Ολυμπιακός: Το πρόβλημα του είναι πιο σύνθετο από την «δημιουργία»

Ολυμπιακός: Το πρόβλημα του είναι πιο σύνθετο από την «δημιουργία»

Ολυμπιακός: Το πρόβλημα του είναι πιο σύνθετο από την «δημιουργία»

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta, με αφορμή το χθεσινό παιχνίδι, γιατί το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι πιο σύνθετο απ΄ ότι δείχνει.

Το χθεσινό παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (ουραγό στη βαθμολογία και χωρίς νίκη ακόμη…) ήρθε να αποδείξει ότι το «θέμα» που έχει ο Ολυμπιακός είναι πιο σύνθετο από αυτό που όλοι φανταζόμαστε, δηλαδή ότι η ομάδα έχει πρόβλημα στη δημιουργία.

Στην πραγματικότητα επιβεβαιώσαμε ότι ο Ολυμπιακός έχει ΚΑΙ θέμα αμυντικής λειτουργίας, και καθαρά αμυντικό να το πούμε έτσι, αλλά και θέμα νοοτροπίας, εκεί δηλαδή που στάθηκε ο Μεντιλίμπαρ, ψέγοντας την ομάδα του γιατί έπαιξε με σβηστές τις μηχανές μετά το γρήγορο (στο 21΄) 2-0, έχοντας πιθανότατα το μυαλό της, θα πρόσθετα εγώ, στο παιχνίδι για το Γιουρόπα Λιγκ την Πέμπτη στη Σουηδία.

Αν θέλουμε να το αναλύσουμε λίγο, ο Ολυμπιακός είχε την ευτυχία να προηγηθεί με γκολ από τα αποδυτήρια στα 62 πρώτα δευτερόλεπτα (!), με ένα πολύ απλό τρόπο, όπως αρέσει στον προπονητή του: μπαλιά 30 μέτρων του στόπερ (Κάρμο) στον έξω αριστερά (Βέλντε), πάσα αυτός στον παίκτη που παίζει πίσω από τον σέντερ φορ (Τσικίνιο), ωραίο πάρσιμο της μπάλας από αυτόν και 1-0. Το 2-0 δεν ήταν ζήτημα ευτυχίας, αλλά τύχης, με τον αντίπαλο στόπερ (Παπαδόπουλο) να βρίσκει απρόσεκτα την μπάλα στην κεφαλιά του επιτιθέμενου στόπερ (Ντόη) σε κτύπημα φάουλ (του Τσικίνιο), με τον Ελ Κααμπί να ευστοχεί στο πέναλτι, παρότι το βλέμμα του πρόδωσε τη γωνία εκτέλεσης κι ο γκολκίπερ έπεσε σωστά-το σουτ, όμως, ήταν πολύ καλό, γωνιακό και δυνατό.

Ακόμη, πάντως, κι από το ενδιάμεσο διάστημα των δύο γκολ, είχε φανεί ότι η ομάδα του Μεντιλίμπαρ χώλαινε αμυντικά. Θυμηθείτε τη φάση στο 15’, που ο επιθετικός της Λιβαδειάς σούταρε κι ο Κάρμο κόντραρε, αλλά αν έδινε την μπάλα δεξιά στον Γιαννιώτα, αυτός θα έβγαινε σε θέση βολής…

 

oly_

Βεβαίως, το «έλα να δεις» έγινε στη συνέχεια, με τον Λεβαδειακό να φτάνει έξι (!) φορές κοντά στο γκολ! Κι όταν τρως έξι φάσεις, δεν είναι παράλογο να δεχθείς τελικά δύο γκολ, το πέναλτι και την κοντινή κεφαλιά. Για την ακρίβεια μάλλον πρέπει να είσαι κι ευχαριστημένος! Διότι, σε μία περίπτωση για ένα κλικ δεν βρήκε την μπάλα ο φορ να την στείλει στα δίκτυα εξ επαφής, σε δεύτερη περίπτωση ο Γιαννιώτας αστόχησε σε απίστευτο τετ α τετ, σε τρίτη περίπτωση μπερδεύτηκε κι έπεσε ο επιθετικός φάτσα με τον Τζολάκη και σε μία τέταρτη περίπτωση που λίγοι την πρόσεξαν ο Ζίνι απλά έπρεπε να δώσει μία πάσα στα τρία μέτρα στον σέντερ φορ για να τον βγάλει μόνο στη μικρή περιοχή με τον Τζολάκη.

oly_

Επισήμανση: πάνω που ο Ολυμπιακός είχε βρει μία αμυντική τετράδα (Κοστίνια, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα), με την οποία είχε μηδέν παθητικό σε τρεις συνεχόμενους αγώνες, με Ατρόμητο 2-0, με Μπράγκα 3-0 και με Παναθηναϊκό 0-0, άλλαξε τη μισή άμυνα του, αφήνοντας στον πάγκο τον Κοστίνια και στην εξέδρα τον Ρέτσο! Κι αυτό που είδαμε είναι…

Πρώτον, τον Ρόντινεϊ να υποφέρει με το που μπήκε αλλαγή ο Ζίνι. Ο Αφρικάνος κυνηγός, που ανήκει στην ΑΕΚ, τον πέρασε, τον ξαναπέρασε και τον ξαναπέρασε! Ειδικά σε ένα σπριντ ο Βραζιλιάνος έμεινε πέντε μέτρα πίσω-ούτε με τον Βινίσιους αντίπαλο να έπαιζε!

