Ο καλύτερος φετινός Παναθηναϊκός και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ αστοχίας!

Ο καλύτερος φετινός Παναθηναϊκός και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ αστοχίας!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο καλύτερος φετινός Παναθηναϊκός και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ αστοχίας!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout καταγράφει και αναλύει στοιχεία της απόδοσης του Παναθηναϊκού κόντρα στον Βόλο αλλά και γενικότερα μέχρι τώρα στη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του στο Πανθεσσαλικό. Το ποδοσφαιρικά αυτονόητο. Πέρασε από την έδρα του ενδέκατου της βαθμολογίας, από ένα γήπεδο που θύμισε... Λεωφόρο χάρη στην παρουσία 4.000 και πλέον φίλων του συλλόγου.

Στο ντεμπούτο του Ρουί Βιτόρια, οι ''πράσινοι'' είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, την κυριαρχία σε όλο το παιχνίδι και θα μπορούσαν να έχουν φτάσει πολύ πιο εύκολα στη νίκη, από αυτά που μαρτυρά το τελικό 1-0. Μαγική εικόνα. Δεδομένα.

Μια μαγική εικόνα, όμως, που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της αναποτελεσματικότητας της φετινής έκδοσης. Πάμε να τα δούμε, όμως, πιο αναλυτικά με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout.

To καλύτερό του παιχνίδι στο φετινό πρωτάθλημα

Το Τριφύλλι ολοκλήρωσε το παιχνίδι έχοντας 2.99xGoals ενώ ο Βόλος έμεινε στο 0.87xGoals. Αυτό ήταν το πρώτο ματς στο φετινό πρωτάθλημα, όπου οι ''πράσινοι'' δημιούργησαν τόσο μεγάλη διαφορά απόδοσης με τον αντίπαλο, έχοντας ως κριτήριο τις φάσεις που δημιούργησαν και τις στιγμές που απειλήθηκαν.

Αυτό το +2.12 δεν έχει ξαναεμφανιστεί φέτος, προφανώς έπαιξε ρόλο και η δυναμικότητα του αντιπάλου αλλά και το γεγονός πως αυτός αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο για ένα ημίχρονο. Από την άλλη, μέχρι στιγμής στη σεζόν, ο Παναθηναϊκός έχει παίξει και με άλλες ομάδες αυτού του επιπέδου και μόνο απέναντι στον Λεβαδειακό, είχε τόσο μεγάλη απόσταση(2xG-0.43xG), φτάνοντας στη νίκη στο φινάλε του αγώνα με το γκολ του Σπόραρ.

Ξεκάθαρη η διάθεση για περισσότερα κομμάτια πίεσης

Η Μπενφίκα του Ρουί Βιτόρια ήταν η πιο πιεστική ομάδα στο πορτογαλικό πρωτάθλημα επί των ημερών του, εκείνη που έβρισκες πάντα πιο ψηλά στον δείκτη PPDA, που μετρά το high press. Ο Παναθηναϊκός στο Πανθεσσαλικό έδειξε μεγαλύτερη επιμονή σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με όλα τα προηγούμενα εννιά ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ειδικά στο κομμάτι της άμεσης επανάκτησης, όπου βοήθησε αρκετά ο πιο τακτοποιημένος τρόπος επίθεσης του συνόλου, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων οι γραμμές ήταν κοντά, άρα περισσότεροι παίκτες πάνω στην μπάλα.

Ο μέσος όρος του Παναθηναϊκού στον δείκτη PPDA είναι στο 8.41 και απέναντι στον Βόλο, οι ''πράσινοι'' έφτασαν στο 5.38, αριθμό εντυπωσιακό για την ομάδα του Πορτογάλου προπονητή.

Πέρα από την διάθεση που μας δείχνει αυτός ο δείκτης, θα πρέπει να δούμε και πόσο αποτελεσματικές ήταν οι πιέσεις του Παναθηναϊκού. Οι 20 επανακτήσεις ψηλά στο γήπεδο αποτελούν την καλύτερη επίδοση της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα.

fff

Οι επανακτήσεις του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον Βόλο

Η έβδομη πιο άστοχη ομάδα στην Ευρώπη!

Όπως προαναφέραμε αυτό το 1-0 στο Πανθεσσαλικό ήταν μαγική εικόνα. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι τέτοια. Δεν ήταν το πρώτο παιχνίδι που ο φετινός Παναθηναϊκός δεν αξιοποίησε τις ποιοτικές τελικές που έφτιαξε στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που απαιτεί λύση. Οι αριθμοί είναι ποδοσφαιρικά... σοκαριστικοί! Για αρχή, το Τριφύλλι είναι η πιο άστοχη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Βάσει των xGoals με τυπικές εκτελέσεις, εκείνες του μέσου όρου, θα έπρεπε να έχει πετύχει 15.45 γκολ. Πόσα έχει βάλει; Μόλις 9. Δηλαδή, 6.45 λιγότερα από το προσδοκώμενο! Πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

Για να καταλάβει κανείς ακόμη πιο εύκολα, το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας ανατρέξαμε στα στοιχεία 15 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο Παναθηναϊκός είναι αυτή την στιγμή, η έβδομη ομάδα στην γηραιά ήπειρο που αξιοποιεί λιγότερο τις ευκαιρίες που παράγει.

Πρώτη και... χειρότερη είναι η Σέσκε Μπουντεγιόβιτσε από την Τσεχία με -11.79. Δεύτερη η Μπέτις από την Ισπανία με -10.07. Τρίτη η Σεν Ζιλουάζ από το Βέλγιο με -9.67 και την ακολουθεί η Μπριζ με -7.56. Πέμπτη είναι η Σταλ Μίελετς από την Πολωνία με -8.22, έκτη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με -6.57 και έβδομος ο Παναθηναϊκός με την διαφορά που προαναφέραμε.

Ζήτημα ψυχολογίας, ημέρας και προφανώς ποιότητας

Υπάρχει ένα αξίωμα των προπονητών που αναφέρει πως ''ομάδες που παράγουν μην τις φοβάσαι, θα έρθουν τα γκολ, το θέμα είναι να δημιουργείς''. Ο Παναθηναϊκός παράγει(δεύτερος καλύτερος στη Super League) αλλά η αναποτελεσματικότητά του θα πρέπει να τον προβληματίσει. Η εκτέλεση είναι πάνω από όλα θέμα ποιότητας, έπειτα ψυχολογίας και ημέρας. Οι ''πράσινοι'' ψυχολογικά δεν έχουν σταθεί στα πόδια τους, οι δείκτες της αυτοπεποίθησης είναι πολύ χαμηλά, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι μία εξήγηση, πέρα από το ποιοτικό κομμάτι.

Μέχρι στιγμής, εξάλλου, ποιοτικά τελειώματα το Τριφύλλι έχει πάρει μόνο από τον Τζούρισιτς και τον Τετέ, για παράδειγμα ο Ιωαννίδης με τελικές ίσες με 2.67xGoals, δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο προς τα δίχτυα. Κάτι που είναι θέμα χρόνου αλλά και συγκυριών με τους τραυματισμούς που τον έχουν φέρει πίσω.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.