Αυτό το «touch» θα ακολουθεί τον Λανουά μέχρι το τέλος της σεζόν

Αυτό το «touch» θα ακολουθεί τον Λανουά μέχρι το τέλος της σεζόν

Αυτό το «touch» θα ακολουθεί τον Λανουά μέχρι το τέλος της σεζόν
Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την ανάλυση των φάσεων του Στεφάν Λανούα και στέκεται σε συγκεκριμένη φράση του Γάλλου αρχιδιαιτητή η οποία αλλάζει όλους τους κανόνες του παιχνιδιού.

Όταν η επαγγελματική συνεργασία εξελίσσεται αντιστρόφως ανάλογα των προσδοκιών δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά σου. Αυτός της παραμονής και ο αντίστοιχος της παραίτησης. Το… στρίβειν δια του αρραβώνος δεν είναι επιλογή αλλά υπεκφυγή. Θαρρώ ότι αυτή επέλεξε ο Στεφάν Λανουά στο τελευταίο βίντεο. Αντιλαμβάνομαι ότι τα κουκιά που του παραδόθηκαν, όταν ανέλαβε τη θέση του αρχιδιαιτητή ήταν εξαιρετικά περιορισμένα, σα να μην ήθελαν, αυτοί που συγκρότησαν τη λίστα, να του δώσουν επιλογές. Και πάλι όμως ο Γάλλος είχε δύο επιλογές. Αυτή της άρνησης και την αντίστοιχη της αναδιαμόρφωσής της όταν ο ίδιος το έκρινε απαραίτητο. Δεν έκανε τίποτε από τα δύο, ίσα-ίσα που επέμενε στην περιορισμένη λίστα λες και είχε σκοπό την έτοιμη δικαιολογία. Ταυτόχρονα επέλεξε να βαδίσει σε τεντωμένο σχοινί. Προφανώς έκρινε ότι άξιζε τον κόπο βάσει των συμφωνηθέντων με την ΕΠΟ.

Μόνο που αυτή η κρίση οδηγεί σε απόψεις οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα τον ανθρώπινο νου. Χθες, ο Ντέμης Νικολαΐδης στην εκπομπή με τον Γιάννη Πάγκο στα κανάλια Novasports παρατήρησε και εστίασε στο ρήμα που χρησιμοποίησε ο Γάλλος αρχιδιαιτητής στην ανάλυση της φάσης του ακυρωθέν τέρματος του Μανού Γκαρθία. Ο Λανουά παραδέχθηκε δημοσίως ότι υπήρξε «άγγιγμα» και όχι χτύπημα αιτιολογώντας έτσι την ακύρωση του τέρματος. Παράλληλα κάλυψε τον VARίστα διότι σε αντίθετη με τη φάση του δεύτερου ακυρωθέν τέρματος του Παναιτωλικού όπου έκρινε αναγκαία την παρέμβαση της τεχνολογίας, δεν είπε το παραμικρό για το αν το VAR είχε το δικαίωμα παρέμβασης στη φάση του ακυρωθέν τέρματος του Άρη. Ο Γάλλος έπαιξε με τις λέξεις μέσα από τα «σπαστά» αγγλικά του αλλά η χρησιμοποίηση του ρήματος «αγγίζω» τον έβαλε σε μεγάλους μπελάδες. Και δεν μπορεί να αναθεωρήσει γιατί ακούγεται ξεκάθαρα το «touch».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο επέβαλε νέους κανόνες οι οποίοι δεν ισχύουν ακόμη και στα κατ’ εξοχήν αθλήματα επαφής. Προφανώς θέλησε να προστατέψει τα «γκανιάν» του, αυτό αντιλήφθηκε κάθε ανθρώπινος νους ανεξαρτήτως οπαδικών φρονημάτων. Αν το έκανε γιατί τους εκτιμά ή λόγω των περιορισμένων επιλογών, ας το εξηγήσει ο ίδιος. Σίγουρα λειτούργησε ως προστάτης ενός «ποδοσφαιρικού εγκλήματος» που διαπράχθηκε στο Αγρίνιο και πιθανόν να έδωσε πάτημα και σε άλλους να λειτουργήσουν αντιστοίχως από τη στιγμή που δεν υπήρξε τιμωρία αλλά ολοκληρωτική κάλυψη.

Μέχρι πρότινος, ο Άρης είχε εμπιστοσύνη στον Γάλλο Λανουά. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν αντέδρασε το ίδιο έντονα μετά τον αγώνα του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Θυμίζω ότι οι αντιδράσεις του ήταν εξαιρετικά χλιαρές και μετά την πρεμιέρα της Stoiximan Superleague με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, ομοίως και στη 2η αγωνιστική με τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες όπου κι εκεί υπήρχε Τσιμεντερίδης. Στον Άρη είχαν την αίσθηση ότι ο Γάλλος βαδίζει σε διαφορετικό μονοπάτι σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Ένιωσαν ότι διαψεύστηκαν στο Αγρίνιο και αντέδρασαν. Και δεν χρειάζεται να εξηγήσουν σε κανέναν τηλεκριτικό τους λόγους της αλλαγής στάσης. Ίσα-ίσα που έδωσαν χρόνο στον αρχιδιαιτητή γιατί αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει.

Εν τέλει αυτό το «touch» που είπε ο Λανουά θα το βρει μπροστά του γιατί αντίστοιχα «touch» στις προηγούμενες αγωνιστικές «ευλογήθηκαν» από τον ίδιο. Τώρα τα αφόρισε και αντί της ράβδου προτίμησε να πάρει στα χέρια του ένα κομμάτι πλαστελίνης διαμορφώνοντάς το έτσι όπως ακριβώς ήθελε. Στη μορφή που επιθυμούσε, στο σχήμα που τον βόλευε. Μόνο όμως που δεν κατάφερε να πείσει κανέναν…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.