O Παναθηναϊκός προοδεύει, μαθαίνει να νικά και αντεπιτίθεται στα χέρια του Βιτόρια!

O Παναθηναϊκός προοδεύει, μαθαίνει να νικά και αντεπιτίθεται στα χέρια του Βιτόρια!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
O Παναθηναϊκός προοδεύει, μαθαίνει να νικά και αντεπιτίθεται στα χέρια του Βιτόρια!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την βελτίωση του Παναθηναϊκού, τον ρόλο του Πορτογάλου προπονητή σε αυτή, τα πέντε τελευταία εν Ελλάδι παιχνίδια και το πρωτάθλημα που τώρα ξεκινά για το Τριφύλλι!

Kυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Φινάλε 6ης αγωνιστικής. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο -6 από την ΑΕΚ, στο -5 από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και στο -3 από τον Άρη. Στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας. Μία εβδομάδα αργότερα, μόλις έχει ολοκληρωθεί η έβδομη αγωνιστική, η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη.

Στο -7 από από τον ΠΑΟΚ, στο -5 από τους άλλους τρεις. Σε λιγότερο από δύο μήνες, το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου το Τριφύλλι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, με απόδραση από το Αγρίνιο, εκεί όπου είχαν λυγίσει όσοι μεγάλοι το επισκέφτηκαν φέτος. Στο -2 από το πρωτοπόρο σύνολο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, -1 από την ομάδα του Λουτσέσκου και κατάφερε να βάλει από κάτω ΑΕΚ και Άρη(-1).

Ναι, προφανώς, οι ''πράσινοι'' ευνοήθηκαν από την ρευστότητα του φετινού πρωταθλήματος, από το γεγονός πως κανείς από τους άλλους δεν είχε σταθερότητα και δεν έτρεξε ένα σερί νικών αλλά πάνω από όλα ο Παναθηναϊκός ''έφτιαξε'' τον εαυτό του. Από την επανέναρξη του πρωταθλήματος στο Ηράκλειο μέχρι και σήμερα, οι Αθηναίοι έχουν την καλύτερη φόρμα με βάση τα αποτελέσματα των πέντε τελευταίων αγωνιστικών.

Σε ένα κομμάτι του προγράμματος, όπου είχαν ένα μεγάλο ματς, αυτό με τον Άρη στο ΟΑΚΑ, το οποίο βάσει απόδοσης θα έπρεπε να είχαν πάρει. Σε αυτή την πεντάδα αγώνων, το Τριφύλλι μετρά 4 νίκες και 1 ισοπαλία, συγκομιδή 13 βαθμών. Στο ίδιο διάστημα ο Ολυμπιακός μάζεψε 10, ΠΑΟΚ, Άρης και ΑΕΚ από 7. Η δουλειά έγινε, η επιστροφή είναι γεγονός.

 

Γράφαμε μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να στοχεύει στο 6/6 βάσει προγράμματος, αρκεί να βελτιωθεί, υπογραμμίζαμε την ευκαιρία που είχε μπροστά του να ξαναμπεί δυναμικά στο κόλπο. Ήρθε το ''διπλό'' στο Ηράκλειο, η κακή ισοπαλία με τον Άρη, προέκυψε αλλαγή προπονητή και είδαμε το πρώτο σερί της σεζόν, αυτό το 3/3 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Τριφύλλι με νίκη στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Ατρόμητο, θα έχει κάνει το 5/6, ολοκληρώνοντας ιδανικά τον πρώτο γύρο, όντας σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, έχοντας περάσει μέσα από τις πύλες της ποδοσφαιρικής κόλασης.

Δεν ''πέθαναν'' οι ''πράσινοι'', κατάφεραν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης, σε ένα περιβάλλον που μπορεί να διαλύσει μια σεζόν στην 6η και την 7η αγωνιστική και φωνάζοντας ''είμαστε εδώ'', δημιουργούν μια δυναμική, φτιάχνουν μια αντεπίθεση που δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα.

Είναι και η εικόνα. Η βελτίωση. Η πρόοδος. Είναι πάνω από όλα το γεγονός πως ο Ρουί Βιτόρια μαθαίνει τον Παναθηναϊκό, τον φετινό, να επικρατεί, νίκες που ποτίζουν με αυτοπεποίθηση και πίστη τα αποδυτήρια. Ο Πορτογάλος τεχνικός διαμορφώνει, πλάθει το σύνολο, ώστε εκείνο μέσα από μία πολύ δύσκολη διαδικασία, να βγάζει στο χορτάρι τα θέλω του προπονητή της.

Δεν είναι εύκολο, είναι το πιο δύσκολο έργο για έναν τεχνικό, να πρέπει να αλλάξει την ταυτότητα μίας ομάδας, χωρίς να έχει στα χέρια του, το πιο σημαντικό του ''εργαλείο''. Χρόνο προπόνησης.

Παρόλα αυτά, ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να πιστωθεί την βελτίωση στην ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού, την πρόοδο στην αμυντική επίδοση της ομάδας και στις ποιοτικές ευκαιρίες που επιτρέπει ανά παιχνίδι στον αντίπαλο. Μπορεί απέναντί του να είχε τον Βόλο, την Λαμία και τον Παναιτωλικό, αλλά σε αυτά, στα παιχνίδια με τις ''μικρότερες'' ομάδες είχε το μεγάλο πρόβλημα η ομάδα που ανέλαβε.

Όχι στα ντέρμπι. Επί των ημερών του Ντιέγκο Αλόνσο, τα xG των αντιπάλων ήταν στον... Θεό! Στο 1.4xG ανά παιχνίδι, επίδοση ομάδας που παλεύει να κρατηθεί στην κατηγορία, όπως είχαμε αναφέρει για την μεγάλη πληγή της έκδοσης του Ουρουγουανού προπονητή. Στα τρία ματς με τον Βιτόρια το 1.4, έγινε 0.72! Bingo! Στο 0.87 ο Βόλος, στο 0.26 η Λαμία, στο 1.03 ο Παναιτωλικός.

Η πρόοδος αυτή δεν ήρθε επειδή ο Παναθηναϊκός γύρισε μέτρα πίσω ή επειδή σταμάτησε να προσπαθεί να παίξει με την μπάλα ή γιατί όταν χάνει την κατοχή, δεν πιέζει, δεν παίρνει ρίσκα και μαζεύεται να περιμένει τον αντίπαλο. Το Τριφύλλι έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή αλλαγή στην αποτελεσματικότητα του counterpressing, δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στο rest defence, δηλαδή στο πως ο αντίπαλος θα τον βρει όταν του πάρει την μπάλα.

Στο πρώτο δεκάλεπτο στο Αγρίνιο, οι παίκτες του Βιτόρια, πέντε φορές, έκλεψαν την μπάλα άμεσα, στα πέντε δευτερόλεπτα, ψηλά στο γήπεδο, ανανεώνοντας τις επιθέσεις του κοντά στην αντίπαλη εστία, βάζοντας τρεις και τέσσερις παίκτες κοντά στον κάτοχο της μπάλας. Ακόμη και στις στιγμές που δεν ερχόταν το κλέψιμο, το αμυντικό τρανζίσιον των ''πρασίνων'' ήταν αυτό που έπρεπε.

Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός στο Αγρίνιο έκανε το καλύτερό του ημίχρονο στο πρωτάθλημα. Απόλυτος κυρίαρχος, σκόραρε μόνο μία φορά, όμως. Αυτό ήταν το μοναδικό μελανό σημείο.

Με 1.87xG εκείνος, στο 0.11 ο Παναιτωλικός, με 73% επιτυχημένες αμυντικές μονομαχίες, με τον δείκτη της πίεσης στο 6.7, δηλαδή πολύ πιεστικός και αποτελεσματικός όπως προαναφέραμε. Έπρεπε το ματς αυτό να το έχει καθαρίσει από το ημίχρονο, όχι στο 92'. Ας είναι. Τουλάχιστον για πρώτη φορά σε ματς όπου είναι πολύ καλύτερος και στραβώνει, αντιδρά και παίρνει όσα του αξίζουν.

