η παρουσία του στον Άρη δεν είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών αλλά σ’ αυτό το διάστημα κέρδισε το δικαίωμα του λόγου, της παροχής συμβουλής αλλά και του συνετισμού του συμπαίκτη του όταν αυτός παρεκκλίνει της ομαδικής τακτικής. Το κάνει και αυτό καθώς συνηθίζει να δίνει κατευθύνσεις στη διάρκεια του παιχνιδιού. Ακόμη κι όταν συναλλάσσεται με τις παλιοσειρές του συλλόγου με την οποία όμως μιλούν την ίδια γλώσσα. Αυτό βοήθησε στη δημιουργία του τωρινού γκρουπ και στην απόκτηση ομοιογένειας σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι συνήθως χρειάζεται μια νέα ομάδα για να αποκτήσει συνοχή.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα