ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Αδερφέ, πώς και από εδώ; Τα λέμε το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids)

Γιώργος Ντυμένος
zz

bet365

Οι Ντομαγκόι Βίντα και Ντέγιαν Λόβρεν που θα βρεθούν αντιμέτωποι στο μεγάλο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, τους συνδέουν πολλά και για χρόνια ήταν το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Κροατίας που «φλέρταρε» δις με την κορυφή του κόσμου.

Τα «καλά» της θα φορέσει απόψε (20/10) η «OPAP Arena», καθώς θα φιλοξενήσει το μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής για τη Stoiximan Super League.

ΑΕΚ εναντίον ΠΑΟΚ λοιπόν και αν υπήρχε ένας τρόπος ώστε το συγκεκριμένο ματς να μεταδοθεί και στην Κροατία, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως η τηλεθέαση θα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία.

Βλέπετε θα τεθούν αντιμέτωποι δύο εκ των κορυφαίων σύγχρονων ποδοσφαιριστών της χώρας και πιο συγκεκριμένα οι Ντομαγκόι Βίντα και Ντέγιαν Λόβρεν, οι οποίοι για περίπου 14 χρόνια συνέθεταν έναν εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας τους.

Τους χωρίζουν μόνο λίγοι μήνες, καθώς ο στόπερ των γηπεδούχων γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1989 και των φιλοξενουμένων τον Ιούλιο του ίδιου έτους και ναι μεν σε συλλογικό επίπεδο οι δρόμοι τους δεν διασταυρώθηκαν ποτέ, στη Χρβάτσκα ωστόσο έγραψαν με «χρυσά γράμματα» τα ονόματά τους στα τεφτέρια της ιστορίας της.

 

Από μικροί στις Under της πατρίδας τους, η παράλληλη πορεία τους ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2007, όταν αμούστακα παιδιά ήταν στους «μικρούς» υπό τις οδηγίες του Ντράζεν Λάντιτς και βρέθηκαν στο αρχικό τους σχήμα κόντρα στην αντίστοιχη ομάδα των Νήσων Φερόε, σε αναμέτρηση για τα προκριματικά του τότε EURO.

Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, πλάι-πλάι ανέβηκαν στην ανδρών και πρωταγωνίστησαν στα δύο Μουντιάλ όπου η Κροατία βρέθηκε μια ανάσα από το να «σκαρφαλώσει» στην κορυφή του κόσμου.

Αρχικά και κυρίως σε εκείνο του 2018 όπου στο τουρνουά της Ρωσίας ήταν οι «κολώνες» της αμυντικής της γραμμής και ηγήθηκαν των «μετόπισθέν» της μέχρι και τον τελικό, όπου ύστερα από ένα συγκλονιστικό ματς η Εθνική τους έχασε 4-2 από τη Γαλλία.

Στον ημιτελικό δε κόντρα στην Αγγλία αναγορεύτηκαν σε κορυφαίους του αγώνα που κρίθηκε στην παράταση (2-1 υπέρ της Κροατίας) και ο Τύπος της πατρίδας τους έγραψε διθυράμβους για την εμφάνισή τους και τη συνεργασία που είχαν.

Μάλιστα μετά την ολοκλήρωσή του μίλησαν αγκαλιά στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας τους που κάλυπτε τη διοργάνωση. «Σε 20 χρόνια θα αντιληφθούμε τι πετύχαμε. Γράψαμε ιστορία και πλέον συγκρινόμαστε με τη ‘χρυσή’ μας γενιά (σ.σ. εννοώντας τη μεγάλη ομάδα της Κροατίας στα τέλη της δεκαετίας του ‘90)», σχολίασαν μεταξύ άλλων.

sdsa

Υστερα το 2022 στο Κατάρ, όπου και πάλι η Εθνική τους έφτασε ψηλά και τελικά τερμάτισε στην 3η θέση, καθώς ηττήθηκε στους «4» από την Αργεντινή, μετέπειτα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, όμως στον «μικρό» τελικό νίκησε το Μαρόκο.

Ηταν το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου έτους όπου έκλεισε ένα μεγάλος και άκρως πετυχημένος κύκλος, όπου αμφότεροι βρίσκονταν στο επίκεντρό του και δικαίως δύναται να ειπωθεί πως για περισσότερο από μία δεκαετία συνέθεταν ένα από τα πλέον αποτελεσματικά κεντρικά αμυντικά δίδυμα που έπαιξαν ανά την υφήλιο.

Εκτοτε οι ποδοσφαιρικοί τους δρόμοι δεν συναντήθηκαν ξανά καθώς ο Λόβρεν αποσύρθηκε από την Εθνική (σ.σ. κάτι ανάλογο έπραξε ο Βίντα μετά το πρόσφατο EURO της Γερμανίας) και το κοντέρ τους σταμάτησε στις 59 κοινές εμφανίσεις με τις Under και τους «μεγάλους» της Κροατίας, από το καλοκαίρι του 2007 και έπειτα (σ.σ. δεν υπολογίζονται οι Νέων κτλ). Αθροιστικά δε ήταν σε 93 αγώνες μαζί στην αποστολή, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που έπαιζε ο ένας ή άλλος.

