Μπορεί ο Αλόνσο να ζητήσει από τον Παναθηναϊκό να αφήσει την μπάλα στον Άρη;

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Μπορεί ο Αλόνσο να ζητήσει από τον Παναθηναϊκό να αφήσει την μπάλα στον Άρη;

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την απόδοση Παναθηναϊκού και Άρη πριν από το μεταξύ τους παιχνίδι και γράφει για την κρισιμότητα της επιλογής αγωνιστικού σχεδίου από τον Ουρουγουανό προπονητή.

Μέχρι εδώ ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει επιβεβαιώσει την φήμη που κουβαλούσε ερχόμενος στην Ελλάδα και την φήμη που δημιούργησε στις πρώτες ημέρες του στον Παναθηναϊκό. Ο Ουρουγουανός προπονητής δουλεύει με προγραμματισμό. Και δεν αφήνει τα συναισθήματα που του δημιουργεί το περιβάλλον να τον παρασύρουν και να τον αναγκάσουν να αλλάξει τον προγραμματισμό του. Επέλεξε rotation στις πρώτες αγωνιστικές της Stoiximan Superleague και έφαγε “κράξιμο” για αυτό, αφού του κόστισε σε βαθμούς και εντυπώσεις. Εκείνος όμως επέμεινε μέχρι να φτάσει ο Παναθηναϊκός στην League Phase του Conference League. Είτε αφουγκράστηκε είτε όχι την πίεση του κόσμου και των media, ο Αλόνσο επέμεινε στον δρόμο του.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΟΚ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ ΜΕ A.I. ΑΝΑΛΥΣΗ

Στον προγραμματισμό του, ο Αλόνσο έβαλε στην δεδομένη στιγμή σε προτεραιότητα το ματς με τον Άρη. Ένα ματς απέναντι στον πρωτοπόρο, σε μια στιγμή που ο Παναθηναϊκός απέχει 5 βαθμούς από την κορυφή, ζύγιζε στο μυαλό του προπονητή περισσότερο από τις εντυπώσεις που θα μπορούσε να δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Τσέλσι παίζοντας με τους βασικούς του. Είτε αφουγκράστηκε είτε όχι την λαχτάρα του κόσμου να δει τον Παναθηναϊκό ανταγωνιστικό σε ένα ματς με την Τσέλσι, ο προπονητής εκτίμησε ότι το κόστος ενός ανεπιτυχούς αποτελέσματος στο ματς με τον Άρη είναι μεγαλύτερο από το κόστος μιας ήττας από την Τσέλσι. Και τώρα, τούτες τις ώρες ο Αλόνσο περιμένει από την εμφάνιση και το αποτέλεσμα της Κυριακής να δικαιώσουν αυτή του την επιλογή. Το ίδιο προφανώς περιμένει και από τους ποδοσφαιριστές του.

 

Δεν ξέρω πόσο τους “ακούει” τους ποδοσφαιριστές, δηλαδή πόσο καλά αφουγκράζεται τα αποδυτήριά του. Δεν μπορώ δηλαδή να ξέρω πόσο μέτρησε μέσα του η πτυχή που είναι σχετική με τα συναισθήματα ποδοσφαιριστών που ήθελαν πολύ να ξεκινήσουν απέναντι στην Τσέλσι. Γνωρίζω όμως ότι τα “ακούει”, ή πιο σωστά τα λαμβάνει υπόψη τα αποδυτήριά του όταν επιλέγει την στρατηγική ενός αγώνα. Στη ρεβάνς απέναντι στη Λανς, όταν άκουγε από παίκτες και συνεργάτες ότι η ομάδα θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια αν παραμείνει συμπαγής στο μεσαίο τρίτο και μπροστά από την μεγάλη της περιοχή αντί να ανέβει ψηλά στο τερέν για να επιτεθεί και να πιέσει στην μπάλα τη Λανς κατά το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των επιθέσεων, ο Αλόνσο “άκουσε”.

Σήμερα η σύγκριση των στοιχείων απόδοσης του Παναθηναϊκού και του Άρη στην τελευταία πεντάδα αγώνων στην Superleague δείχνει ότι η ομάδα του Ακη Μάντζιου κάνει περισσότερα και ποιοτικότερα πράγματα στην επιθετική ανάπτυξη.

σύγκριση Παναθηναϊκού - Άρη

Δείχνει επίσης ότι ο Άρης παίζει περισσότερο με την μπάλα στα πόδια στο αντίπαλο μισό του τερέν συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό.

τα heat maps Παναθηναϊκού και Αρη

Η τεχνητή νοημοσύνη του Comparisonator προτείνει στον Αλόνσο να αφήσει στον Άρη την μπάλα και να παρουσιάσει μια συμπαγή άμυνα που θα εμποδίσει την ποιοτική κυκλοφορία της μπάλας από τους ποδοσφαιριστές του Μάντζιου. Προτείνει στον Παναθηναϊκό να επενδύσει το παιχνίδι του στην ταχύτητα των επιθετικών μεταβάσεων.

Αυτό το game plan, με το οποίο νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, μοιάζει με πιο ορθόδοξη και ρεαλιστική επιλογή για τον Αλόνσο συγκριτικά με την επιδιωξη αφενός να πιέσει ψηλά τον Αρη και αφετέρου να επιδιώξει να κάνει μεγάλες κατοχές με την μπάλα και να ψάξει το γκολ από μεγάλης διάρκειας επιθέσεις. Έτσι κι αλλιώς αυτός ο τρόπος έχει τη βάση του σε επιθέσεις ποδοσφαίρου τοποθέτησης. Και ο Αλόνσο, μέχρι εδώ, δεν δουλεύει για να δημιουργήσει τέτοια βάση. Ζητά από τους ποδοσφαιριστές του ελεύθερο παιχνίδι στο αντίπαλο μισό, όποτε δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν μια γρήγορη επίθεση.

Αν δεν μετρήσει τις εντυπώσεις, ο Αλόνσο θα βάλει τον Παναθηναϊκό απέναντι στον Άρη να παίξει όπως έπαιξε απέναντι στη Λανς. Να περιμένει. Και θα τον βάλει να παίξει άμεσο ποδόσφαιρο, με γεμίσματα από τον Ντραγκόφσκι κάθε φορά που ο Άρης θα ανεβεί ψηλά στο τερέν για να πιέσει τον Παναθηναϊκό στο πρώτο στάδιο της επιθετικής ανάπτυξης. Κάτι σαν αυτό που έκανε απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Αν πάει να παίξει έτσι, είναι πολύ πιθανό το κοινό στο ΟΑΚΑ, που εκδήλωσε τη δυσφορία του κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Τσέλσι, φώναξε το όνομα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και αποδοκίμασε τον Αλόνσο κατά την αποχώρησή του από το τερέν, να δυσανασχετήσει. Είμαι πολύ περίεργος για την επιλογή που θα κάνει ο Ντιέγκο Αλόνσο σε αυτό το παιχνίδι. Όπως φυσικά είμαι ανυπόμονος να διαπιστώσω τι πλάνο παιχνιδιού θα έχει ετοιμάσει ο Ακης Μάντζιος, στον οποίο τεχνητή νοημοσύνη προτείνει αφενός να πιέσει ψηλά τον Παναθηναϊκό και αφετέρου να “φορτώνει” τις πτέρυγες κατά την επιθετική ανάπτυξη.

Στις προδιαγραφές αυτό είναι το κορυφαίο ματς της 9ης αγωνιστικής, ένα ντέρμπι. Ματς που είναι πολύ πιθανό, σε όποιο αποτέλεσμα, να αποδειχθεί σημείο καμπής στην πορεία και των δύο ομάδων.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.