ΠΑΟΚ: Ραζβάν, βάλε τον Μπάμπα φορ να τελειώνουμε…

ΠΑΟΚ: Ραζβάν, βάλε τον Μπάμπα φορ να τελειώνουμε…

ΠΑΟΚ: Ραζβάν, βάλε τον Μπάμπα φορ να τελειώνουμε…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράψει για το σπουδαίο «διπλό» ανατροπής του ΠΑΟΚ, με καρδιά Πρωταθλητή στην Τρίπολη, αποθεώνει τον Ράχμαν Μπάμπα και έχει κάποια υστερόγραφα...

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αρχιτέκτονας όλων των τελευταίων μεγάλων επιτυχιών του ΠΑΟΚ, συγχωρήστε με αλλά δεν είναι... κολλημένος. Με ότι στραβό κι ανάποδο συνέβη το καλοκαίρι επιδιώκει την ασφάλεια της προσφυγής στα παλαιά, μεστωμένα μυαλά. Έτσι, κάπου εδώ, έρχονται να μπουν στην εξίσωση ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές αυτής της κατηγορίας.

Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Τρίπολη μ' όλες τις εγνωσμένες αδυναμίες στις αποσκευές. Αφέλεια, φλυαρία, λάθη επί λαθών. Και στο τέλος της βραδιάς μπορείς να πεις ότι τις ξεπέρασε. Επέστρεψε το πάθος, η πίστη, η αποφασιστικότητα, η θέληση, όλα αυτά τα συστατικά επιτυχίας, στα πρόσωπα των παικτών του. Κι αν υπήρχε μία περίπτωση να το καταφέρει με καλή διαχείριση δυνάμεων, το κλειδί ήταν το έντονο repress και η άμεση επανάκτηση της μπάλας. Οι «ασπρόμαυροι» κέρδισαν πολλές δεύτερες μπάλες, σχεδόν όλες στο δεύτερο μισό κι από την στιγμή που βρέθηκαν απ’ το πουθενά πίσω στο σκορ. Αντέδρασαν, δεν κάθισαν να κλαίνε τη μοίρα τους...

«Αυτό ήταν μόνο η αρχή» έτρεξε να πει ο Λουτσέσκου στην συνέντευξη Τύπου πιστεύοντας ότι θα συνεχιστεί η δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι και η νίκη στην Τρίπολη μπορεί να αποκτήσει χαρακτήρα ορόσημου, όπως κάποιες άλλες, π.χ. στην Ξάνθη πριν από επτά χρόνια τέτοια εποχή, νίκες που «ξεκόλλησαν το κάρο απ’ τη λάσπη». Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει και τώρα. Η Ρίγα και ο ευρωπαϊκός «τελικός» με την RFS είναι μπροστά σε τρεις μέρες από σήμερα.

Την αληθινή τύχη ο ΠΑΟΚ γνώριζε, εκ προοιμίου και με παραταγμένους τους παίκτες του Αστέρα γύρω γύρω από την περιοχή του, πως δεν θα τη έβρισκε «στην κόντρα». Την τύχη του είχε πιθανότητα να τη βρει σε οργανωμένες επιθέσεις, βγάζοντας πολλούς παίκτες από πίσω. Αυτό έγινε στη φάση του 1-1. Με συμμετοχή τεσσάρων παικτών (Ζίβκοβιτς, Τσάλοφ, Κωνσταντέλιας, Οτο) προτού ο Ντεσπόντοφ μπει με την μπάλα στα δίχτυα. Η ατομική ποιότητα μέτρησε στη φάση του 1-2.

Στέκομαι αρκετά στα γκολ, διότι αυτές οι στιγμές είναι που, στο τέλος της βραδιάς, δημιουργούν όλη την απόσταση ανάμεσα σ' αυτόν που έκανε τη δουλειά –εν προκειμένω τον ΠΑΟΚ– και σ' αυτόν που δεν την έκανε – τον Άστέρα των δέκα παικτών πίσω απ’ την μπάλα.

Ο «Δικέφαλος» στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», κυριολεκτικά, σώθηκε απ’ τα δύο μπακ του. Υπάρχουν άκρα που παράγουν στο χορτάρι κεντήματα. Επίσης, υπάρχουν κρυφοί που έρχονται από πίσω και μπαίνουν στα κενά του άξονα χορεύοντας. Εντελώς... κρυφοί, όμως. Ο αριστερός μπακ ή ο δεξιός μπακ! Και το κάνουν συντεταγμένα. Οχι μπουλουκηδόν. Με άπειρες, προφανώς, επαναλήψεις στην προπόνηση-πρόβα. Εως ότου φτάσουν στην κορύφωση του τέλειου αυτοματισμού. Δίνεις, φεύγεις, ξαναπαίρνεις. Στην Τρίπολη έτσι βγήκε ο κορυφαίος του γηπέδου, Γιόνι Ότο, σε θέση για να κάνει την ασίστ στο 1-1. Κάπως έτσι βγήκε απ’ το στρώσιμο του Τσάλοφ, ο Μπάμπα σε θέση βολής και «εκτέλεσε» τον Τσιντώτα πετυχαίνοντας το «χρυσό» γκολ της ανατροπής.

.

Ο Γκανέζος (απ)έδειξε πως πρέπει να τελειώνεις τις φάσεις. Βασικά το τελείωμα είναι θέμα ψυχολογίας. Οι βουτηγμένοι μες στο άγχος του γκολ, Τισουντάλι και Τσάλοφ, οι δυο «κανονικοί» και χρυσοπληρωμένοι επιθετικοί της ομάδας, είχαν προλάβει να βγουν κι αυτοί τετ α τετ με τον γκολκίπερ του Αστέρα. Στο 58’ ο Μαροκινός είδε τον Έλληνα τερματοφύλακα να του λέει «όχι» (κάνει απόκρουση στο πλασέ και η μπάλα καταλήγει κόρνερ που δε δόθηκε ποτέ), το ίδιο και στο 80ο λεπτό ο Ρώσος επιθετικός.

Η απουσία του Ράχμαν Μπάμπα από το αρχικό σχήμα ήταν μια έκπληξη, όχι πως δεν τα πήγε καλά ο Γιόνι Ότο στο ρόλο του ή ο Ζόαν Σάστρε όσο έπαιξε ως δεξιο μπακ. Όμως, όταν το πράγμα άρχισε να ζορίζει αρκετά, ο Λουτσέσκου τον έφερε απ’ τον πάγκο για να κάνει τη διαφορά.

Πλάκα-πλάκα ο Γκανέζος είναι ο πρώτος σκόρερ του φετινού ΠΑΟΚ. Με το χθεσινό έφτασε τα έξι γκολ σε 19 αγώνες στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ακολουθούν οι Σβαμπ (4), Τάισον (4), Ντεσπόντοφ (3), Ζίβκοβιτς (3), Τισουντάλι (3), Καμαρά (3), Μουργκ (3).

Οι φετινές επιδόσεις του Μπάμπα στο σκοράρισμα

  • Champions League, 06/08/24, Μάλμε – ΠΑΟΚ 2-2 (1 γκολ)
  • Europa League, 22/08/24, ΠΑΟΚ – Σάμροκ Ρόβερς 4-0 (1 γκολ)
  • Super League, 20/10/24, AEK – ΠΑΟΚ 1-1 (1 γκολ)
  • Europa League, 24/10/24, ΠΑΟΚ – Βικτόρια Πλζεν 2-2 (1 γκολ)
  • Super League, 10/11/24, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-3 (1 γκολ)
  • Super League, 24/11/24, Αστέρας Aktor – ΠΑΟΚ 1-2 (1 γκολ)

Ο Μπάμπα Ράχμαν απολαμβάνει το ποδόσφαιρο με τον ΠΑΟΚ και όπως τόνισε πρόσφατα σε μια συνέντευξη του στο «BBC Sport Africa» πρέπει να προσέχει τον εαυτό του και το σώμα του, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προέρχεται από δύο «βαριά» χειρουργεία στο γόνατο, γι’ αυτό κι αποφάσισε να μην αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Είναι μια σημαντική παράμετρος για τον Γκανέζο που έφτασε μια ανάσα απ’ το να «κόψει» την μπάλα όταν υπέστη για δεύτερη φορά ρήξη πρόσθιου χιαστού. «Μου είχε πάρει 18 μήνες για να επιστρέψω και όταν ο γιατρός μου είπε ότι είχα άλλο έναν τραυματισμό στο γόνατο, αποφάσισα ότι είχα τελειώσει. Είπα στην οικογένειά μου ότι θα τα παρατήσω. Αλλά ο δόκτορας Πάκο είπε ότι είχε δει άλλους παίκτες να επιστρέφουν και υποσχέθηκε ότι αν ήμουν υπομονετικός και ψυχικά δυνατός θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ. Στηρίχθηκα πάνω σε αυτό και μετά αποφάσισα ότι ήθελα να παλέψω για την καριέρα μου. Είμαι ευγνώμων που το ποδόσφαιρο μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Απλώς προσπαθώ να την απολαύσω μέχρι την τελευταία στιγμή», είχε πει. Λόγια που δεν πρέπει να τα ξεχνάμε…