Μια ολόκληρη ζωή λοιπόν, ενώ το υψηλό τους επίπεδο αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός πως στα 35 τους αμφότεροι «φωνάζουν» πως το «έχουν» και είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε κάθε πρόκληση.

Η εξαιρετική τους επικοινωνία και η «χημεία» τους μέσα στο γήπεδο ήταν απόρροια και της προσωπικής σχέσης που έχουν δημιουργήσει, αφού πρόκειται για δύο πολύ καλούς φίλους.

Η «πρόσκληση» του Βίντα να γίνουν συμπαίκτες στην Μπεσίκτας, η παρ’ ολίγον συνύπαρξή τους στη Λίβερπουλ και όταν ο Λόβρεν τον κράταγε από τα μπατζάκια!

Συναναστρέφονται έξω από τις τέσσερις γραμμές και συχνά πυκνά αστειεύονται δημόσια στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα συνέβη πριν από μερικά χρόνια και την εποχή που ο Βίντα φορούσε τη φανέλα της Μπεσίκτας, όπου ο Λόβρεν του έκανε πλάκα στο instagram κάτω από μία ανάρτησή του. Τότε ο πρώτος του απεύθυνε δημόσια πρόσκληση να τον ακολουθήσει στο τουρκικό club. «Μου λείπεις και σου λείπω. Αδερφέ, έλα στην Μπεσίκτας», του έγραψε χαρακτηριστικά.

​​Εκείνον τον καιρό πάντως - το 2018 & το 2019 - «έπαιξε» πολύ το ενδεχόμενο να γίνουν συμπαίκτες, αφού η Λίβερπουλ όπου ήταν ο νυν στόπερ του ΠΑΟΚ «ψάχτηκε» για εκείνον της ΑΕΚ, τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν πως προσέφερε στους «Μαύρους Αετούς» της Κωνσταντινούπολης περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει όμως τελικά δεν επετεύχθη συμφωνία.

Ετσι η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να βρεθούν αντίπαλοι στα μέρη μας και τόσο πριν όσο και μετά το ντέρμπι των Δικεφάλων θα έχουν πολλά να θυμηθούν.

Ισως για το πώς ο Λόβρεν κράταγε στις 18 Δεκεμβρίου του 2022 τον Βίντα από τα μπατζάκια (!) πάνω στο πούλμαν της Κροατίας, που είχε μόλις επιστρέψει στη βάση της από το Κατάρ.

Το συγκεκριμένο βράδυ δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους περίμεναν την αποστολή της Χρβάτσκα ώστε να την υποδεχθούν και να συγχαρούν τα μέλη της για 3η θέση που κατέκτησαν στο Μουντιάλ. Ο Βίντα λοιπόν ως πιο ενθουσιώδης «σκαρφάλωσε» στην άκρη της οροφής και κουνούσε μία σημαία, όμως μερικές στιγμές έδειχνε σα να... κρέμονταν στο κενό. Τότε ήταν που... επενέβη ο Λόβρεν και τον βοήθησε να μην πέσει!

Για την ιστορία θα βρεθούν face to face ως αντίπαλοι για 5η φορά στην καριέρα τους και για πρώτη μετά από περίπου 13 έτη, καθώς κάτι ανάλογο συνέβη τις σεζόν 2007/08 και 2011/12.

Στην πρώτη περίπτωση συγκρούστηκαν δις στο πλαίσιο της Prva HNL όπου ο Λόβρεν έπαιζε στην Ιντερ Ζάπρεσιτς και ο Βίντα στην Οσιγιεκ, ενώ στη δεύτερη τα… είπαν για τους ομίλους του Champions League, όπου η Λιόν του κεντρικού αμυντικού του ΠΑΟΚ επικράτησε εντός και εντός έδρας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αγωνίζονταν εκείνος της ΑΕΚ.

Ενόψει πάντως του μεγάλου ματς παραμένει μία… απορία.

Ο Λόβρεν «ξεμπλόκαρε» τελικά τον Βίντα από τα social, όπως είπε ο ίδιος αστειευόμενος στη Nova μετά το ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στη Λιβαδειά.

Οι συμπαίκτες Ντομαγκόι Βίντα και Ντέγιαν Λόβρεν

Αγώνες που έπαιξαν μαζί: 59
Αγώνες που ήταν ταυτόχρονα στην αποστολή: 93
Κοινές διακρίσεις: 2η θέση στο Μουντιάλ του 2018, 3η θέση στο Μουντιάλ του 2022

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα