ΠΑΟΚ: Καλός ο Δικέφαλος του Βορρά αλλά… να τον ξαναδούμε στα ντέρμπι

ΠΑΟΚ: Καλός ο Δικέφαλος του Βορρά αλλά… να τον ξαναδούμε στα ντέρμπι

ΠΑΟΚ: Καλός ο Δικέφαλος του Βορρά αλλά… να τον ξαναδούμε στα ντέρμπι

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το επόμενο μεγάλο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στη φετινή χρονιά κόντρα στην ΑΕΚ, αναζητώντας τι δεν πήγε τόσο καλά στα προηγούμενα αποτελέσματα τέτοιων αναμετρήσεων.

Η ατάκα που ειπώθηκε πέρσι και «έγραψε». Προληπτικός δεν είμαι τόσο πολύ (όπως άλλοι…) αλλά αφού ειπώθηκε αυτό το… «καλός ο ΠΑΟΚ αλλά να τον δούμε και στα ντέρμπι» η ομάδα του Λουτσέσκου σάρωσε και στο τέλος κέρδιζε μόνο ντέρμπι για να κατακτήσει και το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα…

Για να είμαστε συγκεκριμένοι και ακριβείς πρέπει να σημειώσουμε ότι έρχεται το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ κι ενώ για τον Δικέφαλο του Βορρά έχουν προηγηθεί:

- Μάλμε-ΠΑΟΚ 2-2 και ΠΑΟΚ-Μάλμε 3-4 στην παράταση

- Γαλατασαράι-ΠΑΟΚ 3-1

 

- ΠΑΟΚ -Στεάουα 0-1

- ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-0

- ΠΑΟΚ-Άρης 0-1.

Έξι παιχνίδια πιο δύσκολο από τα άλλα, πιο σημαντικά, πιο «μεγάλα», ας τα βαφτίσουμε και «ντέρμπι» αν και μεταξύ τους είναι και τέσσερις αγώνες με ομάδες του εξωτερικού. Είναι αρκετά για να δημιουργούν μία συνολική κατάσταση που αξίζει να επισημαίνεται; Υπάρχει κανείς που επιθυμεί να μην αναφέρεται; Να περάσει έτσι; Να μην αναλυθεί;

Εμφανίσεις και αποτελέσματα

Με τη Μάλμε πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε δύο αγώνες οι Σουηδοί ήταν σχετικά καλύτεροι. Οι πρωτοπόροι του Σουηδικού πρωταθλήματος είχαν στα πόδια τους 20 ματς και κατάφεραν σε δύο αγώνες να βγάλουν καλύτερη εικόνα, όσο και αν είχαν την τύχη να πάνε την πρόκριση σε παράταση μέσα από απίθανη κόντρα.

Και η Γαλατά ήταν καλύτερη, αλλά… αυτό θα έλειπε. Ο ΠΑΟΚ έπιασε καλή απόδοση στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ίσος προς ίσο σε αρκετά διαστήματα και τελικά έχασε σε αποτέλεσμα αρκετά φυσιολογικό.

Έχουμε και τα τρία ματς της Τούμπας όπου το σύνολο του Λουτσέσκου δεν κατάφερε να σκοράρει. Έφθασε τις 58 τελικές, χωρίς όμως γκολ απέναντι σε Παναθηναϊκό, Άρη και Στεάουα. Ήταν καλός σε μεγάλα διαστήματα, είχε 5-6 δοκάρια και οι ήττες από Άρη και Ρουμάνους ήρθαν με πανομοιότυπο τρόπο, με γκολ πάνω ακριβώς στην απογοήτευση των χαμένων ευκαιριών.

Κακό… δεν τον «λες» τον ΠΑΟΚ σε αυτούς τους έξι αγώνες. Και επειδή είναι θέμα, η ομάδα ΔΕΝ ήταν αδιάφορη, ΔΕΝ ήταν ανοργάνωτη, ΔΕΝ ήταν χωρίς διάθεση και πάθος. Ο ΠΑΟΚ έχασε ένα ματς από την Μάλμε στις λεπτομέρειες και δύο με Άρη και Στεάουα γιατί ήταν πολύ άστοχος, απέναντι σε ομάδες που σαφώς ήταν υποδεέστερές του σε εκείνες τις βραδιές. Το ίδιο και ο Παναθηναϊκός.

