ΠΑΟΚ: Τα… κουραστικά της Φιλαδέλφειας και η ανάγκη για… Πλζεν!

ΠΑΟΚ: Τα… κουραστικά της Φιλαδέλφειας και η ανάγκη για… Πλζεν!

ΠΑΟΚ: Τα… κουραστικά της Φιλαδέλφειας και η ανάγκη για… Πλζεν!

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όσα ακόμη σχολιάζονται από το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ περιμένοντας από τους πρωταθλητές να αφοσιωθούν στο ευρωπαϊκό ματς.

Έλεος! Δηλαδή κάπου φθάνει… Ποιο είναι ακριβώς το θέμα και ο λόγος που πήραν έκταση όσα (δεν) έγιναν μετά το τέλος του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ; Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει λόγους να συνεχίσει αυτή την ιστορία, πολύ περισσότερο όταν αυτός μεσοβδόμαδα έχει και Ευρώπη…

Αντιλαμβάνομαι ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού «πουλάει» όλο αυτό το σκηνικό αντιπαραθέσεων, όλα όσα έγιναν δηλαδή μετά και από αυτό το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Ο κάθε ένας μάλιστα περιμένει ακόμη και από τον δημοσιογράφο να… βγει μπροστά και να πει όσα εκείνος περιμένει υπέρ ομάδων και προσώπων. Είναι εκείνοι που «ξεφωνίζουν» τον «αντίπαλο» για όσα λέει και γράφει σε αυτό το στυλ, από την άλλη όμως πιέζουν και εσένα να κάνεις ακριβώς τα ίδια! Να γίνεις ίδιος με αυτούς! Σε τέτοια σκηνικά ή σε άλλα με διαιτητικές αποφάσεις…

Εδώ, φθάσαμε στο σημείο βετεράνοι που ψάχνουν θέσεις να σπρώχνονται για το ποιος θα πει το πιο βαρύ για τον αντίπαλο μπας και ικανοποιήσουν τη νέα κατάσταση! Φοβερά πράγματα…

Τα θεωρώ άσκοπα και κουραστικά όλα αυτά, αλλά οφείλω να επαναλάβω μία θέση μου: Τον προπονηταρά Ράζβαν Λουτσέσκου προπονητικά, τον έχω στηρίξει στις πιο δύσκολες στιγμές, τότε που κατ’ επάγγελμα λαϊκιστές προσπαθούσαν να τον μειώσουν πιστεύοντας (οι αστείοι) ότι μπορούν και να επηρεάσουν ακόμη και την κρίση του Σαββίδη. Τον Λουτσέσκου, τον κορυφαίο της ιστορίας του ΠΑΟΚ, δεν τον υπερασπίζομαι σε όλα όσα κάνει και λέει όταν ξεφεύγει και ξεπερνάει τα όρια. Τον Λουτσέσκου τον επικρίνω όταν βρίζει, όταν μετά από αποτυχίες κυρίως, χάνει τον έλεγχο. Τον αποθεώνω προπονητικά, αλλά δεν μπορώ να συμπορευτώ μαζί του 100-0 σε ό τι κάνει και λέει, παρά το ότι εκτιμώ ιδιαίτερα και τον χαρακτήρα του που είναι παρεξηγημένος σε όσους τον βλέπουν μόνο στις τηλεοπτικές δηλώσεις. Έτσι όμως θεωρώ ότι αποκτώ το δικαίωμα να σχολιάζω και όλους τους άλλους.

 

Επικρίνω τον Λουτσέσκου και ταυτόχρονα μπορώ να καταγράφω τον -κάθε- Αλμέιδα όταν κάνει χειρονομίες ή πιάνει από τον λαιμό έναν αστυνομικό. Αν υπερασπίζομαι τον Αλμέιδα ακόμη και σε χειροδικία απέναντι σε αστυνομικό, με ποιο ακριβώς δικαίωμα θα επικρίνω τον Λουτσέσκου; Όταν λοιπόν θα έχεις τη δύναμη, την αντικειμενικότητα, ακόμη και την ευχέρεια να κατακρίνεις τον «δικό» σου ή τον πιο κοντινό σου, χωρίς να υπολογίζεις τις αντιδράσεις, τότε θα μετρήσει και η άποψή σου για τον άλλο, για τον αντίπαλο, γι αυτόν που είναι μακριά και αποτελεί εύκολο στόχο. Αυτά για όσους με σχέδιο προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, έχοντας χάσει κάθε αντικειμενικότητα. Δηλαδή να γράφεις για τον Λουτσέσκου και τι (δεν) έκανε στο τέλος, να γράφεις για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, αλλά να… ξεχνάς να αναφέρεις τη σύλληψη οπαδού που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο; Γιατί; Γιατί έτσι πρέπει;

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τις διαιτητικές αποφάσεις. Όταν μπορείς να παραδεχθείς εύνοια υπέρ σου, μετράει η άποψή σου και στην αδικία. Κατά τα άλλα… κανείς δεν σε λαμβάνει υπόψη εκτός από τους 500-1000 φανατικούς που δεν μπορούν να δουν καθαρά το τι συμβαίνει.

