Παναθηναϊκός: Με την δεύτερη χειρότερη επίθεση από το 1979, ούτε θα πάρει, ούτε θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα!

Παναθηναϊκός: Με την δεύτερη χειρότερη επίθεση από το 1979, ούτε θα πάρει, ούτε θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Με την δεύτερη χειρότερη επίθεση από το 1979, ούτε θα πάρει, ούτε θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον πρώτο γύρο του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα, το αρνητικό ρεκόρ παραγωγικότητας και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το Τριφύλλι στη συνέχεια.

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε. Ο Παναθηναϊκός μετά την βαρβάτη γκέλα με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, βρίσκεται στο -4 από την κορυφή και τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Δεκατρία παιχνίδια, στα οποία το Τριφύλλι μάζεψε 23 πόντους και πέταξε στα σκουπίδια 16. Η διαφορά από τους ''ερυθρολεύκους'' δεν είναι απαγορευτική, πόσω μάλλον στη φετινή Superleague, η οποία αποτελεί το πιο ρευστό πρωτάθλημα των τελευταίων αρκετών ετών.

Εξάλλου, το Τριφύλλι πέρασε μέσα από τις πύλες της φωτιάς στο ξεκίνημα της σεζόν και βρέθηκε στο -6 και στο -7 από τον πρώτο και έχοντας τους υπόλοιπους στο +5. Βελτίωσε την εικόνα του, βελτίωσε την βαθμολογική του θέση αλλά αυτός ο πρώτος γύρος θα πρέπει να αποτελεί αντιπαράδειγμα για τα επόμενα χρόνια και όχι οδηγό. Με έναν παρόμοιο δεύτερο γύρο, το πρωτάθλημα θα το διεκδικήσει στα play-offs μόνο αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα.

Aν ρίξει κανείς μια ματιά σε αυτόν τον πρώτο γύρο, είναι λογικό το μάτι του να πέσει απευθείας στην επιθετική επίδοση του συνόλου. Σε 13 ματς, ο Παναθηναϊκός πέτυχε ισάριθμα τέρματα. Απίθανα κακή επίδοση, άθλιο ενεργητικό, ένα γκολ από τους σέντερ φορ, εκείνο του Σπόραρ με τον Λεβαδειακό, πέντε ο Τζούρισιτς, τέσσερα ο Τετέ και από ένα οι Αράο, Μπακασέτας, Μαξίμοβιτς.

Η παραγωγικότητα αυτή, για να καταλάβει κανείς πόσο προβληματική είναι, αποτελεί την δεύτερη χειρότερη από την έναρξη του επαγγελματικού πρωταθλήματος, την σεζόν 1979-1980! Δηλαδή μία φορά, σε 45 χρόνια, ο Παναθηναϊκός είχε χειρότερη επίθεση από την φετινή και μία φορά ακριβώς την ίδια.

 

Την σεζόν 2017-2018 που συνοδεύτηκε από πολλά οικονομικά προβλήματα, το Τριφύλλι τελείωσε τον πρώτο γύρο με 11 τέρματα ενώ την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, είχε όσα και φέτος. 13. Ποτέ άλλοτε δεν είχε πετύχει λιγότερα, με την σεζόν 2012-2013, να πετυχαίνει 15, το 2020-2021, 14 και την σεζόν 1986-1987, 18.

Στον αντίποδα, τα περισσότερα σε έναν γύρο τα έχει πετύχει από 1992 μέχρι το 1996, πετώντας... φωτιές. 41, 41, 46 και 40 έγραψε το κοντέρ! Ακόμη και με τον περσινό εαυτό του να ''μετρηθεί'', υπάρχει χαοτική απόσταση. 36 τότε σε έναν γύρο, 13 φέτος!

Ακόμη και σε μέσους όρους να δούμε την επίδοση, επειδή υπήρχαν πρωταθλήματα είτε 18 είτε 16 ομάδων, ποτέ σε αυτά τα φορμάτ ο Παναθηναϊκός δεν είχε σκοράρει ένα γκολ ανά παιχνίδι ή λιγότερο από ένα γκολ!

Προφανώς το πρόβλημα της ομάδας είναι εκτελεστικό και όχι δημιουργικό. Στην ολοκλήρωση του πρώτου γύροι οι ''πράσινοι'' έχουν δημιουργήσει 20.57xGoals. Δηλαδή θα ''έπρεπε'' να έχουν σκοράρει τουλάχιστον 20, 21 γκολ. Πόσα σκόραραν; 13. Δηλαδή 7.57 λιγότερα από το προσδοκώμενα, έχοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη! Και προφανώς την χειρότερη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ατρόμητος είναι η ομάδα που έχει σκοράρει πολύ παραπάνω από αυτά που δημιούργησε(19 γκολ για 11.10xGoals) και η Καλλιθέα είναι η δεύτερη πιο άστοχη με 11 γκολ για 16.37xGoals.

Aπό εδώ και στο εξής ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του έναν και μόνο δρόμο. Της σκληρής δουλειάς σε αυτό το κομμάτι, της εκτέλεσης, διατηρώντας την καλή του δημιουργία επί των ημερών του Ρουί Βιτόρια. Δεν έχει άδικο ο Πορτογάλος τεχνικός όταν λέει και ξαναλέει πως ''όσο δημιουργούμε έτσι, το γκολ θα έρθει''.

Το γκολ φυσικά είναι και θέμα αυτοπεποίθησης, φόρμας, ημέρας, πέρα φυσικά από την ατομική ποιότητα. Όπου σε αυτό το κομμάτι, της ατομικής ποιότητας, το Τριφύλλι πρέπει να κάνει μία τεράστια... ένεση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Τουλάχιστον με έναν σέντερ φορ από το πάνω ράφι, κάποιον που θα έρθει για βασικός και όχι με την ''ταμπέλα'' της δεύτερης λύσης. Κάποιον, ο οποίος στην καριέρα του, ως πρωταρχικό στοιχείο της ποδοσφαιρικής του ταυτότητας, ''έγραφε'' γκολ με την συχνότητα που το έχει φέτος ανάγκη ο Παναθηναϊκός. Έναν killer θες, όχι ημίμετρα. Σε μία απλοϊκή αλλά ουσιαστική ανάγνωση των πραγμάτων, ποιός είναι πρώτος από τους big4? Αυτός που έχει τον Ελ Καμπί. Δηλαδή τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με 10 γκολ. Τρία λιγότερα από ολόκληρο τον Παναθηναϊκό.

Λέμε τουλάχιστον έναν σέντερ φορ, γιατί με αυτά που βλέπουν τα μάτια μας κάθε αγωνιστική και με την μεγάλη εικόνα του πρώτου γύρου, ίσως θα πρέπει να μπαίνει σιγά σιγά στην συζήτηση και η απόκτηση ενός εξτρέμ που θα έχει το εύκολο γκολ. Ο Τζούρισιτς έβαλε 5, ο Τετέ 4, από εκεί και μετά; Το... χάος. Και δεν είναι μόνο η φωτογραφία της στιγμής. Είναι πως κανείς στη καριέρα του από τους μέχρι τώρα ''αναπληρωματικούς'', δεν είχε σεζόν με τέρματα. Ούτε ο Πελίστρι, ούτε ο Μαντσίνι, ούτε και ο Λημνιός.

Ο Παναθηναϊκός παράλληλα με την δουλειά του προπονητή και τις λύσεις που εκείνος θα πρέπει να βρει στην ''πληγή'' του γκολ, θα πρέπει ως κλαμπ να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τον Γενάρη και πάνω από όλα να κάνει επιτυχημένες επιλογές, επιλέγοντας παίκτες που θα μπορέσουν να αλλάξουν προς το καλύτερο την ζωή του συνόλου.

@Photo credits: INTIME, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.