Η θαυμαστή ενσυναίσθηση του Παναθηναϊκού

Η θαυμαστή ενσυναίσθηση του Παναθηναϊκού

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Η θαυμαστή ενσυναίσθηση του Παναθηναϊκού

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το παράσημο της ανθρωπιάς στο πέτο του «πράσινου» οργανισμού.

Αυτό το σημείωμα δεν αφορά το ποδόσφαιρο, τις νίκες, τις ήττες, τα αποτελέσματα, τα πεπραγμένα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό το κείμενο έχει να κάνει με την ανθρωπιά, την ενσυναίσθηση, τα αντανακλαστικά ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού μπροστά σε μία ανείπωτη τραγωδία, μπροστά σε έναν αδόκητο χαμό ενός ποδοσφαιριστή.

Ενός νέου ανθρώπου, ενός πατέρα, γιου, παιδιού. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο διαχείρισης, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να μπορέσεις να κάνεις το καλύτερο δυνατό μέσα σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση.

Το μόνο που μπορείς και πρέπει να κάνεις είναι να είσαι άνθρωπος. Και όταν το μοναδικό σου κίνητρο είναι η ανθρωπιά και η ενσυναίσθηση(η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του) τότε μόνο κερδισμένος θα βγεις και θα κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια, έχοντας κάνει το χρέος και το καθήκον σου.

 

Ο Παναθηναϊκός έχασε ένα παιδί του. Τόσο ξαφνικά, τόσο άδικα. Βρέθηκε σε μια θέση που ποτέ δεν θα ήθελε να βρεθεί και μακάρι να μην ξαναβρεθεί κανείς. Η διαχείριση του πένθους από ολόκληρο τον οργανισμό δείχνει πως η διοίκηση του κλαμπ σε ανθρώπινο επίπεδο έκανε, κάνει και θα κάνει το χρέος της.

Από τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Ντιέγκο Αλόνσο, μέχρι τους φροντιστές και τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας του κλαμπ, η ανθρωπιά ήταν και είναι το μοναδικό κριτήριο της κάθε ενέργειας που σχετίζεται με τον Τζορτζ Μπάλντοκ.

Ο Παναθηναϊκός έσπευσε να προειδοποιήσει εκείνους που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν αυτή την απώλεια με ρεπορτάζ του κώλου και κατά φαντασία αποκλειστικότητες. Για βότκες που ήταν αντισηπτικά.

Ο προπονητής συμπεριφέρθηκε μόνο με ανθρωπιά στους παίκτες του και τους έδωσε ολιγοήμερη άδεια να ξεπεράσουν το σοκ και όταν όλοι επέστρεψαν στο Κορωπί, έφτιαξαν έναν μεγάλο κύκλο, όλοι σαν μια μεγάλη αγκαλιά για να τιμήσουν την μνήμη του φίλου τους. Με δάκρυα στα μάτια, για αρκετά λεπτά, σαν να πάγωσε ο χρόνος.

Ο Παναθηναϊκός, όπως έχουμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή, έσπευσε να προσφέρει μια τεράστια «αγκαλιά» στην οικογένεια του Γιώργου. Με κάθε τρόπο. Στο παρόν και στο μέλλον. Η Daily Mail για την διατήρηση του τριετούς συμβολαίου έδωσε μία εικόνα.

Πολύ μικρή σε σχέση με όσα θα γίνουν και τα οποία δεν έχουν κανένα νόημα να δουν το φως της δημοσιότητας. Η φανέλα της ομάδας θα έχει «μαζί» τον Μπάλντοκ. Σαν να είναι εκεί. Σε κάθε παιχνίδι. Και πολλά ακόμη πράγματα που θα δείχνουν τον μοναδικό παράγοντα που αξίζει σε αυτές τις περιπτώσεις: Την ανθρωπιά.

Μία ανθρωπιά που ο Παναθηναϊκός είχε ξαναδείξει πρόσφατα στην ανανέωση του συμβολαίου του Χόρντουρ Μάγκνουσον μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Όπως το ίδιο έπραξε και όταν χτύπησε ο Αϊτόρ και έχασε όλη την σεζόν. Πράγματα αυτονόητα σε μία χώρα όπου τα πιο δύσκολα ήταν πάντα τα αυτονόητα...

Από κει και πέρα, το πως θα παρουσιαστεί αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός την Κυριακή δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Αν, δηλαδή, θα βρει την ιδανική συνθήκη, το ιερό κίνητρο που είχαν οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδος και συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα, ή αν το σοκ θα έρθει να μεγεθύνει την ήδη προβληματική εικόνα μέχρι και σήμερα στη σεζόν.

Η πρώτη προπόνηση το απόγευμα της Δευτέρας, ειδικά στην αρχή ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή, το πρωί της Τρίτης τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μοναδικός «γιατρός» είναι ο χρόνος, με τις πληγές να μένουν πάντα ανοιχτές. Δυστυχώς ζούμε σε μία εποχή, σε μία κοινωνία, όπου δεν έχεις χρόνο να χαρείς, να λυπηθείς, να κάτσεις σε μια άκρη μόνος σου, με τα συναισθήματά σου και να «παγώσεις» τον χρόνο. Όλα γίνονται στο fast forward...


@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.