Παράλληλα, το μάτι του παρατηρητή διαπίστωσε στο Αγρίνιο πως ο Βιτόρια βάσισε πολλά, πόνταρε αρκετά στα τρίγωνα και στις καταστάσεις 3vs3 στα άκρα, εκεί όπου από δεξιά ο Παναθηναϊκός δημιούργησε πάρα πολλά ρήγματα και φυσικά το γκολ. Βαγιαννίδης, Τσέριν, Τετέ. Οι συνεργασίες τους ήταν εξαιρετικές. Με σωστές αποφάσεις, με ατομική ποιότητα, με εναλλαγή τοποθετήσεων στον χώρο κατά την διάρκεια των επιθέσεων.

Στο rotation που φέρνει το γκολ, στο ξεκίνημα της φάσης, ο Τετέ είναι το 8, ο Τσέριν το 10, ο Βαγιαννίδης ο παίκτης που δίνει το πλάτος. Σε άλλη στιγμή ο Βαγιαννίδης είναι στο 10, ο Τετέ εκείνος που δίνει το πλάτος. Στο γκολ, ο Τετέ που έχει χώρο να δράσει τραβάει δύο παίκτες πάνω του, ο ''Βάγια'' σεντράρει ιδανικά και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Παναθηναϊκός του Βιτόρια θα είναι μια ομάδα που στο build up θα παίρνει το μεγαλύτερο δυνατό ρίσκο, είναι ξεκάθαρο αυτό. Ο Πορτογάλος το έχει δηλώσει όταν βρισκόταν στον πάγκο της Μπενφίκα. Προσελκύουμε τον αντίπαλο, σπάμε το πρες, φεύγουμε στον χώρο. Η τριπλή ευκαιρία του 28' έχει προκύψει από αυτή την διαδικασία. Η μπάλα φτάνει μέχρι τον Ντραγκόφσκι.

Στοχευμένα. Εκείνος διαβάζει σωστά τον χώρο στον άξονα, περνάει στον Αράο και η προσποίηση του Βραζιλιάνου, με το σπάσιμο της μπάλας του Γερεμέγεφ δημιουργεί τις προϋποθέσεις. Για να μπορέσεις να πάρεις αυτά τα ρίσκα, πρέπει να έχεις πίστη και αυτοπεποίθηση. Στο πλάνο και στον εαυτό σου. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Τρία τετ α τετ σε μια φάση, έφερε αυτή η εξαιρετική συνεργασία, δουλεμένη, προφανώς στη προπόνηση.

Ο... μήνας του μέλιτος για τον νέο προπονητή κυλά ιδανικά, είναι εξίσου σημαντικό πως σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται σημείο αναφοράς στο εσωτερικό της ομάδας, όντας πολύ πιο συγκεντρωτικός και παρεμβατικός στη καθημερινότητα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ασχολείται με τα πάντα, έχοντας καταλάβει πως αυτός ο οργανισμός περιμένει τα πάντα από εκείνον.

Εξάλλου ο Παναθηναϊκός εδώ και πολλά χρόνια περιμένει από τους προπονητές του να παίζουν έναν ρόλο... Μεσσία στα ποδοσφαιρικά πράγματα. Κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν τον ρόλο, κάποιοι άλλοι όχι. Δεν είναι ο νορμάλ δρόμος, βέβαια αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση. Ο Πορτογάλος από την day1 βάσισε την επιχείρηση αλλαγής στην ψυχολογία, στο πνευματικό κομμάτι, στους δεσμούς εντός του συνόλου. Η παθιασμένη ομιλία στη σέντρα του Αγρινίου, σε συνδυασμό με το... hats off στον Σπόραρ και στους παίκτες του πάγκου που έδιναν πίστη στη πίστη εκείνων που έπαιζαν, κάτι δείχνει.

Το ζητούμενο, βεβαίως, για τον Βιτόρια και για τον Παναθηναϊκό είναι η διάρκεια, η συνέπεια, η συνέχεια. Τα μοναδικά ''καύσιμα'' που μπορούν να σε πάνε μέχρι το τέλος του δρόμου. Η αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να συνεχιστεί. Με νίκη κόντρα στην Ελσίνκι για να μπει το ''τρένο'' και στην Ευρώπη στις ράγες, με κλείσιμο του πρώτου γύρου, όπως πρέπει κόντρα στον Ατρόμητο. Αυτά τα δύο ματς είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει και με καλή διάθεση ο κόσμος στις κερκίδες. Ας μην πάει χαμένη...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.