Συμπεράσματα

Θα πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα εντυπώσεων αν είναι καλύτερος, χάνει ευκαιρίες κι έχει παραπάνω δοκάρια χωρίς να κερδίζει μεγάλους αντιπάλους; Αρκεί να μένουμε στη προσπάθεια και στις εμφανίσεις; Ποιο το συμπέρασμα ή τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από τη σειρά των αγώνων;

- Ο ΠΑΟΚ είναι άστοχος γιατί επιθετικοί και μεσοεπιθετικοί δεν είναι σε ρέντα, ενώ οι νέοι φορ ακόμη ψάχνονται για τις ανάγκες του συνόλου.

- Δεν κερδίζει η ομάδα και μάλιστα χάνει ακόμη και από δέκα αντιπάλους, γιατί το σύνολο πτοείται από ατυχίες και αστοχίες, κάτι που δεν συνέβαινε πέρσι. Ακόμη και με την Μάλμε, η εμφάνιση στην παράταση θα έπρεπε να θύμιζε περισσότερο τον μαχητή ΠΑΟΚ.

- Οι λεπτομέρειες πηγαίνουν με τους αντιπάλους, με τέτοιο τρόπο όπως ήρθαν υπέρ του όταν πήγε στη Λιβαδειά όπου κέρδισε χωρίς να πιάσει τόσο καλή απόδοση. Προσοχή! Δεν πρόκειται για τύχη, αλλά για σύνολο μικρών και θεωρητικά ασήμαντων κινήσεων που δρομολογούν προς τα που πάνε οι λεπτομέρειες των στιγμών. Η συγκέντρωση σε πλάγια άουτ και στημένες μπάλες είναι παράδειγμα, αν και πραγματικά δεν έπρεπε να θεωρούνται ούτε καν λεπτομέρειες.

- Η ομάδα θέλει ακόμη χρόνο να βάλει νέα πρόσωπα σε τακτική και νοοτροπία, κάτι που κάθε σεζόν γίνεται από εδώ και πέρα μέσα στο φθινόπωρο.

Σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι αυτό που φταίει μέχρι τώρα στα πιο μεγάλα και δύσκολα ματς-ντέρμπι, είναι ότι ο ΠΑΟΚ βγαίνει για να τα «παίξει ωραία» και όχι για να σκυλιάσει για να τα πάρει. Η ομάδα σου δίνει μία αίσθηση ότι ικανοποιείται με την προσπάθεια, τις καλές εμφανίσεις και τις… ευκαιρίες ή τα μπράβο που πράγματι ειπώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό μετά από «στραβές». Νομίζω ότι… δεν πάει έτσι. Ισχύει ότι τα μεγάλα ματς… «τα κερδίζεις και δεν τα παίζεις για να ικανοποιήσεις» και ο καθένας αξίζει αυτό να το ερμηνεύσει σωστά για να αλλάξει η μοίρα των φετινών αποτελεσμάτων σε τέτοιου είδους ματς, όπως αυτό που έρχεται με την ΑΕΚ.

Θα είναι μεγάλος αγώνας, δύσκολος σε μία έδρα που η ΑΕΚ έχει χάσει μόνο μία φορά σε 2 χρόνια, μία δοκιμασία χαρακτήρα για να δούμε τους πρωταθλητές τι κράτησαν από τα περσινά ματς που… τους έδωσαν αυτόν τον τίτλο.

* Σε διάστημα τεσσάρων ημερών πήγα δεύτερη φορά στο κλειστό του ΠΑΟΚ και πέρασα υπέροχα! Με τον Παναθηναϊκό είδαμε μία άκρως ανταγωνιστική αναμέτρηση χωρίς όμως κόσμο να χαρεί τη νέα ομάδα του Καντσελιέρι που βγάζει τέτοια ενέργεια.

Χθες είδαμε ΠΑΟΚ-Πόρτο (89-70) με τέσσερις χιλιάδες φιλάθλους να μην σταματάνε και να συμμετέχουν σε όλο το ματς, σα να τους ανάγκαζε η προσπάθεια και η νοοτροπία της ομάδας! Ο Ιταλός προπονητής φτιάχνει ένα μαχητικό σύνολο που τρέχει ασταμάτητα και μέχρι… κατάρρευσης των παικτών, συνθήκη που μπασκετικά δεν γίνεται να μη σε γοητεύσει όσο και αν λείπει η πολλή ποιότητα.

@Photo credits: INTIME, ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.