ΑΕΚ: Τα στοιχεία που προσθέτει ο Κοϊτά στο αριστερό «φτερό»

ΑΕΚ: Τα στοιχεία που προσθέτει ο Κοϊτά στο αριστερό «φτερό»

Δημήτρης Βέργος
Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά της ΑΕΚ

bet365

Σουτ και προσωπικές ενέργειες είναι δύο αγωνιστικά χαρακτηριστικά με τα οποία ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά ενισχύει την αριστερή πλευρά της ΑΕΚ, βοηθώντας παράλληλα και στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά εντάχθηκε το καλοκαίρι στο ρόστερ της ΑΕΚ, η οποία δαπάνησε 4 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της από τη Σιντ Τρούιντεν, με τον 26χρονο Μαυριτανό ακραίο μεσοεπιθετικό να κερδίζει τη φανέλα βασικού στην αριστερή πλευρά. Ο Κοϊτά σε σχέση με άλλες μεταγραφές, όπως του Λαμέλα και του Περέιρα για παράδειγμα που είχαν μείνει ελεύθεροι από Σεβίλλη και Ουντινέζε αντίστοιχα, είχε ξεκινήσει καλοκαιρινή προετοιμασία με τη βελγική ομάδα και είχε έρθει σε καλό επίπεδο ετοιμότητας με συνέπεια να μπει γρηγορότερα στο αρχικό σχήμα. Μάλιστα δείχνει ότι έχει εγκλιματιστεί εξαιρετικά στην ομάδα και ότι απολαμβάνει την ατμόσφαιρα της Νέας Φιλαδέλφειας. Κάτι που το έχει τονίσει στις δηλώσεις του, αλλά το έχει δείξει και με τη γλώσσα του σώματος ξεσηκώνοντας την εξέδρα με την κίνηση των χεριών του.

Πηγή κινδύνου το δυνατό δεξί πόδι του

Τι διαφορετικό έχει φέρει στην αριστερή πλευρά της ΑΕΚ ο Κοϊτά; Ένα από τα νέα στοιχεία που έχει προσθέσει είναι οι τελικές προσπάθειες από εκείνη την πτέρυγα, κάτι που ήταν αναμενόμενο να συμβεί με τον τρόπο παιχνιδιού του. Ο 26χρονος Μαυριτανός εξτρέμ συνηθίζει να συγκλίνει προς τα μέσα και να δοκιμάζει μακρινά σουτ με το δυνατό δεξί του πόδι, αλλά και κοντινά μπαίνοντας στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι την περσινή σεζόν στη Σιντ-Τρούιντεν σκόραρε 15 τέρματα.

Το σουτ το είχε ανάγκη η ΑΕΚ και ο Κοϊτά το προσφέρει με ευκολία. Έχει σκοράρει δύο γκολ ως τώρα με Λεβαδειακό και Βόλο. Το πρώτο μάλιστα ήταν κομβικό καθώς ήταν εκείνο που άνοιξε τον δρόμο της νίκης. Και θα μπορούσε να είχε σκοράρει κι άλλα, αν έμπαινε εκείνο το «τηλεκατευθυνόμενο» που είχε στείλει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με τη Λαμία και τράνταξε το δοκάρι, στερώντας στην ΑΕΚ την ανατροπή. Όπως προκύπτει μέσα από το Wyscout, μέσο όρο ο Κοϊτά έχει 3,5 σουτ στο πρωτάθλημα και αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου για την αντίπαλη εστία.

 

Ατού και οι προσωπικές του ενέργειες

Ο Κοϊτά έχει βάλει ακόμα πιο πολύ και το στοιχείο της προσωπικής ενέργειας στο αριστερό «φτερό» της ΑΕΚ. Η ντρίμπλα αποτελούσε ένα δυνατό χαρακτηριστικό του 26χρονου Μαυριτανού εξτρέμ και ήδη στο ξεκίνημα το έχει αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο καθώς, σύμφωνα με το Wyscout, πραγματοποιεί 5,1 ντρίμπλες ανά ματς με φοβερή επιτυχία που πιάνει ποσοστά της τάξεως του 67,7%!

Οι δυνατές ατομικές ενέργειες δίνουν τη δυνατότητα στον Κοϊτά να πατάει και αρκετά στην αντίπαλη περιοχή. Αν δεν δοκιμάσει το καλό δεξί πόδι του από μακρινή απόσταση θα επιχειρήσει να μπει μέσα στο «κουτί» από πλάγια θέση. Σύμφωνα με το Wyscout έχει μέσο όρο 2,63 επαφές μέσα στην περιοχή του αντιπάλου. Ειδικά τον τελευταίο μήνα παρουσιάζεται αρκετά διεισδυτικός έχοντας από τέσσερις και πέντε επαφές στα ματς με Βόλο, Athens Kallithea και Παναιτωλικό, με 2,63 προωθητικές κινήσεις ανά παιχνίδι.

Ο Κοϊτά δεν πασάρει συχνά καθώς επιδιώκει τις περισσότερες φορές αυτές τις προσωπικές ενέργειες, ενώ θα πρέπει να βελτιώσει και τα γεμίσματά του από τις στατικές φάσεις. Από την άλλη είναι ένας εξτρέμ που δεν αμελεί τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Μπαίνει μέσο όρο σε πέντε αμυντικές μονομαχίες κερδίζοντας το 61,3% και σε δέκα επιθετικές μονομαχίες κερδίζοντας το 57,4%, πραγματοποιεί σχεδόν πέντε ανακτήσεις μπάλας ανά παιχνίδι, με τις μισές από αυτές να είναι στο μισό του αντιπάλου, διεκδικεί δύο δεύτερες μπάλες ανά ματς παίρνοντας το 69,2% εξ αυτών, ενώ έχει επίσης 1,15 κλεψίματα μέσο όρο και 0,82 τάκλιν με 80% επιτυχία.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα