ΠΑΟΚ: Και με την ΑΕΚ ο MVP Κοτάρσκι αποφασίζει…

ΠΑΟΚ: Και με την ΑΕΚ ο MVP Κοτάρσκι αποφασίζει…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το αυριανό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ και όσα περιμένει τακτικά από τις ομάδες, εξηγώντας γιατί ο Κοτάρσκι θα έχει και πάλι ένα πολύ-πολύ σημαντικό ρόλο.

Η κόντρα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ ήταν και είναι πολύπλευρη. Μένουμε στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι και φυσικά αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες που αγωνιστικά και τακτικά έχουν τα μεταξύ τους παιχνίδια, ειδικά από την ώρα που σταμάτησε το μεγάλο σερί του ΠΑΟΚ από το 2018 μέχρι και το 2021.

Πρόκειται για δύο ομάδες με συγκεκριμένη ταυτότητα. Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου και του κυριαρχικού-συνδυαστικού ποδοσφαίρου, με την ΑΕΚ του Αλμέιδα και των εντάσεων στο παιχνίδι. Όλοι γνωρίζουν ότι η ΑΕΚ με τα χαρακτηριστικά της «κούμπωνε» απόλυτα στον ΠΑΟΚ τον οποίο μπορούσε και καθήλωνε. Γνώριζε η ΑΕΚ την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να «χτίσει» παιχνίδι από πίσω, τον πίεζε ασφυκτικά εκμεταλλευόμενη και αδυναμίες ποιότητας ή νοοτροπίας, χτίζοντας ένα δικό της σερί. Όλα αυτά μέχρι πέρσι που οι πρωταθλητές του Λουτσέσκου το «γύρισαν» όπως έκαναν και αγωνιστικά στα playoffs με το 2-2 της Φιλαδέλφειας ή το 3-2 της Τούμπας.

Οι περισσότεροι θυμούνται ότι στο τέλος της χρονιάς ο ΠΑΟΚ αποφάσισε ότι ο πιο πιθανός τρόπος για να κερδίσει και να πάρει το πρωτάθλημα ήταν η επιλογή ενός πιο άμεσου παιχνιδιού. Το build up πήγε στην άκρη, ο ΠΑΟΚ σήκωσε την μπάλα όσο πιο στοχευμένα γινόταν, πήγε στις διεκδικήσεις και στις δεύτερες και κάπως έτσι λόγω μεγάλης διάθεσης κατάφερε τελικά να πανηγυρίσει σερί επιτυχιών, μαζί και τον τίτλο στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών. Η ζωή προχωράει φθάσαμε στον Οκτώβριο του 2024 και να που και πάλι σε αυτό τον μήνα έχουμε το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ όπως ακριβώς και τις δύο περασμένες χρονιές. Απλά φέτος ο ΠΑΟΚ έχει δώσει ήδη αρκετά μεγάλα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη και η ΑΕΚ έχει μόνο ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ είναι σίγουρα πιο ποιοτικός ως ομάδα σε σχέση με τις περασμένες επισκέψεις Οκτωβρίου, η ΑΕΚ έχει ρίξει ρυθμούς και έχει κλονιστεί σε αυτοπεποίθηση, πάντα όμως είναι ένα ματς στην έδρα της μέσα στην οποία δεν χάνει σχεδόν ποτέ ειδικά στην Ελλάδα.

 

Αύριο Κυριακή οι δύο Δικέφαλοι επιστρέφουν μετά τη διακοπή και όλοι λίγο πολύ έχουμε την αίσθηση ότι… από πλευράς ΑΕΚ ξέρουμε τι θα δούμε. Η ομάδα του Αλμέιδα βλέποντας τον ΠΑΟΚ ακόμη και μέσα στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη Γαλατά να «παίζει», να επιχειρεί το δικό του «χτίσιμο» από την άμυνα, είναι πολύ βέβαιο ότι σε αρκετά διαστήματα θα επιχειρήσει να ανέβει, να πάρει ο καθένας τον παίκτη του και να πιέσει ασφυκτικά τους ασπρόμαυρους με σκοπό να τους οδηγήσει στο λάθος. Το γνωρίζει η ΑΕΚ και μέσα στο γήπεδό της θα είναι πιο πιεστική από κάθε άλλη φορά και από κάθε άλλο ντέρμπι.

Ο ΠΑΟΚ τι θα κάνει; Μπορεί να κάνει στάση στη φετινή προσπάθεια, να γυρίσει έξι μήνες πίσω και να αλλάξει φιλοσοφία πηγαίνοντας 100% σε πιο άμεσο ποδόσφαιρο; Θα επιχειρήσει να συνεχίσει την προσπάθεια ομαλής μετάβασης από γραμμή σε γραμμή κάτι που αλήθεια είναι ότι πέτυχε σε ένα ποσοστό ακόμη και μέσα στην Τουρκία; Κάτι ενδιάμεσο; Ναι! Δεν είναι μόνο το build up των φιλοξενούμενων και το πρέσινγκ των γηπεδούχων που μπορούν να κρίνουν το ματς, αλλά θα παίξουν μεγάλο ρόλο.

Τι κάνει ο Κοτάρσκι;

Ο Λουτσέσκου μιλάει πάντα για… «interpretation» ως βασικό χαρακτηριστικό που θέλει να έχει ή να αναπτύσσει κάθε παίκτης του. Εννοεί την ερμηνεία και το διάβασμα των καταστάσεων που επιβάλλεται να γίνεται την ώρα του αγώνα, ώστε ο ίδιος ο παίκτης να παίρνει αποφάσεις ειδικά στον τρόπο ανάπτυξης ανάλογα πώς παρατάσσεται και ο αντίπαλος. Στον ΠΑΟΚ ο πρώτος και ο καλύτερος, αυτός που έχει την κύρια ευθύνη και την εντολή για να αποφασίζει πώς θα παίξει η ομάδα, είναι ο Κοτάρσκι. Αυτό βλέπει και ο κόσμος που επίσης νιώθει από ποδόσφαιρο και δεν περιορίζεται στην… μπάλα. Κόσμος που αναγνωρίζει την αξία του Κροάτη και τον ψηφίζει ως τον πολυτιμότερο, παρατηρώντας πέρα από τις αναμφισβήτητες ικανότητές του κάτω από τα δοκάρια και την αξία του στην ανάπτυξη της ομάδας. Ο 24χρονος έχει φθάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να έχει το οκ από τον προπονητή να αποφασίζει για το τι θα παίξει η ομάδα ανάλογα τη συνθήκη, τον αντίπαλο, το σκορ, το timing, την αίσθηση, την ανάγκη της κάθε στιγμής. Κάπως έτσι δεν είναι «ντροπή» να θεωρείται ο πολυτιμότερος με την έννοια ότι ο ΠΑΟΚ εξαρτάται από τις αποκρούσεις του. Είναι ο MVP γιατί πέρα από τον καλύτερο στην άμυνα, είναι και ο καθοριστικός για την ανάπτυξη μίας ομάδας που επιχειρεί να παίξει τόσο σωστά μεταφέροντας την μπάλα από γραμμή-γραμμή.

Έτσι θεωρώ θα γίνει και την Κυριακή. Ο Κοτάρσκι θα έχει μία γενική κατεύθυνση, αλλά την ώρα που θα «καίει» η μπάλα, εκείνος θα αποφασίσει τι θα παίξει ο ΠΑΟΚ, σε κατάσταση και συνθήκη που δεν υπάρχει στη χώρα, όπως βέβαια δεν υπάρχει και άλλος τερματοφύλακας με τέτοιο πολυσύνθετο ρόλο και ευθύνη.

Τι θα φέρει όλο αυτό το σκηνικό δεν ξέρω; Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η ΑΕΚ σε αυτά τα παιχνίδια επενδύει πάρα πολύ στο λάθος του αντιπάλου, με τον ΠΑΟΚ το έχει πετύχει αρκετές φορές και ειδικά στα ξεκινήματα των ημιχρόνων, κάτι που αν δεν συμβεί αύριο μπορεί να έχουμε και εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από τα τελευταία στο συγκεκριμένο γήπεδο. Θα δούμε…

* Επί πολλά χρόνια είχαμε την προσπάθεια να φανεί ως γραφικός ο περίγυρος του ΠΑΟΚ και φυσικά όλος ο Οργανισμός με τις διαμαρτυρίες και όλες τις άλλες αντιδράσεις. Πώς άλλαξαν οι καιροί; Δείτε, ακούστε, διαβάστε, αφουγκραστείτε τώρα τις διαφορές. Πώς ο ΠΑΟΚ είναι εκεί που είναι και κατακτά κάθε χρόνο ένα επίπεδο παραπάνω σε όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου και πώς άλλοι παίρνουν πρωταθλήματα αποπροσανατολισμού, ξεφεύγοντας εντελώς από το κανονικό ποδόσφαιρο το οποίο τους έχει αφήσει τόσο πίσω…

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.