Ολυμπιακός: Το δίδυμο-δύναμη και η διαχείρισή του

Ολυμπιακός: Το δίδυμο-δύναμη και η διαχείρισή του

Ολυμπιακός: Το δίδυμο-δύναμη και η διαχείρισή του

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για το κεντρικό δίδυμο που στηρίζει τον Ολυμπιακό και για την διαχείριση του μέσα στη σεζόν.

Ένας από τους λόγους που ο Ολυμπιακός κατέκτησε πέρυσι το Κόνφερενς Λιγκ και πήγε να κάνει την ανατροπή και να πάρει το πρωτάθλημα έχοντας μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία, ήταν αναμφίβολα και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Ρέτσου και Κάρμο.

Παρά τα όποια λάθη είχαν γίνει, κυρίως από κάποιες επιπολαιότητες του Ρέτσου, οι δύο στόπερ του Ολυμπιακού είχαν αποτελέσει τη βάση της άμυνας της ομάδας που στην πορεία των εννιά αγώνων νοκ άουτ προς τον τελικό είχε κρατήσει το μηδέν σε τέσσερις από αυτούς (1-0 με Φιορεντίνα, 2-0 με Άστον Βίλα, 1-0 δύο φορές με Φέρεντσβαρος) και γενικά είχε κρατήσει όρθια την ομάδα αμυντικά, με εξαίρεση εκεινο το πολύ κακό 1-4 από τη Μακάμπι Χάιφα. Άλλωστε, στα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια το παθητικό των έξι γκολ ήταν νορμάλ, βγάζοντας τα δύο γκολ από πέναλτι του Ρέτσου.

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, όμως, ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε τον Ρέτσο, ούτε τον Κάρμο, καθώς ο πρώτος έμεινε έξω 40 ημέρες λόγω τραυματισμού κι ο δεύτερος άργησε να έρθει από την Πόρτο. Έτσι, ο Μεντιλίμπαρ άρχισε με αμυντικό δίδυμο τους Μπιανκόν-Πιρόλα, συνέχισε με Ντόη-Πιρόλα κι εντάσσοντας σταδιακά τον Κάρμο έπαιξε με Ντόη-Κάρμο κι όταν γύρισε ο Ρέτσος έπαιξε σε ένα ματς με τρεις στόπερ (Ρέτσο, Κάρμο, Πιρόλα), μέχρι που εδώ κι ενάμιση μήνα καθιέρωσε πάλι το περσινό αμυντικό δίδυμο Ρέτσου-Κάρμο.

Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός σίγουρα στάθηκε πολύ καλύτερα αμυντικά στην Ευρώπη (βλέπε 3-0 με Μπράγκα, 1-0 με Μάλμε κι 1-1 με Ρέϊντζερς), ενώ και στην Ελλάδα είχε καλά αποτελέσματα (3-2 εκτός έδρας με ΠΑΟΚ, 0-0 εκτός έδρας με Παναθηναϊκό και νίκες εντός έδρας 2-0 με Ατρόμητο και 2-1 με Πανσερραϊκό), με εξαίρεση την ήττα 0-1 από τον Αστέρα στην Τρίπολη. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας και βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη οκτάδα του Γιουρόπα Λιγκ.

 

karmo olympiacos

Θα ήταν ψέμα να υποστηρίξουμε ότι ο Κάρμο κι ο Ρέτσος παίρνουν άριστα μέχρι τώρα στη φετινή σεζόν, όμως θα ήταν κι άδικο αν δεν αποδεχθούμε ότι δινουν συνήθως μεγάλες βοήθειες στην ομάδα και την στηρίζουν. Το ίδιο συνέβη και στην Τούμπα, όπου ο Πορτογάλος είχε την ατυχη στιγμή του αυτογκόλ. Θα μπορούσε να μην κάνει καν το τάκλιν και…ούτε γάτα, ούτε ζημιά, όμως η δουλειά του στόπερ είναι να κάνει το τάκλιν, όπως είναι να έχει την τοποθέτηση στη μικρή περιοχή σε τέτοιες σέντρες, κάτι που έκανε ο Ρέτσος νωρίτερα και τότε εκ τύχης δεν είχε βάλει ο ίδιος αυτογκόλ, όπως από ατυχία έβαλε αργότερα ο Κάρμο αυτογκόλ!

Οι δύο διεθνείς άσοι καθάρισαν με το κεφάλι πολλές ψηλές μπαλιές και στατικές φάσεις, με τον Ρέτσο να έχει καλές καλύψεις και επεμβάσεις σε επικίνδυνες σέντρες και τον Κάρμο να μπλοκάρει σωτήρια ένα σουτ του Ντεσπόντοφ στο 45’, από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει το 1-1. Παράλληλα, και οι δύο αυτοί παίκτες μπορούν να βγάλουν επιθέσεις από πίσω, είτε κουβαλώντας την μπάλα, ιδίως ο Ρέτσος, είτε με σωστές μεγάλες πάσες, ιδίως ο Κάρμο. Κάπως έτσι, από μία πάσα του Ρέτσου βγήκε μία επικίνδυνη αντεπίθεση κι από μία άλλη του Κάρμο ξεκίνησε η πρώτη καλή ευκαιρία του Ολυμπιακού, με την κεφαλιά του Κωστούλα.

Ο Μεντιλίμπαρ λογικά τους έχει καθιερώσει ως το βασικό αμυντικό δίδυμο στην άμυνα, όμως αποτελεί ένα ερώτημα η διαχείριση τους. Μήπως δηλαδή τα συνεχόμενα παιχνίδια, Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις τους στις Εθνικές ομάδες, στερούν από τα δύο αυτά παιδιά την φρεσκάδα που πάντα είναι απαιτούμενη. Για παράδειγμα, μετά το 1-0 στη Σουηδία επί της Μάλμε, ο Ολυμπιακός πήγε κι έπαιξε στην Τρίπολη, όπου ο Ρέτσος με τον Κάρμο φανερά επηρεασμένοι από τις μάχες στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, δεν λειτούργησαν καλά.

retsos oly

Από την στιγμή που άρχισαν να παίζουν βασικοί, ο μεν Κάρμο έχει πάρει ανάσες μόνο στο ματς Κυπέλλου με την Καλλιθέα, ο δε Ρέτσος μόνο στο ματς πρωταθλήματος με τον Λεβαδειακό. Δεν θα ήταν πιο σοφό να γίνονταν ένα ροτέϊσον στο κέντρο της άμυνας, από την στιγμή που υπάρχουν Πιρόλα, Ντόη και Μπιανκόν; Ένα ροτέϊσον αρχικά στα λιγότερο δύσκολα παιχνίδια κ.ο.κ; Με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων όταν θα χρειαστούν να παίξουν οι αναπληρωματικοί θα είναι και πιο έτοιμοι-παρεμπιπτόντως, ο Κάρμο είναι στο όριο καρτών τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη.

Μπορεί κάποιος να αντιτείνει ότι στο Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 2-2 που δεν έπαιξε ο Ρέτσος δεν «βγήκε» καλά το δίδυμο Ντόη-Κάρμο. Από την άλλη, όμως, στο Καλλιθέα-Ολυμπιακός 0-1 «βγήκε» καλά το δίδυμο Ρέτσου-Μπιανκόν…

Άσχετο: Αν και φέτος, με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, δούμε στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ την άλλη Κυριακή σκανδαλώδεις διαιτησίες όπως του Ιταλού Μάσα στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-3 πρόπερσι και του Σλοβάκου Μαρέφκα στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ πέρυσι, θα σημαίνει ότι πολύ απλά δεν άλλαξε διοίκηση η ΕΠΟ!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Είναι κι άτυχος ο Μασούρας. Βάζει ένα εξαιρετικό γκολ στην Τούμπα, αλλά ακυρώνεται ως οφσάϊντ-και ήταν ξεκάθαρα οφσάϊντ, όμως το ίδιο σκηνικό, να του ακυρώνονται ωραία γκολ ως οφσάϊντ, είτε δικό του, είτε συμπαίκτη του, γίνεται και ξαναγίνεται τη φετινή σεζόν!

masouras

Κι όταν αποφασίζει ο διεθνής κυνηγός του Ολυμπιακού να σουτάρει από μακριά, που αποκλείεται να υπάρχει οφσάϊντ (!), το σουτ στο 96’ είναι εντυπωσιακό, αλλά η μπάλα φεύγει ξυστά άουτ από το αριστερό δοκάρι του Κοτάρσκι…

Και για το τέλος ένα ιμότζι 😀

@Photo credits: ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.