(Παρεμπιπτόντως η φάση Λιβάι-Μπάμπα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για εμένα δεν μπορεί να κατηγορηθεί η πλευρά που ζητάει πέναλτι. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα, πέρα και από τον αν ο εκτεθειμένος Πιερό επηρεάζει ή όχι τη φάση κάτι που επίσης είναι υποκειμενικό. Σε κάθε περίπτωση και για μία ακόμη φορά ο Κουτσιάυτης έχει κάνει την καλύτερη ανάλυση-επεξήγηση, αποδεικνύοντας την πρώτη επαφή Μπάμπα με την μπάλα που αλλάζει όλα τα δεδομένα και οδηγεί και τον VAR σε συμφωνία με τον διαιτητή. Από εκεί και πέρα ο Σλοβένος όλα τα φάουλ τύπου Μουκουντί, με το χέρι απλωμένο σε αντίπαλο που ζήτησαν οι γηπεδούχοι, τα έδωσε. Στον στόπερ της ΑΕΚ δεν έδωσε κάτι που θα ήταν και δεύτερη κίτρινη).

Φθάνει με όλα αυτά, ειδικά μετά το τελευταίο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ που πραγματικά θεωρώ ότι δεν έγινε και τίποτα για να σηκωθεί και πάλι τόσος ντόρος. Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι αν εσκεμμένα από την πλευρά της ΑΕΚ έγινε όλη αυτή η προσπάθεια να ξεφύγει η κουβέντα από το αγωνιστικό στο οποίο προβληματίζονται και θα προβληματίζονται με το ρόστερ που έφτιαξαν, ή αν πράγματι ζουν από αυτή την ανάγκη για το νέο ρόλο που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια. Θυμίζω ότι ΠΡΙΝ τον αγώνα έγραψα εδώ στο gazzetta: «Επί πολλά χρόνια είχαμε την προσπάθεια να φανεί ως γραφικός ο περίγυρος του ΠΑΟΚ και φυσικά όλος ο Οργανισμός με τις διαμαρτυρίες και όλες τις άλλες αντιδράσεις. Πώς άλλαξαν οι καιροί; Δείτε, ακούστε, διαβάστε, αφουγκραστείτε τώρα τις διαφορές. Πώς ο ΠΑΟΚ είναι εκεί που είναι και κατακτά κάθε χρόνο ένα επίπεδο παραπάνω σε όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου και πώς άλλοι παίρνουν πρωταθλήματα αποπροσανατολισμού, ξεφεύγοντας εντελώς από το κανονικό ποδόσφαιρο το οποίο τους έχει αφήσει τόσο πίσω…».

Ανάγκη για νίκες

Ο Λουτσέσκου με Κωνσταντέλια και Καμαρά

Μετά από όλα τα παραπάνω και επειδή θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ σε όλο του το μέγεθος ΔΕΝ έχει περιθώριο να σπαταλάει την οποιαδήποτε ενέργεια σε ανούσια θέματα που προκαλούν αντίπαλοι, εκτιμώ ότι όλοι οφείλουν να αφοσιωθούν στην Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει και πάλι την άλλη Κυριακή για να έχει μεσοβδόμαδο χρόνο για… χαζολόγια. Ο Οργανισμός οφείλει να ασχοληθεί με το πώς επιτέλους θα έχει παραπάνω κόσμο το γήπεδο, η ομάδα θα πρέπει να αφοσιωθεί με το πώς επιτέλους θα κερδίσει ένα μεγάλο ματς με δύσκολο αντίπαλο.

Δεν κρύβω μία ανησυχία μου μήπως η δυσκολία του Europa League σε συνδυασμό με τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα στην Ευρώπη, οδηγήσει σε καταστάσεις του 2019 που η καλή πορεία στο πρωτάθλημα δεν συνδυάστηκε και με τα του… εξωτερικού.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί και πρέπει να τα «παλέψει» όλα όπως έκανε και πέρσι, έστω και αν τα ευρωπαϊκά ματς ήταν πιο βατά.

Η Πλζεν έρχεται και πρέπει να εμπεδώσουμε ότι είναι ομάδα επιπέδου Σλάβια και Σπάρτα Πράγας που παίζουν Champions League. Ο αγώνας είναι πιο δύσκολος από αυτόν με την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ πάνω από το παιχνίδι έχει ένα μεγάλο «πρέπει» και φυσικά πρέπει να σκυλιάσει για τη νίκη, την οποία αφού κατακτήσει θα την ξεχάσει για να κερδίσει και τον ΟΦΗ.

Ας δούμε μπροστά επιτέλους, ας αφοσιωθούμε όλοι στην Ευρώπη, ειδικά από τη στιγμή που κανείς στον ΠΑΟΚ δεν έχει σκοπό να κρύψει αγωνιστικά προβλήματα δημιουργώντας άλλου είδους φασαρία.

@Photo credits: INTIME, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.