ΑΕΚ: Οι λίγες καθαρές ευκαιρίες που έφτιαξε και οι στατικές φάσεις

ΑΕΚ: Οι λίγες καθαρές ευκαιρίες που έφτιαξε και οι στατικές φάσεις

Δημήτρης Βέργος
Ο Ματίας Αλμέιδα μιλάει στους παίκτες της ΑΕΚ

bet365

Η ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ έμεινε πιο χαμηλά από τους δείκτες παραγωγικότητας που την έχουμε συνηθίσει, τη στιγμή που πρέπει να ενεργοποιήσει ξανά το «όπλο» των στατικών φάσεων που αποτελούσε ατού της πέρυσι.

Το σεντερφορίσιο γκολ του Φράνζι Πιερό, ο οποίος έκρυψε την μπάλα από τον Κετζιόρα και πλάσαρε με ιδανική εκτέλεση τον Κοτάρσκι βοήθησε την ΑΕΚ να βρει μια γρήγορη απάντηση στο προβάδισμα του ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής στην OPAP Arena. Αλλά όπως αποδείχτηκε δεν έφτανε για να ωθήσει την ΑΕΚ στην ανατροπή και σε ακόμα μια νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Βέβαια τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά αν ο Ομπρένοβιτς έδινε το πέναλτι στην ανατροπή του Λιβάι από τον Μπάμπα στο 51' ή αν ο Μπόροσακ στο VAR τον καλούσε για on field review. Ωστόσο, πέρα από αυτήν την κομβική φάση, η Ένωση δεν ήταν δημιουργικά όπως την έχουμε συνηθίσει, με τον Ματίας Αλμέιδα να επιλέγει για πρώτη φορά τον Λιβάι Γκαρσία στη θέση πίσω από την κορυφή, όπου διατήρησε τον Πιερό και τον Λαμέλα να παίζει δεξιά συγκλίνοντας προς τα μέσα.

Έμεινε χαμηλότερα από τα γνωστά παραγωγικά της στάνταρ

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ΑΕΚ τη φετινή σεζόν είναι η καλή παραγωγή ευκαιριών που έχει. Και αν ήταν συνεπής στο τελείωμα των φάσεων και δεν τη χαρακτήριζε η απίστευτη αναποτελεσματικότητα στα ματς με Λαμία, Athens Kallithea και Παναιτωλικό, η Ένωση δεν θα είχε τις απώλειες βαθμών. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, αν και δεν συμβαίνει συχνά, η ΑΕΚ στερήθηκε δημιουργικότητας καθώς έφτιαξε λίγες καθαρές φάσεις για να σκοράρει.

 

Το πέτυχε ουσιαστικά στην πρώτη της ευκαιρία με την ενέργεια και το τελείωμα του Πιερό και μετά μόνο στη διπλή ευκαιρία με Ρότα και Περέιρα στο 38' έφτασε τόσο κοντά, ενώ λίγο νωρίτερα υπήρχε και μια κεφαλιά του Λιβάι από καλή θέση εκτέλεσης που ήταν όμως άστοχη. Σύμφωνα με το Wyscout τα xGoals της ΑΕΚ ήταν στο 0,99 σκοράροντας μια φορά. Χαμηλό νούμερο για τα επιθετικά στάνταρ της Ένωσης ακόμα και για ντέρμπι. Αυτή τη φορά βέβαια ήταν αποτελεσματική σκοράροντας με την πρώτη καλή φάση που δημιούργησε.

Πρέπει να αρχίσει να βρίσκει γκολ από τα επιθετικά «στημένα»

Την περσινή σεζόν η ΑΕΚ είχε δύο διαφορετικές αντιδράσεις στις αμυντικές και επιθετικές στατικές φάσεις. Δηλαδή δεχόταν συχνά γκολ από κόρνερ ή εκτελέσεις φάουλ του αντιπάλου, αλλά ταυτόχρονα έβρισκε εύκολα γκολ από δικά της στατικά χτυπήματα, κάτι που ήταν αποτέλεσμα δουλειάς στην προπόνηση. Το γκολ που δέχθηκε από τον Μπάμπα στο ματς με τον ΠΑΟΚ ήταν το πρώτο τέρμα από στατική φάση αντιπάλου της στο φετινό πρωτάθλημα, οπότε δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο από την άλλη δεν μπορεί παρά να μην είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι.

Από εκεί και πέρα στις επιθετικές στατικές μπάλες η ΑΕΚ μετράει μόλις ένα γκολ ως τώρα, αυτό του Μουκουντί μετά την εκτέλεση φάουλ του Λαμέλα που ισοφάρισε στο τέλος με τη Λαμία. Πέρυσι τέτοια περίοδο ακριβώς μετά από οκτώ αγωνιστικές η ΑΕΚ είχε ήδη πέντε τέρματα από στατικές φάσεις και στην πορεία το νούμερο έγινε διψήφιο. Συνεπώς το «όπλο» των επιθετικών «στημένων» πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά από τον Ματίας Αλμέιδα και τους παίκτες του προκειμένου οι κιτρινόμαυροι να ξεκλειδώνουν την αντίπαλη άμυνα ακόμα και σε παιχνίδια που αυτό λόγω της αγωνιστικής φιλοσοφίας του αντιπάλου μοιάζει δύσκολο.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα