Παναθηναϊκός: Πρωτάθλημα δεν μπορείς να διεκδικήσεις μόνο επειδή χάνουν οι άλλοι!

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Πρωτάθλημα δεν μπορείς να διεκδικήσεις μόνο επειδή χάνουν οι άλλοι!

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το Παναθηναϊκός - Αρης, το αβέβαιο μέλλον του Ντιέγκο Αλόνσο και τη διαφορά... ευστοχίας που καθόρισε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Στο Ηράκλειο νίκησε με... δύο φάσεις, χωρίς να είναι ανώτερος του ΟΦΗ. Απόψε ήταν σαφώς ανώτερος, έκανε με διαφορά το καλύτερο και πιο «ολοκληρωμένο» παιχνίδι του στο πρωτάθλημα, αλλά έμεινε στο 1-1. Γιατί; Διότι ο Λορέν Μορόν με μιάμιση φάση έκανε ένα γκολ, ενώ ο Παναθηναϊκός με πέντε σπουδαίες ευκαιρίες για δεύτερο γκολ, τα έχασε όλα. Ειδικά τα δυο τετ α τετ του Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος συγκριτικά με τον Γερεμέγεφ έμοιαζε με υβρίδιο Μπενζεμά – Κριστιάνο μετά το 60΄, αλλά έμεινε και πάλι στα... μηδέν γκολ στο πρωτάθλημα. Και – για να τα λέμε όλα – δεν είναι τα πρώτα τετ α τετ που χάνει εφέτος...

Προφανώς δεν είναι ευθύνη του Ιωαννίδη ότι ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει μόνο σε τρία από τα εννέα παιχνίδια του – άλλωστε σε κάποια εξ αυτών δεν αγωνίστηκε καν, ή έπαιξε ως αλλαγή. Η προετοιμασία με... άλλη ομάδα απ' αυτή που τελικά σχηματίστηκε, η απουσία του κορυφαίου Ελληνα φορ και η προτεραιότητα που δόθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες στην πρόκριση σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης κόστισαν ακριβά στο Τριφύλλι, το οποίο θα είχε χάσει ήδη προ πολλού και την παραμικρή ελπίδα για κατάκτηση του τίτλου, αν δεν «γκέλαραν» οι υπόλοιποι. Οχι ότι η διαφορά από την κορυφή είναι μικρή: κάθε άλλο! Απλώς, ουδεμία από τις ομάδες που είναι σε υψηλότερη θέση από τον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή πείθει ότι είναι φαβορί. Καμία δεν έχει χτίσει εικόνα φαβορί, όλες έχουν τα προβλήματά τους, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει μάλλον το μεγαλύτερο...

Προφανώς απόψε ήταν καλύτερος του Αρη σε όλους τους τομείς. Κατοχή μπάλας, κυκλοφορία, συνδυαστικό ποδόσφαιρο, ευκαιρίες. Λάθος, όχι σε όλους! Ηταν πολύ πιο άστοχος από τον αντίπαλό του, ο οποίος δεν λύγισε μετά το 1-0, δεν λύγισε ούτε από τις πέντε φάσεις του Τριφυλλιού από το 52' έως το 68'. Στάθηκε όρθιος, διατήρησε καθαρό το μυαλό του, έκανε τις αλλαγές του για να διορθώσει τα κακώς κείμενα (αριστερή πτέρυγα, μεσαία γραμμή), βρήκε τη στιγμή του (ήταν πολύ πιθανό να πληρώσει ακριβά ο Παναθηναϊκός κάποια από τις πολλές λανθασμένες πάσες του Αράο στο β' μέρος) και διεκδίκησε τις πιθανότητες που του αντιστοιχούσαν εφόσον το σκορ παρέμενε κολλημένο στο 1-0. Τις διεκδίκησε με σφρίγος και μέταλλο μεγάλης ομάδας, πήρε την ισοπαλία κι αν ήταν πιο προσεκτικός θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη στο τελευταίο δεκάλεπτο, διότι προϋποθέσεις υπήρχαν σε αντεπιθέσεις.

Οχι, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι «ποδοσφαιρικά» δίκαιο όπως είπε ο Ακης Μάντζιος (δεν είναι κακό να ακούν όλοι οι προπονητές πώς μιλά ο Μεντιλίμπαρ και ο Ιβάν μετά τη λήξη των αγώνων...), όμως ο Αρης απέδειξε ότι εφέτος, ειδικά στα ντέρμπι, έχει στόφα πρωταθλητή! Και ουδείς δικαιούται να τον υποτιμά ή να ισχυρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα ότι θα... «ξεφουσκώσει». Είδαμε και τους άλλους που... δεν ξεφουσκώνουν πώς χάνουν τους βαθμούς και ας μην ξεχνάμε ότι ο Αρης έχει ένα καρπούζι στη μασχάλη. Οπως και η ΑΕΚ...

 

Ο Παναθηναϊκός ήταν απόψε βελτιωμένος σε όλα τα πεδία κι αν είχε και τον Ιωαννίδη από το πρώτο λεπτό πιθανότατα θα είχε πάρει ένα εύκολο και εμφατικό τρίποντο. Ομως, από την άλλη, ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει παράλογη την πίκρα και την απογοήτευση του οπαδού. Του οπαδού που θεωρεί ότι το εφετινό Τριφύλλι έχει ως «πρέπει» το πρωτάθλημα επειδή έκανε κάποιες ηχηρές μεταγραφές, εκ των οποίων προς το παρόν μόνο ο Τετέ με τον Ινγκασον κάνουν τη διαφορά (στο τέλος θα γίνει η σούμα και η σύγκριση με τα γκολ/ασίστ του διδύμου Μπερνάρ – Παλάσιος).

Εχει δημιουργηθεί λανθασμένα η εντύπωση ότι το εφετινό υλικό είναι κατά πολύ καλύτερο από το περυσινό, η αλήθεια είναι διαφορετική: ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερο πάγκο, είναι πιο πλήρης από πέρυσι. Η ενδεκάδα του, όμως είναι ζήτημα αν είναι καλύτερη από την περυσινή... Ειδικά όταν έχουν απουσιάσει σε πολλά ματς ο Βαγιαννίδης και ο Ιωαννίδης... Και το επαναλαμβάνουμε: είναι παράλογο να απαιτείς από αυτή την καινούρια ομάδα που έκανε απόλυτα προβληματική προετοιμασία να πάρει το πρωτάθλημα. Είναι λογικό να απαιτείς να το διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες και να χτίσει κανονική, όμορφη ποδοσφαιρική ταυτότητα.

Οσο για τον Αλόνσο; Η ταπεινωτική εμφάνιση εναντίον της Τσέλσι ήταν αφάνταστα επιβαρυντική! Και απόψε έχασε και ο ίδιος μαζί με το Τριφύλλι μια θαυμάσια ευκαιρία «αντεπίθεσης» και «επιστροφής». Οι προπονητές συνήθως κρίνονται από τα αποτελέσματα και προς το παρόν δεν πείθει ότι μπορεί να κάνει το δεύτερο γύρο του Αναστασίου το 2014 ή του Ιβάν το 2022. Ματς με ματς πάει σε τεντωμένο σκοινί, μέχρι αυτό να σπάσει, εκτός κι αν κάνει τη μεγάλη έκπληξη με 4/4 εναντίον Βόλου, Λαμίας, Παναιτωλικού, Ατρομήτου και ασφαλώς αν δεν αποκλειστεί από το Conference League.

@Photo credits: INTIME, ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...