Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ βρήκε 11άδα, με όσους έρχονται «από πίσω» τι γίνεται…

Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ βρήκε 11άδα, με όσους έρχονται «από πίσω» τι γίνεται…

Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ βρήκε 11άδα, με όσους έρχονται «από πίσω» τι γίνεται…

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για την αναζήτηση του Μεντιλίμπαρ και το ερωτηματικό με τις εφεδρείες.

Το καλό για τον Ολυμπιακό, όπως έχει προκύψει από τα τελευταία παιχνίδια του, είναι ότι ο Μεντιλίμπαρ έχει βρει μία ενδεκάδα με την οποία φέρνει καλά αποτελέσματα στα πιο σημαντικά παιχνίδια του.

Βλέπουμε ότι τόσο στο 3-0 με την Μπράγκα εντός έδρας, όσο και στο 1-0 με τη Μάλμε εκτός έδρας, αλλά και στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας, ο Ολυμπιακός είχε ουσιαστικά την ίδια ενδεκάδα. Για την ακρίβεια, ακριβώς την ίδια ενδεκάδα στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια και τους ίδιους δέκα, με τον Ολιβέϊρα αντί του Τσικίνιο στο ΟΑΚΑ, υποχρεωτική αλλαγή, λόγω τραυματισμού του Τσικίνιο. Στην πραγματικότητα και στην Ευρώπη είχε μία αλλαγή η ενδεκάδα, καθότι ο Πιρόλα πέρασε από το δεκάλεπτο στη θέση του τραυματία Ορτέγκα.

Ο Μεντιλίμπαρ λοιπόν μετά από μακρά αναζήτηση βρήκε αυτό το σχήμα με Τζολάκη, Κοστίνια, Ρέτσο, Κάρμο, Ορτέγκα, Μουζακίτη, Έσε, Τσικίνιο, Ρόντινεϊ, Ελ Κααμπί, Ζέλσον, με το οποίο έφερε δύο νίκες και μία ισοπαλία σε τρία μεγάλα παιχνίδια, έχοντας μηδέν παθητικό.

Το θέμα είναι τι γίνεται όταν χρειάζεται να αλλάξει αυτό το σχήμα. Είτε αναγκαστικά (βλέπε τραυματισμούς και τιμωρίες), είτε για λόγους ροτέϊσον. Ήδη, ο Ορτέγκα θα χάσει όλα τα παιχνίδια μέχρι την επόμενη διακοπή του πρωταθλήματος. Και αύριο κόντρα στον πάντα επικίνδυνο Αστέρα μέσα στην Τρίπολη ο Βάσκος θα διατηρήσει το ίδιο σχήμα (με απλά μία αλλαγή, τον Ορτέγκα) που κέρδισε στη Σουηδία η, θα φρεσκάρει την ομάδα του;

 

Το δε κυριότερο, πώς θα αντιδράσει αυτή, είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση; Διότι, για παράδειγμα, είδαμε ότι στο εντός έδρας παιχνίδι με το Λεβαδειακό, που ο προπονητής άλλαξε την ενδεκάδα, έστω όχι πολύ θεαματικά (με Ντόη αντί Ρέτσου, Μασούρα αντί Κοστίνια και Βέλντε αντί Ζέλσον) είχαμε το σκοραριστικό 2-2 από 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού.

Ο Μασούρας με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Ακριβώς εκεί είναι το ζητούμενο: τι θα κάνουν οι παίκτες που έρχονται από πίσω από αυτούς τους 11 πιο βασικούς; Ο Πιρόλα όταν μπήκε αναπλήρωσε το κενό του Ορτέγκα, έστω αμυντικά, αφού επιθετικά ο Ιταλός δεν διακρίνεται (μία φορά βγήκε λίγο πάνω από τη σέντρα). Ο Ολιβέϊρα όμως, κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν κάλυψε το κενό του Τσικίνιο.

Προφανέστατα δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και αρκετό καιρό ο προπονητής προσπαθεί να στηριχθεί πρωτίστως στους παίκτες που είχε από πέρυσι στην ομάδα κι από νέα πρόσωπα μόνο σε αυτούς που έκαναν όλη την προετοιμασία το καλοκαίρι (βλέπε Μουζακίτη, Κοστίνια και Κωστούλα). Κι αυτό μάλλον του βγαίνει. Το κάνει δε προφανώς γιατί προηγουμένως όταν έβαλε τις μεταγραφές, δεν του βγήκε.

Στο 0-0 με τον Παναιτωλικό τους Πιρόλα, Στάμενιτς, Βέλντε και πρώτες αλλαγές τους Ολιβέϊρα, Γουίλιαν και Γιάρεμτσουκ…

Στο 1-2 από τον Άρη τους Γκαρθία, Βέλντε κι αλλαγές από το ημίχρονο Ολιβέϊρα, Γουίλιαν και μετά τον Γιάρεμτσουκ…

Στο 0-2 από τη Λιόν τους Πιρόλα, Γκαρθία, Γιάρεμπτσουκ κι αλλαγές τους Στάμενιτς, Γουίλιαν…

Ακόμη και στο 2-0 με τον Ατρόμητο οι Στάμενιτς, Ολιβέϊρα, Βέλντε έμοιαζαν αδύναμοι κρίκοι κι έγιναν αλλαγή ο ένας μετά τον άλλο, από το ημίχρονο έως το 60ο λεπτό…

Ο Βέλντε με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Μόνο που αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η, αλλιώς, αν συνεχιστεί ο Ολυμπιακός μαθηματικά δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του, εκτός κι αν πηγαίνει κουτσά στραβά έως τον Γενάρη και αλλάξει τότε το ρόστερ του με άλλες μεταγραφές που θα πάρουν τη θέση των μεταγραφών του καλοκαιριού! Κάτι, πάντως, που επειδή έπιασε πέρυσι δεν σημαίνει ότι θα πιάνει κάθε φορά.

Η λογική λέει ότι παίρνοντας χρόνο και έχοντας καλύτερη προσαρμογή οι Γκαρθία, Στάμενιτς, Ολιβέϊρα, Γουίλιαν, Γιάρεμτσουκ, Βέλντε, Γιαζίτσι η, τουλάχιστον τρεις, τέσσερις από αυτούς θα βοηθήσουν την ομάδα. Διαφορετικά θα υπάρχει μεγάλο θέμα. Και γι΄ αυτούς, αλλά κυρίως, κι αυτό είναι που μετράει, για την ομάδα.

Άσχετο:

Είναι αλήθεια ότι ο Πιρόλα όποτε έχει χρειαστεί, είτε παίζοντας βασικός, είτε ως αλλαγή, έχει πάει καλά, ενίοτε και πολύ καλά, πολύ σπάνια μέτρια. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι εύκολα γίνεται αλλαγή. Τέσσερις φορές σε έξι παιχνίδια είναι μάλλον πολλές. Έστω κι αν τις δύο ζήτησε ο ίδιος αλλαγή λόγω ενοχλήσεων, ενώ τις άλλες δύο τον άλλαξε ο Μεντιλίμπαρ για λόγους τακτικής.

Ο Πιρόλα με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Μία πρόχειρη ματιά, όμως, δείχνει ότι και στην Ιταλία ο Πιρόλα γίνονταν υπερβολικά πολλές φορές αλλαγή: 12 την περασμένη σεζόν και 14 την προπέρασμένη σεζόν! Και είναι οι δύο πρώτες σεζόν στην καριέρα του που έπαιξε βασικός, με τη Σαλερνιτάνα, καθότι την αμέσως προηγούμενη διετία, στη Μόντσα, δεν ήταν συχνά στην αρχική ενδεκάδα, καθότι και νεαρός στην ηλικία.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ποσοστό ευστοχίας 80% έχει στα πέναλτι ο Ελ Κααμπί με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Για την ακρίβεια έχει οκτώ γκολ στις δέκα εκτελέσεις.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Ότι έχει ευστοχήσει σε όλα τα πέναλτι που κερδίζουν οι συμπαίκτες του (κυρίως ο Ποντένσε, την περασμένη σεζόν), αλλά έχει αστοχήσει στα δύο που έχει κερδίσει ο ίδιος! Την πρώτη φορά πέρυσι στο 3-0 με τον Άρη στο Καραϊσκάκη, όταν έστειλε την μπάλα πάνω στον Κουέστα, σε ένα παιχνίδι στο οποίο και τότε είχε σκοράρει πριν το πεναλτι, όπως είχε σκοράρει και προχθές στη Σουηδία πριν το πέναλτι! Και τη δεύτερη φορά είναι φυσικά τώρα στο 1-0 με τη Μάλμε που αστόχησε, παρότι πριν την εκτέλεσε εδωσε ένα…φιλί στην στρογγυλή θεά. Έτσι, το μοναδικό πέναλτι που ο ίδιος κέρδισε και στο οποίο ευστόχησε ήταν στο 1-0 επί της Φέρεντσβαρος στην Ουγγαρία.

Ο Ελ Καμπί πριν το χτύπημα πέναλτι με τη Μάλμε

Ας ελπίσουμε να μην επηρεαστεί ο Ελ Κααμπί από αυτό το χαμένο πέναλτι στη Σουηδία, γιατί την περασμένη σεζόν μετά το χαμένο πέναλτι με τον Άρη, ναι μεν στο αμέσως επόμενο παιχνίδι σκόραρε (με…πέναλτι!), αλλά στη συνέχεια έμεινε μακριά από το γκολ για πέντε συνεχόμενα παιχνίδια.

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.