Τα ακόμα πιο δύσκολα που τους βάζει ο Άρης

Τα ακόμα πιο δύσκολα που τους βάζει ο Άρης

bet365

Μετά και τη 10η αγωνιστική και παρά το 5/5 του “Big 5”, ζούμε σίγουρα μια διαφορετική Stoiximan Super League που ζορίζει κατ' εξακολούθηση τους “μεγάλους” και –με την αντοχή του Άρη- βάζει άλλα δεδομένα στη μάχη, όχι μόνο του τίτλου, αλλά και της - θυμίζουμε πλέον - τετράδας.

Οι οπαδοί λόγω της ιδιότητάς τους και εμείς λόγω της δικιάς μας είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε -μετά μεγάλης προσοχής- το πρωτάθλημα της Stoximan Super League. Θα παραδεχθώ ότι δεν σκάβουμε κιόλας ώστε να έχουμε παράπονα, αλλά μια κάποια κόπωση οφείλω να ομολογήσω ότι τη σηκώνουμε. Την οποία την κάνουν και μεγαλύτερη οι “σοφές” αποφάσεις των συνδρομητικών να βάζουν ματς των διεκδικητών ακριβώς την ίδια ώρα πλέον ώστε είτε να παθαίνουμε βέρτιγκο με το ζάπινγκ, είτε να σπαταλάμε επιπλέον ώρες από τη ζωή μας, σε αυτό το ξενέρωτο πράγμα που λέγεται “ματς κονσέρβα”. Δικό μας πρόβλημα αυτό όμως, οπότε πάμε παρακάτω...

Εκεί στο “παρακάτω” αφού με το καλό αποχαιρετήσαμε και τα 2/3 της κανονικής περιόδου, έχουμε εμπεδώσει για τα καλά πως δεν είναι και πολύ πιθανό να γίνει πολύ πιο άνετη η ζωή των “μεγάλων” στη συνέχεια. Σε λίγο πλησιάζουμε να συμπληρώσουμε τρίμηνο που παίζεται μπάλα εντός συνόρων, η συνταγή που ψάχνουν οι προπονητές -από τότε που είχαμε ακόμα καύσωνα- δεν βγαίνει (για διάφορους λόγους) και το πιο πιθανό είναι να μη βγει μέχρι τέλους. Τουλάχιστον όχι με βάση τις προσδοκίες που υπήρχαν από το “ποιοτικότερο ρόστερ των τελευταίων ετών” όπως διαβάζουμε για τους περισσότερους από αυτούς. Τι να τα κάνεις βέβαια τα ποιοτικά υλικά, αν τα συνθέτεις και βγαίνουν... πατάτες “μπλουμ” είναι μια άλλη κουβέντα. Θα αρχίσουμε να λέμε πάλι τα ίδια, για της καθυστερημένες μεταγραφές, το τρέξιμο και την αγωνία του προπονητή να φτιάξει σύνολο μέσα από σειρά αγώνων, οι οποίοι μάλιστα αποδεικνύονται περισσότερο απαιτητικοί του αναμενομένου.

Όλοι απειλούν παντού!

Με βάση ότι έχουμε δει μέχρι τώρα, όχι μόνο ως απόδοσή αλλά και ως αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο, δεν υπάρχει καμία ομάδα από τις υπόλοιπες εννέα που να μην μπορεί να κόψει βαθμούς από τους “Big 5” εντός ή εκτός έδρας μάλιστα. Με αποτέλεσμα αγωνιστική όπως η τελευταία με το 5/5 να είναι εξαίρεση και όχι κανόνας. Η διαφορά με άλλες σεζόν είναι πως -τώρα- αυτό αφορά όλες τις (άλλες) ομάδες και όχι 1-2 που ήταν (συνήθως) η έκπληξη της σεζόν και πως η αντοχή τους δείχνει να είναι μεγαλύτερη. Σίγουρα δεν θα πάνε έτσι όλες μέχρι τέλους, αλλά ήδη βλέπουμε ένα “μοτίβο”. Με τον νέο τρόπο μάλιστα διεξαγωγής των πλέϊ οφ, με το ενδιάμεσο γκρουπ που μπορεί να δώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο και με τις ομάδες που θα θέλουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό να αρχίσουν να παίζουν με το μαχαίρι στα δόντια για την επιβίωσή τους, τα πράγματα μπορούν να γίνουν και ακόμα πιο ζόρικα, στη συνέχεια, για τους “προύχοντες” που έχουν λόγους να είναι έντονα προβληματισμένοι για τα δικά τους θέματα.

