Τρία πράγματα για τον Παναθηναϊκό του Ηρακλείου

Τρία πράγματα για τον Παναθηναϊκό του Ηρακλείου

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Τρία πράγματα για τον Παναθηναϊκό του Ηρακλείου

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για επιμέρους στοιχεία της απόδοσης του Τριφυλλιού στο νικηφόρο πέρασμά του από την Κρήτη.

Ο Παναθηναϊκός πήρε οξυγόνο το βράδυ της Κυριακής στο Ηράκλειο, ανάσανε τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά, έχοντας να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη ανθρώπινη κατάσταση μετά τον αδόκητο χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ. Στο σημερινό σημείωμα θα δούμε πέντε ενδιαφέροντα στοιχεία από την απόδοση του Τριφυλλιού στη Κρήτη, κλείνοντας το «κεφάλαιο ΟΦΗ», καθώς την Πέμπτη ακολουθεί το σπουδαίο παιχνίδι με την Τσέλσι για την δεύτερη αγωνιστική της League phase του Conference League.

Το γκολ ως στοιχείο της ταυτότητας

Είναι λογικό κι επόμενο όλα τα φώτα να πέφτουν στον Τετέ που ήταν ο mvp ή στον Τσέριν που έκανε τα πάντα στη μεσαία γραμμή. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ έκρινε το παιχνίδι με το υπέροχο τελείωμα στα όρια της περιοχής αλλά δεν θα είχε την ευκαιρία να εκτελέσει αν δεν λειτουργούσε άριστα σε αυτή την φάση ένα από τα στοιχεία της ταυτότητας που θέλει να δώσει ο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό.

φφφ

Αυτό της άμεσης επανάκτησης μέσα από το counterpressing. Το «τριφύλλι» έχασε την μπάλα έξω από την περιοχή αλλά άμεσα πήρε το δικαίωμα επίθεσης, κλέβοντας την μπάλα στα δεξιά, βάζοντας άμεσα τρεις παίκτες κοντά στον κάτοχο της μπάλας με επιθετική διάθεση στο μαρκάρισμα. Ο Κώτσιρας έκλεψε, ο Τζούρισιτς πάσαρε κάθετα και γρήγορα στον Τετέ που έστειλε την μπάλα στο πλεκτό.

 

Η αποφασιστικότητα μέσα από τους αριθμούς

Ο Παναθηναϊκός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα είχε την κατάλληλη νοοτροπία σε αυτό το παιχνίδι, είχε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πίστη και θέληση από τον αντίπαλο, καταθέτοντας εκτός από ποιότητα και πνευματικά χαρακτηριστικά. Oι «πράσινοι» πήραν 96 προσωπικές μονομαχίες έναντι 82 των Κρητικών, επιβλήθηκαν 13 φορές στον αέρα έναντι 8 των αντιπάλων.

Το «πάμε να πάρουμε το ματς για τον Τζορτζ» δεν ήταν λόγια του αέρα αλλά μία ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων που επιβεβαιώθηκε και μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Μία ντουζίνα πεταμένες προϋποθέσεις στα σκουπίδια

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός έδωσε ένα ρεσιτάλ πεταμένων εξαιρετικών προϋποθέσεων στα τελευταία μέτρα του γηπέδου, παρά το γεγονός πως έξω από την περιοχή είχε και συνεργασίες και αυτοματισμούς και κάθετα περάσματα. Του έλειψε, όμως, πάρα πολύ το καθαρό μυαλό στη τελική πάσα. Υπήρχαν έξι στιγμές στο πρώτο μέρος και ισάριθμες στο δεύτερο, όπου οι παίκτες του Αλόνσο έκαναν την χειρότερη δυνατή επιλογή.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η φάση με τον Μπακασέτα στα δεξιά να μην εκτελεί, να μην γυρίζει διαγώνια προς τα πίσω στον Τετέ αλλά να προσπαθεί να βρει παράλληλα τον Γερεμέγεφ χωρίς να υπάρχει ανοιχτή γραμμή πάσας.

Η ευκολία με την οποία σπατάλησε αυτές τις στιγμές ο Παναθηναϊκός, ήταν ο κυριότερος λόγος που το «ρευστό» 1-0 έμεινε μέχρι το φινάλε, χάνοντας τις ευκαιρίες να «καθαρίσει» από νωρίς αυτό το ματς.

φφφφ

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις

Από κει και πέρα, κάποιες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις:

  • Από την στιγμή που ο Γιώργος Βαγιαννίδης ενεργοποιήθηκε και με δεδομένο πως ο Γιάννης Κώτσιρας συνεχίζει να είναι ντεφορμέ, μοιάζει ως φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων η επιστροφή του «Βάγια» στο αρχικό σχήμα. Είτε με την Τσέλσι είτε κόντρα στον Άρη.
  • Ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ είναι ένας εξαιρετικός εκτελεστής αλλά δεν μπορεί να υπηρετήσει κομμάτια του παιχνιδιού μακριά από την περιοχή, να συνδυαστεί με επάρκεια, να πάρει δύσκολα κοντρόλ, να γίνει συνδετικός κρίκος επιθετικών ενεργειών. Στο Ηράκλειο, η εικόνα του, δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Από την στιγμή που ο Ιωαννίδης είναι off και ο Σπόραρ ταλαιπωρείται από ίωση, ίσως ο Τετέ να ήταν μια επιλογή το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ.
  • Αν η ΚΕΔ δεν τιμωρήσει τον επόπτη, Τσολακίδη, για τα όσα έκανε στο Ηράκλειο διαλύοντας τον κανονισμό του offside, θα είναι ακόμη μία «επιβράβευση» για εκείνους που οκτώ αγωνιστικές τώρα, «πιστολιάζουν» σε μόνιμη σχεδόν βάση τον Παναθηναϊκό. Και όταν μιλάμε για τιμωρίες, η λύση είναι να να τεθεί εκτός πινάκων, όχι «χάδια» τύπου Λανουά.
@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.