17 γκολ γκολ καριέρας, τα 13 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ!

Μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, το καλοκαίρι του 2023, ο Γκανέζος αριστεροπόδαρος μπακ είχε πετύχει όλα κι όλα πέντε γκολ στην καριέρα του. Το ένα από τα πέντε είχε προλάβει να το πετύχει στο πρώτο κουτσουρεμένο εξάμηνο πέρασμα του από την Τούμπα στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020-21. Έκτοτε, μετράει δώδεκα γκολ όλα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και συνολικά 17 γκολ σε 275 επαγγελματικά παιγνίδια.

  • 2012-13: 21 συμ., 0 γκολ
  • 2013-14: 25 συμ., 0 γκολ
  • 2014-15: 33 συμ., 2 γκολ
  • 2015-16: 24 συμ., 0 γκολ
  • 2016-17: 21 συμ., 1 γκολ
  • 2017-18: 1 συμ., 0 γκολ
  • 2018-19: 15 συμ., 1 γκολ
  • 2019-20: 3 συμ., 0 γκολ
  • 2020-21: 20 συμ., 1 γκολ
  • 2021-22: 29 συμ., 0 γκολ
  • 2022-23: 20 συμ., 0 γκολ
  • 2023-24: 44 συμ., 6 γκολ
  • 2024-25: 19 συμ., 6 γκολ

ΥΓ: Για τον Γιόνι Ότο τα έχουμε πει και τα έχουμε γράψει, δεν υπήρχε ποτέ ερωτηματικό για το αν θα έφτανε σ’ αυτά τα επίπεδα απόδοσης, ένας ποδοσφαιριστής με παραστάσεις απ’ το υψηλότερο επίπεδο της Premier League και της La Liga. Το θέμα είναι, πλέον, αν θα ανανεώσει ή όχι.

ΥΓ1: Προφανώς και η διαιτησία δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος στην Τρίπολη ό,τι κι αν είπε ο Σάββας Παντελίδης μετά το τέλος του αγώνα. Αν υπάρχει μια ομάδα που θα δικαιούταν να «φωνάζει», αλλά δεν το κάνει, σε αντίθεση με άλλες που το κάνουν συστηματικά σχεδόν κάθε αγωνιστική, αυτή είναι ο ΠΑΟΚ για τη φάση του 77ου λεπτού όταν ο Ότο μπήκε στην περιοχή των γηπεδούχων και ανατράπηκε από τον Μπιλέ, όμως τόσο ο διαιτητής Κατοίκος, όσο και ο VAR (Φωτιάς) δεν είδαν την παράβαση, όπου υπάρχει πάτημα. Όπως έγραψα και στην ανάλυση του αγώνα, επιμένω ότι η διαιτησία του Κατοίκου ήταν σε γενικές γραμμές καλή.

ΥΓ 2: Η φάση του 1-0 από τον Μακέντα είναι μια ευγενική χορηγία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ. Στο live του Gazzetta, ίσως, να αδίκησα τον Γιάννη Μιχαηλίδη που κάνει τη λάθος πάσα, ωστόσο είναι πολύ κακή και η αντίδραση του Ντόμινικ Κοτάρσκι, που επιλέγει να κάνει το δύσκολο, δεν παίζει με ασφάλεια στα δύο μέτρα με τον Σάστρε, αντιθέτως προτιμά μια ριψοκίνδυνη πάσα και επιλέγει να κάνει δύσκολη τη ζωή του «Μίχα» για να έρθει το λάθος από το απρόσεκτο (εδώ έχει ευθύνη) διώξιμο του Γιαννιτσιώτη στόπερ.

.
@Photo credits: eurokinissi, MEN Reporter Media LTD

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.