Σε ό,τι με αφορά δεν είναι διόλου άσχημη αυτή η εξέλιξη. Γιατί η αλήθεια είναι πως αν και δεν θέλω να ακυρώσω τη δουλειά που κάνουν (ή προσπαθούν να κάνουν) οι προπονητές των μεγάλων, πρώτον δουλειά κάνουν και οι άλλοι και αρκετά αξιόλογη (με βάση τις δυνατότητες του ρόστερ τους) και -δεύτερον- εξακολουθώ να βλέπω “καθεστωτική” λογική και σχετική άγνοια της πραγματικότητας από το “περιβάλλον” των διεκδικητών. Φυματικές και ελλειμματικές εμφανίσεις, με απλά κάποια διαστήματα καλής απόδοσης βαφτίζονται “κυριαρχικό” ποδόσφαιρο, ενώ η καταγραφή των ευκαιριών γίνεται -συνήθως- από τη μια πλευρά. Εδώ να επισημάνω πως με τη διαφορά ποιότητας που υπάρχει στα ρόστερ, οι π.χ 2-3 καλές ευκαιρίες που μπορεί να σου κάνει ο “μικρομεσαίος” αντίπαλος είναι τόσο σημαντικές με τις 6-7 δικές σου και αυτός το ίδιο άτυχος που δεν στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Επίσης αν το κάνει (να βάλει γκολ δηλαδή, ειδικά πρώτος) όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, μια... βδομάδα να διαρκέσει το ματς, θα είναι ζόρικο να γυρίσει το αποτέλεσμα υπέρ του “μεγάλου”. Θα έβαζα εδώ ως εξαίρεση τον ΠΑΟΚ, αν δεν είχε βιώσει και αυτός το σοκ από τον ΟΦΗ στην Τούμπα. Και πάλι πάντως δείχνει πιο ικανός στην αντίδραση.

Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ασφαλώς και βλέπουμε. Ποιοτικότερο ποδόσφαιρo δεν βλέπουμε σίγουρα. Αυτό αποδεικνύεται και από τις “αναιμικές” επιδόσεις των Ευρωπαίων εκπροσώπων μας, πλην Ολυμπιακού (εκεί προκύπτει άλλο σοβαρό θέμα με την “επιλογή” αγώνων από αρκετούς παίκτες που -δίκαια- έκανε έξαλλο τον Μεντιλίμπαρ). Εκεί όπου οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες φαίνονται περισσότερο και οι αδυναμίες (επαναλαμβάνω πλην Ολυμπιακού μέχρι στιγμής). Οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με το μοντάρισμα του ρόστερ, αλλά και με τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην εντός των συνόρων επιβίωση.

Η μεγάλη πρόκληση για τον Άρη

Για να μην είμαι άδικος με όλα αυτά το να βρίσκεται το ενδιαφέρον σε υψηλό επίπεδο ακόμα και αν το οφείλουμε στις αδυναμίες των μεγάλων είναι σημαντικό κέρδος. Το να μένουν ζεστοί οι μικρότεροι και για το που θα βρεθούν στην τελική κατάταξη, αλλά και γιατί δεν θα μπουν σαν πρόβατα για σφαγή σε οποιαδήποτε έδρα, είναι το “αλατοπίπερο” που μας έλειπε. Πολύ περισσότερο που -αυτή τη στιγμή- έχει προκύψει και ένας επιπλέον διεκδικητής. Γιατί, για να είμαστε ειλικρινής, ούτε τον Άρη είχαμε δει τόσο ανθεκτικό στη 10η αγωνιστική τα προηγούμενα χρόνια. Το διπλό κέρδος των Κίτρινων έχει να κάνει πρώτα με το αγωνιστικό σκέλος, ότι δηλαδή αποκτούν χαρακτήρα που τους βοηθάει να μη γκελάρουν ακόμα και όταν ζορίζονται, να παίρνουν ντέρμπι χωρίς να τα “κλέβουν” με ανταρτοπόλεμο και μετά με το ότι (επιτέλους!) έφεραν τον κόσμο τους στο γήπεδο.

Ο Μοντσού πανηγυρίζει το γκολ του επί του Πανσερραϊκού

Το είχα σημειώσει ξανά πως ήταν ανεξήγητη η απουσία των φίλων του Άρη από το Βικελίδης, μετά από εξαιρετικά αποτελέσματα της ομάδας, αλλά κόντρα στον Λεβαδειακό η εικόνα ήταν διαφορετική. Και βέβαια πέρα από το αν θα αντέξει μέχρι το τέλος σε αυτή την κούρσα της κορυφής ο Άρης, υπάρχει ακόμα κάτι που έχει “ίντριγκα”. Αν θα καταφέρει να είναι μέχρι τέλους στην τετράδα και αν ναι ποιον θα από τους τέσσερις...καλομαθημένους θα έχει πετάξει έξω από αυτή υποχρεώνοντας τον να πιθανότατα (ανάλογα και με το τι θα γίνει στο Κύπελλο) να κυνηγήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, σε μια εξαιρετικά σκληρή μάχη στο 5-8 ξεκινώντας με τους μισούς βαθμούς που συγκέντρωσε στην κανονική διάρκεια. Να ένα (διαγραφόμενο) νέο σενάριο που δεν έχουμε δει ξανά και αν γίνει πράξη θα προκαλέσει επιπλέον αναταράξεις.

@Photo credits: INTIME, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.