Αυτό που κάνει ο Ραζβάν αδικεί τον προπονητή Λουτσέσκου
Ας δούμε λίγο την πραγματικότητα της βαθμολογικής συγκομιδής. Ο ΠΑΟΚ έκλεισε τον πρώτο γύρο της Stoiximan Super League με μόλις δύο εντός έδρας νίκες. Από τους 21 διαθέσιμους βαθμούς που διεκδίκησε στο «σπίτι» του, κατάφερε να πάρει τους 8. Τελευταία φορά που νίκησε η ομάδα του Λουτσέσκου εντός έδρας για το Πρωτάθλημα ήταν 25 Αυγούστου.
Έχουν περάσει 97 ημέρες και το εντός έδρας «τρίποντο» αγνοείται. Στο ποδόσφαιρο σπάνια υπάρχουν συμπτώσεις και τυχαία γεγονότα.
Για την οικονομία της κουβέντας, η άποψή μου είναι ότι όπως ο VAR κάλεσε τον Τζήλο για να πάρει πίσω το πέναλτι από το χέρι του Πασαλίδη, έτσι θα μπορούσε να τον φωνάξει για να δει τη φάση και να κρίνει. Θα μπορούσε να δοθεί η παράβαση. Όπως βέβαια θα μπορούσε και ο επόπτης να αφήσει τη φάση της αντεπίθεσης της Καλλιθέας να εξελιχθεί και να αποβληθεί ο Κωνσταντέλιας, σε περίπτωση που πράγματι η φάση ήταν οφσάιντ. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να τη δούμε με γραμμές για να βεβαιωθούμε.
Θα μπορούσαμε, πράγματι, σε κάθε ματς να μιλάμε για τις αποφάσεις της διαιτησίας και να δικαιολογούμε τα πάντα, διαιωνίζοντας μια κατάσταση για την οποία κάθε Κυριακή φωνάζει και κάποιος άλλος. Αρκετοί επιλέγουν να το κάνουν, άλλοι λιγότερο ή περισσότερο. Συνήθως γίνεται μέσω διαρροών, ανακοινώσεων, σχολιασμών φάσεων στα Social Media. Συνήθως δεν συμβαίνει από τους προπονητές. Δεν λέω ότι δεν συμβαίνει ποτέ, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν «αιχμές» σε δεύτερο και τρίτο χρόνο, αλλά αυτό που κάνει μεθοδικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι πρωτοφανές και πλέον νομίζω ότι έχει αρχίσει να ενοχλεί ακόμα κι εκείνους που πίνουν νερό στις προπονητικές του ικανότητες.
Ο Λουτσέσκου κατέκτησε πέρυσι ένα πρωτάθλημα που θα θυμούνται για πάντα στην Τούμπα. Ήταν εκείνος που τόλμησε να στηρίξει στην πράξη τη διαδικασία της διαμόρφωσης που είχε ως επιστέγασμα τον τίτλο, της ανάδειξης και διαχείρισης νέων ποδοσφαιριστών, της χημείας και της βελτίωσης μέσα από δύσκολες συνθήκες, άσχημα αποτελέσματα και σκληρή κριτική. Έχτισε την ανθεκτικότητα του οργανισμού, συχνά εις βάρος του εαυτού του. Μίλησε απευθείας στον «εγωισμό» των παικτών και ανέδειξε το μαχητικό πνεύμα και την πίστη που είχαν μέσα τους.
Πριν από 15 μέρες, ο Λουτσέσκου προσπάθησε να πράξει το ίδιο κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε. Τόνισε ότι υπάρχει ατομική αφοσίωση, η οποία όμως δεν μετουσιώνεται σε ομαδική αποφασιστικότητα. Το χρέωσε -ξανά- στον εαυτό του, κρούοντας ωστόσο το καμπανάκι για τους παίκτες. «Από εδώ και πέρα έχουν ευθύνη οι ποδοσφαιριστές, είναι υπεύθυνοι και αυτοί να δουλέψουν και να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα μήνα μετά κι ενώ οι νίκες με Αστέρα και Ρίγα εκτός έδρας έδειχναν ότι όλα συντελούν σε ένα θετικό κλείσιμο του πρώτου γύρου με επιστροφή στις νίκες, ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 2-2 με την Καλλιθέα. Προηγήθηκε δύο φορές, με τη δεύτερη να έρχεται στο 82' από στατική φάση. Σ' ένα χρονικό σημείο δηλαδή και με έναν τρόπο ικανό να «σκοτώσει» ψυχολογικά μια ομάδα που ακόμα αναζητά την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα. Δεν κατάφερε να διαχειριστεί το προβάδισμα και «έγραψε» μια ακόμα ισοπαλία.
Είναι λογικό να υπάρχει εκνευρισμός, είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα όταν δύο πέναλτι κρίθηκαν στο VAR και αμφότερα δεν δόθηκαν. Το να βγαίνει όμως ο προπονητής του ΠΑΟΚ και να υφαίνει ξανά την ιστορία της ποδοσφαιρικής μαφίας που θέλει να τον φιμώσει και να θέσει τον δικέφαλο εκτός τίτλου, καταντά αστείο. Θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να πει ποιο είναι αυτό το σύστημα που τον έχει βάλει στο στόχαστρο. Η ΕΠΟ του Μάκη Γκαγκάτση; Για το γεγονός ότι δεν έχει νικήσει στην Τούμπα από τις 15 Αυγούστου φταίει το σύστημα; Για το ότι η Καλλιθέα με λιγότερες από τις μισές τελικές του ΠΑΟΚ βρήκε δύο γκολ ευθύνεται η μαφία; Το «μάζεψε» κάπως στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ωστόσο γενικότητες κι ενώ η αρχική του δήλωση είχε ήδη αποτυπωθεί και ταξιδέψει. Έτσι συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε.
Ο Μάκης Γκαγκάτσης έλεγε από το καλοκαίρι: «Πρέπει να γίνει κάτι με τα ΜΜΕ που φωνάζουν. Τα δημοσιεύματα που στοχοποιούν διαιτητές να στέλνονται στον ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα και εφόσον προκαλούν τη βία θα τιμωρούνται σύμφωνα με το 41ΣΤ. Αν και νέα διοίκηση να είστε σίγουρος ότι αυτό είναι κάτι που θα το επισπεύσουμε και θα προστατεύσουμε τους διαιτητές». Πριν από λίγες εβδομάδες ξεκαθάριζε ότι «δεν υπάρχει καμία επιρροή στην ΕΠΟ». Επομένως, ποια είναι η μαφία που υπάρχει σύμφωνα με τον Λουτσέσκου; Και τι γίνεται όταν η στοχοποίηση δεν γίνεται από ΜΜΕ, αλλά από προπονητές;
Μπορώ να συνεχίσω με τα ερωτήματα, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Πιστεύω πραγματικά ότι ο Λουτσέσκου αδικεί τον εαυτό του. Η ίδια η πορεία του ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι είναι ένας πολύ ικανός τεχνικός στο man management, στη διαχείριση και την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών, αλλά και στην τακτική. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να κοιτάξει πραγματικά τον καθρέφτη, να προστατεύσει την προπονητική του καριέρα και ολόκληρο τον οργανισμό από την τοξικότητα και τον αποπροσανατολισμό. Εκτός κι αν πιστεύει κι ο ίδιος ο οργανισμός ότι υπάρχει μια μαφία εκεί έξω που ολημερίς υφαίνει σχέδιο εξόντωσης του ΠΑΟΚ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.