Ολυμπιακός: Ο ρόλος του Κοστίνια στο μηδέν πίσω και το αήττητο σε γεμάτο ΟΑΚΑ!

Ολυμπιακός: Ο ρόλος του Κοστίνια στο μηδέν πίσω και το αήττητο σε γεμάτο ΟΑΚΑ!
Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την παρουσία του Κοστίνια στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού και παραθέτει ένα πίνακα με μεγάλο ενδιαφέρον για τα ντέρμπι του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ.

Έχει ήδη καταγραφεί ότι ο Ολυμπιακός κράτησε το μηδέν στα τρία τελευταία παιχνίδια του, σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη-μπορώ να συμπληρώσω ότι είναι η πρώτη φορά στους οκτώ μήνες με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο που η ομάδα δεν δέχεται γκολ σε τρία συνεχόμενα 90λεπτα.

Αυτό ακριβώς το τελευταίο μας δίνει και τη σημαντικότητα της σχετικής διαπίστωσης, για να πάμε στο επόμενο βήμα: σαφώς και η επιστροφή του Ρέτσου, το καλό «δέσιμο» που σε γενικές γραμμές έχει με τον Κάρμο, αλλά και κάποιες εντυπωσιακές επεμβάσεις του Τζολάκη (ειδικά με την Μπράγκα τρεις, αλλά και η διπλή με τον Σπόραρ του Παναθηναϊκού) έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο στο…clean sheet.

Να βάλω κι άλλη μία παράμετρο; Σε αυτά τα τρία παιχνίδια (με Ατρόμητο 2-0, Μπράγκα 3-0 και ΠΑΟ 0-0), έπαιξε δεξί μπακ ο Κοστίνια και δη για πρώτη φορά ουσιαστικά από τότε που ήρθε στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά, γράφω, γιατί είχε μπει αλλαγή στο 85’ με τη Λαμία, στο 82’ με τον Παναιτωλικό και στο 77’ με τον Άρη. Κι αφού ξεπεράσουμε την ωραία, πάντως, συγκυρία σύμφωνα με την οποία όταν παίζει ο Πορτογάλος η ομάδα έχει βάλει έξι γκολ (τρία με Μπράγκα, δύο με Ατρόμητο κι ένα με Άρη), χωρίς να έχει φάει κανένα, ας πάμε παρακάτω!

Έχει άραγε παίξει ρόλο η κίνηση του Μεντιλίμπαρ να βάλει στο ένα άκρο της άμυνας τον Κοστίνια, με παράλληλη προώθηση του Ρόντινεϊ σε ρόλο έξω δεξιά; Όσο κι αν υπάρχει πάντοτε κι ο παράγοντας σύμπτωση, μπορούμε να απαντήσουμε ότι η παρουσία του 25χρονου Πορτογάλου έχει βοηθήσει αμυντικά τον Ολυμπιακό. Διότι, είναι γενικά πιο πειθαρχημένος από τον Ρόντινεϊ και ειδικότερα πρόκειται για αμυντικό που θα βγει πρώτος στην μπάλα (ακόμη και μαρκάροντας ψηλά), θα κόψει και θα ξανακόψει με δυναμισμό, θα πάρει κεφαλιές (ακόμη και καθαρίζοντας σέντρες), θα κλέψει μπάλες, θα κάνει τάκλιν, θα καλύψει, θα έχει και έγκαιρες, κρίσιμες επεμβάσεις. Μπορεί να μην τα έχει όλα αυτά σε μάξιμουμ βαθμό, αλλά τα έχει.

Κοστίνια

Παράλληλα, με τα τρεξίματα του και μία ένταση που βγάζει στο παιχνίδι του, ο Κοστίνια δίνει ενέργεια στην ομάδα και όσο παίζει, πλέον δεν φοβάται να βγει και να ξαναβγεί μπροστά, σε επιθέσεις κι αντεπιθέσεις, να σεντράρει και να σουτάρει, όπως και να βγάλει καλές πάσες από πίσω για μπροστά. Έτσι, παρότι οι επαφές του με την μπάλα δεν είναι επιπέδου όχι Ρόντινεϊ, αλλά ούτε Ορτέγκα, βοηθάει και επιθετικά, αν και πραγματικά πρέπει να φτιάξει τη σέντρα του, καθώς τις βγάζει υπερβολικά χαμηλές.

Πάνω απ΄όλα, όμως, στο παιχνίδι του χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσοχή, καλύτερος έλεγχος του ενθουσιασμού που έχει! Και για να αποφύγει τις αρκετές λάθος μεταβιβάσεις, αλλά και για να μην τρώει ντρίμπλες που φαίνεται ότι ίσως να είναι όχι λόγω αδυναμίας, όσο λόγω βιασύνης, απροσεξίας κι επιπολαιότητας στο να πάρει την σωστή θέση, να βάλει π.χ. καλά το σώμα του. Το ίδιο μπορεί να γίνει ακόμη και σε μία σέντρα προς την περιοχή του Τζολάκη, μολονότι είναι κάτι που το «έχει» ο Πορτογάλος, να τις παίρνει δηλαδή αυτές τις κεφαλιές.

Το παιδί αυτό είχε ξεκινήσει πολύ καλά την προετοιμασία και έδινε πραγματικά υποσχέσεις στα φιλικά ότι θα μπορούσε να γίνει πολύτιμη μονάδα. Τον πήρε η μπάλα, όμως, από το τελευταίο τεστ, την ήττα 3-4 από τη Νότιγχαμ στο Καραϊσκάκη κι έτσι έχασε έδαφος. Στα δε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος που είχε ολιγόλεπτες συμμετοχές ήταν τόσο αγχωμένος, που αρχίζαμε να πιστεύουμε ότι μας…γέλασε στην προετοιμασία.

Κοστίνια

Τώρα, όμως, που άρχισε να παίζει κανονικά, είναι φανερό ότι παίρνει σιγά σιγά τα πάνω του, και μπορεί να μην δείχνει να είναι ένας…σούπερ μπακ, μας καθιστά σαφές ότι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Και η λογική λέει πως όσο παίζει, θα γίνεται και πιο αποδοτικός.

Άσχετο: Στο όριο καρτών είναι πια ο Έσε τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ. Όπερ σημαίνει ότι αν πάρει κάρτα στο πρωτάθλημα θα εκτίσει την ποινή του σε ένα από τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια κι αν πάρει κάρτα με τη Μάλμε στη Σουηδία θα χάσει τον εντός έδρας αγώνα με τη Ρέϊντζερς.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Την σχετική λίστα την έβαλα μετά το ντέρμπι στον Πρωταθλητή, αλλά επειδή έχει γούστο θα την βάλω κι εδώ!

Πρόκειται για τα δέκα ντέρμπι στο ΟΑΚΑ με φιλοξενούμενο τον Ολυμπιακό, στα οποία κόπηκαν τα περισσότερα εισιτήρια με γηπεδούχους τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, εδώ και 40 χρόνια που άνοιξε τις πύλες του το Ολυμπιακό Στάδιο. Ε, ποτέ δεν έχασε ο Ολυμπιακός με πολύ κόσμο στο ΟΑΚΑ! Έχει κερδίσει τέσσερις φορές (τρεις τον ΠΑΟ και μία την ΑΕΚ) κι έχει φύγει αλώβητος, με ισοπαλία, άλλες έξι (τέσσερις με ΠΑΟ και δύο με ΑΕΚ). Είναι δε φοβερό ότι στα έξι ντέρμπι κράτησε το μηδέν και στα τέσσερα έφαγε μάξιμουμ ένα γκολ!!!

Για του λόγου το αληθές:

9.2.1986 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0 με 74.465 εισιτήρια

31.3.1985 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1 με 74.146 εισιτήρια και σκόρερ τους Γεροθόδωρο και Μητρόπουλο

16.3.1986 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-2 με 73.700 εισιτήρια και σκόρερ τους Χαραλαμπίδη και Βαίτση, Μητρόπουλο

21.9.1986 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1 με 73.525 εισιτήρια και σκόρερ τους Μπατσινίλα και Αναστόπουλο

11.3.2014 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1 με 64.256 εισιτήρια και σκόρερ τον Χάρα στο 88’ (και διακοπή!)

Χάρα

7.11.2004 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0 με 63.129 εισιτήρια

21.3.2010 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1 με 61.135 εισιτήρια και σκόρερ τον Ντάρμπισαϊρ

9.11.2008 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-0 με 60.401 εισιτήρια

28.8.2005 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-2 με 59.096 εισιτήρια και σκόρερ τους Στολτίδη και Τζόρτζεβιτς

8.4.1992 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1 με 52.983 εισιτήρια και σκόρερ (με πέναλτι) τους Σαραβάκο και Προτάσοφ

Δεν υπάρχουν στον σχετικό πίνακα οι τελικοί του Κυπέλλου, βεβαίως, καθότι υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων (Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί η, ΑΕΚτζήδες). Από δε τα 10 αυτά ντέρμπι, τα οκτώ είναι για το πρωτάθλημα και τα δύο για το Κύπελλο: Το 1-0 επί της ΑΕΚ το 2014 και το 1-1 με τον ΠΑΟ το 1992. Με προκρίσεις του Ολυμπιακού και στις δύο περιπτώσεις!

Και γενικότερα, πάντως, το ΟΑΚΑ στα ντέρμπι με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό αποδεικνύεται πολύ φιλόξενο για τον Ολυμπιακό που έχει σε επίπεδο πρωταθλήματος 11 νίκες και 11 ισοπαλίες, με μόλις έξι ήττες!

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.