Δεύτερον, το δίδυμο Ντόη-Κάρμο να μην έβρισκαν κώδικες συνεννόησης. Κάπως έτσι, σε μία περίπτωση ο Κάρμο τραβήχτηκε να βγάλει οφσάιντ τη φάση, ενώ ο Ντόη έμεινε πίσω κι ο Γιαννιώτας βγήκε εντελώς μόνος με τον Τζολάκη (και το έχασε γιατί πλάσαρε άουτ, ενώ είχε δίπλα του, στα δύο μέτρα, συμπαίκτη να πασάρει και να σιγουρέψει το γκολ). Και σε μία δεύτερη περίπτωση πήδηξαν και οι δύο μαζί στόπερ (!) με τον φορ του Λεβαδειακού, έχασαν την κεφαλιά (!) και βρέθηκε πάλι μόνος του ο αντίπαλος επιθετικός. Ο δε Ντόη στο ένας μ΄ένα με τον Ζίνι έκανε πέναλτι, που έβαλε τον Λεβαδειακό μέσα στο παιχνίδι.

gianniotas_intime

Τρίτον, τον Ορτέγκα να επιβεβαιώνει ότι ακόμη και καλός να είναι σε όλο το παιχνίδι, θα κάνει το λάθος η, την παράλειψη του. Όπως συνέβη στο γκολ της ισοφάρισης, όταν άφησε αμαρκάριστο τον σκόρερ Γιαννιώτα.

Τώρα, να παρατηρήσουμε ότι από την επιθετική τετράδα, ο μοναδικός που γύρισε μία φορά πίσω να κόψει ήταν ο σέντερ φορ Ελ Κααμπί; Πάλι καλά που έγινε μία φορά, άλλες δεν γίνεται καμία φορά, από κανένα κυνηγό…

Άσχετο:

Πώς τα φέρνουν τα πράγματα…

Αμέσως μετά την προηγούμενη διακοπή του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός υποδέχονταν τον Παναιτωλικό και με νίκη του θα εκμεταλλεύονταν το όποιο αποτέλεσμα στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΠΑΟ. Το παιχνίδι της Τούμπας έληξε 0-0, ιδανικό αποτέλεσμα τότε για τον Ολυμπιακό, που όμως έκανε γκάφα ολκής φέρνοντας 0-0 με την ομάδα του Αγρινίου.

olympiacos_intime_

Τώρα, αμέσως μετά τη νέα διακοπή του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός υποδέχονταν τον Λεβαδειακό και με νίκη του θα εκμεταλλεύονταν το όποιο αποτέλεσμα στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι της Φιλαδέλφειας έληξε 1-1, ιδανικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό, που όμως έκανε ακόμη μεγαλύτερη γκάφα φέρνοντας 2-2 με την ομάδα της Λιβαδειάς…

Η ελπίδα πλέον είναι να μην έχει ο Ολυμπιακός ίδια συνέχεια που είχε μετά το 0-0 με τον Παναιτωλικό, χάνοντας από τον Άρη στο Χαριλάου κι από τη Λιόν στη Γαλλία. Διότι, τώρα, μετά το 2-2 με τον Λεβαδειακό, έχει να παίξει με τη Μάλμε στη Σουηδία και με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Τουλάχιστον σε αυτό το τελευταίο κομμάτι να ισχύσει το «δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού» και να μην γίνει το ίδιο που έγινε με τον Λεβαδειακό, με τον Ολυμπιακό να μην έχει πάρει το μάθημα του από τον Παναιτωλικό.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Αν μπορούμε να βρούμε κάτι ευχάριστο από το χθεσινό παιχνίδι, θα έλεγα ήταν, πέραν της θετικής εικόνας πάλι του Μουζακίτη, η επανεμφάνιση του Μασούρα στην αρχική ενδεκάδα, για πρώτη φορά μετά την περασμένη σεζόν.

masouras_intime

Δεν λέω ότι μας εντυπωσίασε ο διεθνής κυνηγός, άλλωστε ξέρουμε μετά από τόσα χρόνια τα καλά του και τα λιγότερο καλά του, λέω όμως ότι αν μη τι άλλο ήταν ένας κυνηγός που τον αισθάνθηκε η αντίπαλη άμυνα. Είχε τρεις τελικές, αρκετά επικίνδυνες, είχε τρεις σέντρες πραγματικά επικίνδυνες (οι δυο στις κεφαλιές-ευκαιρίες του Ελ Κααμπί), έκλεψε μπάλες, κέρδισε φάουλ σε καλή θέση, κέρδισε κάρτα από αμυνόμενο.

Γενικά, ήταν μία καλή παρουσία και έδειξε ότι μπορεί και φέτος να δώσει λύσεις. Ειδικά αν βρει τρόπο να επιστρέψει στα γκολ και φτιάξει την ψυχολογία του.

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.