ΑΕΚ: Η αφλογιστία της έχει περάσει σε άλλο επίπεδο

ΑΕΚ: Η αφλογιστία της έχει περάσει σε άλλο επίπεδο

Δημήτρης Βέργος
Λιβάι και Λαμέλα μετά από χαμένη ευκαιρία στις Σέρρες

bet365

Το τρομερό πρόβλημα της ΑΕΚ στο τελείωμα των φάσεων συνεχίζει να την πληγώνει με απώλειες βαθμών, με την αστοχία της στην τελική προσπάθεια να σε κάνει να σηκώνεις τα χέρια ψηλά...

Από την πέμπτη αγωνιστική η ΑΕΚ είχε ήδη πετάξει τέσσερις βαθμούς στις ισοπαλίες με Λαμία και Athens Kallithea με βασικό πρόβλημα την αναποτελεσματικότητα στις πολλές ευκαιρίες που δημιουργούσε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό ακριβώς το πρόβλημα εξακολουθεί και τρώει κι άλλους βαθμούς από την Ένωση καθώς φτάνοντας στην ένατη αγωνιστική, προστέθηκαν τόσο η ήττα στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό όσο και η χθεσινοβραδινή στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό πάλι εξ αιτίας της έλλειψης ακρίβειας στο τελείωμα των φάσεων. Τη στιγμή που η ΑΕΚ βλέπει να της αρνούνται συστηματικά πέναλτι με προκλητικό τρόπο, και η ίδια πνίγεται μπροστά στην εστία του αντιπάλου βλέποντας την σαν... κουμπότρυπα.

Η αστοχία της ΑΕΚ στις Σέρρες ξεπέρασε τα πάντα

Η ΑΕΚ στο χθεσινό ματς με τον Πανσερραϊκό δημιούργησε 27 τελικές και σύμφωνα με το Wyscout τα xGoals της, τα γκολ δηλαδή που θα μπορούσε να είχε σκοράρει ήταν 2,25. Από αυτές, μόνο στις τέσσερις κατάφερε να βρει εστία, με τον Γκουγκεσασβίλι να πραγματοποιεί ορισμένες μεγάλες επεμβάσεις. Ωστόσο, συνολικά η ΑΕΚ παρότι έφτιαξε καθαρές ευκαιρίες για γκολ, τα επιπόλαια τελειώματα των παικτών της είχαν ως συνέπεια να βρει εστία μόνο στο 14,8% των προσπαθειών της. Ποσοστό που είναι το μικρότερο φετινό, κάτω και από το 16,7% που είχε με τον Παναιτωλικό και πολύ κάτω από τον μέχρι χθες μέσο όρο της στο πρωτάθλημα που ανερχόταν στο 26,4%. Όπως γίνεται αντιληπτό, έτσι γκολ δεν βάζεις ακόμα και να έπαιζες μέχρι το... πρωί.

Με Λαμέλα, με Λιβάι, με Σιμάνσκι και με Πιερό η ΑΕΚ έφτιαξε στο γήπεδο των Σερρών αρκετές καλές στιγμές από το πρώτο μέρος και θα έπρεπε μίνιμουμ να είχε φτάσει στην ισοφάριση στο πρώτο 45λεπτο, ανεξαρτήτως αν δούλευε ορθολογικά ή όχι ο σχηματισμός με τον οποίο παρέταξε τους κιτρινόμαυρους ο Ματίας Αλμέιδα. Η αστοχία παρέμεινε στα ίδια υψηλά επίπεδα και στο δεύτερο μέρος με το γυριστό του Πινέδα μέσα από την περιοχή, με τους Λιβάι και Λαμέλα να μην μπορούν να σπρώξουν την μπάλα στα δίχτυα από κοντά στο δεύτερο δοκάρι, με τον Μάνταλο να χάνει το πάρε-βάλε και όταν έβρισκε εστία είχε τον αντίπαλο γκολκίπερ να τη σταματάει όπως στην απίστευτη ευκαιρία με το κοντινό πλασέ του Πιερό.

Ο Πέτρος Μάνταλος

 

Η ΑΕΚ σε 91 τελικές έχει βρει μόλις ένα γκολ

Η απώλεια βαθμών με τον Πανσερραϊκό ήταν η τέταρτη απέναντι στους λεγόμενους «μικρομεσαίους» αντιπάλους μετά από αυτές με Λαμία, Athens Kallithea και Παναιτωλικό στις εννιά αγωνιστικές της φετινής σεζόν. Κόντρα στη Λαμία η ΑΕΚ είχε δημιουργήσει 28 τελικές, απέναντι σε Athens Kallithea και Παναιτωλικό από 18 στο κάθε ένα παιχνίδι και χθες με τον Πανσερραϊκό ολοκλήρωσε το ματς με 27. Δηλαδή στο σύνολο είχε 91 τελικές, με μόλις 17 on target και παρά το γεγονός ότι οι θέσεις εκτέλεσης ήταν στα περισσότερα παιχνίδια αρκετά καλές, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη των xGoals.

Σε αυτές τις 91 τελικές η ΑΕΚ βρήκε μόλις ένα γκολ, αυτό με τη Λαμία, μένοντας στο μηδέν και στη Λεωφόρο και στο Αγρίνιο και στις Σέρρες. Και στα τέσσερα αυτά παιχνίδια η ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε ισοδυναμούσε με 9,2 γκολ -τόσα ήταν δηλαδή τα xGoals της σύμφωνα με το Wyscout συνολικά- αλλά οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν να βρουν δίχτυα μόλις μια φορά! Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας που έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Περίπου ανά δύο αγώνες είτε οι φορ είτε οι μεσοεπιθετικοί της ΑΕΚ είναι λες και λιποθυμούν μπροστά στην αντίπαλη εστία και αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχουν πάρει μόλις ένα γκολ από στατικές φάσεις τους δένει τα χέρια και τους αφήνει να κλαίνε τόσους πεταμένους βαθμούς σε ματς που έπρεπε βάσει ευκαιριών να τα είχαν κερδίσει...

@Photo credits: eurokinissi, ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα