Μεταγραφές: Πόσο κοστίζει μία ως «μεικτά» χρήματα;

Γιώργος Ντυμένος
τρφ

bet365

Για όποια ομάδα αγοράζει έναν ποδοσφαιριστή υπάρχουν αρκετές επιπλέον επιβαρύνσεις σε σχέση με τα χρήματα που συμφώνησε με εκείνη που της παραχώρησε τον παίκτη και τελικά μπαίνουν στο ταμείο της δεύτερης. Οι διαφορές μεταξύ των deals που αφορούν το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το χειμερινό μεταγραφικό «παζάρι» και πολλάκις όλοι μας ακούμε και διαβάζουμε σε εντός και εκτός συνόρων κινήσεις ορισμένα ποσά που προκαλούν… ίλιγγο, αφού αρκετά εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για χάρη παικτών. Ομως την ίδια στιγμή βλέπουμε την… κορυφή του παγόβουνου και σε αυτά τα χρήματα προστίθενται αρκετά «έξτρα».

Βλέπετε ένα deal ύψους π.χ. 2.000.000 ευρώ δεν σημαίνει πως ... αυτά είναι, πάει τα έδωσες και ξεμπέρδεψες.

Στην πορεία και μέχρι ο «εκλεκτός» του club ντεμπουτάρει τελικά για λογαριασμό του καλείται να προσθέσει στο ποσό που ξόδεψε fix και πήγε στο ταμείο της προηγούμενης ομάδας του και ορισμένες άλλες χιλιάδες ευρώ, που ως επί το πλείστων έγκεινται σε εισφορές, φόρους κτλ.

Στην προκειμένη περίπτωση θα σταθούμε μόνο σε ότι αφορά τις απευθείας συμφωνίες μεταξύ δύο ομάδων και όχι σε τομείς όπως π.χ. απολαβές του εκάστοτε παίκτη, όπου και εκεί υπάρχουν προσαυξήσεις ελέω εφορίας και όχι μόνο.

 

Αγορά ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό

Ετσι αν για παράδειγμα ένας ελληνικός σύλλογος που θα τον ονομάσουμε αφαιρετικά Α δώσει τα χέρια με κάποιον του εξωτερικού που θα τον πούμε Β για την απόκτηση ενός παίκτη, αυτόματα θα κληθεί να καταβάλει, βρέξει χιονίσει, και τα κάτωθι ποσά:

*500 ευρώ για το παράβολο της έκδοσης δελτίου.
*5% επί του συνολικού ύψους της συμφωνίας ως εισφορά στην ΕΠΟ.
*5% επί του συνολικού τιμήματος μεταγραφής ως solidarity.
Την ίδια στιγμή στα άνωθεν «επιπλέον χρήματα» ενδέχεται να προστεθούν και άλλα που δεν είναι «στάνταρ, όπως τα τροφεία.

Πώληση ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό

Αν τώρα η ελληνική ομάδα Α πουλήσει κάποιον ποδοσφαιριστή της στην ξένη Β, τότε θα πρέπει να καταβάλει:
*3% ως εισφορά στην ΕΠΟ επί του συνολικού ποσού που θα λάβει.
*Στην προκειμένη περίπτωση η ξένη ομάδα που θα αγοράσει καλείται να παρακρατήσει το 5% ως solidarity και να το διαμοιράσει σε πρώην ομάδες του ποδοσφαιριστή. Είναι αυτό που στην νομική αργκό λέγεται «ο κανόνας του 95%+5%». Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που και το άνωθεν ποσό επιβαρύνει εξτρά αυτή που πουλά, καθώς όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο clubs.

Τώρα το πιθανό ερώτημα για το αν τα χρήματα που θα λάβει θα φορολογηθούν περαιτέρω ή όχι δεν έχει δεδομένη απάντηση, αφού εξαρτάται από τη συνολική οικονομική χρήση του έτους όπου θα εισρεύσει το συγκεκριμένο ποσό στο ταμείο της. Αν για παράδειγμα ως ΑΕ έχει κέρδη ή ζημιές (σ.σ. στη δεύτερη περίπτωση θα κληθεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου).

Αγορά και πώληση εντός των συνόρων

Αν τώρα οι ομάδες Α και Β είναι στην Ελλάδα τότε προκύπτει μεγαλύτερη επιβάρυνση. Εκείνη που θα προχωρήσει σε αγορά, ξέχωρα από το ποσό που θα καταβάλει στην άλλη για τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή θα επιβαρυνθεί, fix, με:
*500 ευρώ για το παράβολο της έκδοσης δελτίου.

Εκείνη που θα πουλήσει καλείται να καταβάλει τα εξής:
*5% επί του συνολικού ύψους της συμφωνίας ως εισφορά στην ΕΠΟ.
*24% ΦΠΑ.

Ομως κυρίως σε ότι αφορά το κομμάτι του ΦΠΑ είθισται να επιβαρύνει την ομάδα που αγοράζει και το δίνει επιπλέον σε εκείνη που πουλά, όπως άλλωστε συμβαίνει στην πλειονότητα ανάλογων εμπορικών συναλλαγών και ανεξαρτήτως ότι το καταβάλει εκείνη που πουλά. Την ίδια στιγμή δε πολλάκις στη μεταξύ τους συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά στην ΕΠΟ, ώστε να καλυφθεί εξτρά από τον σύλλογο που αγοράζει.

Αρα αν π.χ. δύο ελληνικές ομάδες συμφωνήσουν μεταξύ τους για την μετακίνηση ενός παίκτη έναντι 1.000.000 ευρώ τότε για εκείνη που αγοράζει το σχετικό ποσό «εκτοξεύεται» στα 1.290.000 ευρώ (1.000.000+240.000+50.000), καθώς ο «κανόνας» είναι να καταβάλει εκείνη το ΦΠΑ και ορισμένες φορές την εισφορά.

Εφόσον δε ο παίκτης είναι ξένος το τίμημα θα ανέβει περαιτέρω ελέω, τουλάχιστον, του solidarity.

Αυτόματα κάθε ποσό που δαπανάται από ένα club σε κάποιο άλλο ως «καθαρή αποζημίωση» για την απόκτηση ενός παίκτη, θα αυξηθεί αισθητά μέχρι τον αγώνα που ο ποδοσφαιριστής θα ντεμπουτάρει τελικά με τη φανέλα του.

Πόσο δε όταν όλα τα παραπάνω είναι τα «βασικά» έξτρα και δεν αφορούν τα χρήματα που αφορούν τον ποδοσφαιριστή (σ.σ. προσωπικές του απολαβές, εφορία κτλ) ή ενδεχόμενα επιπλέον που ίσως προκύψουν στις επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων clubs (π.χ. κομμάτι ποσοστού μεταπώλησης που μπορεί να διατηρεί κάποιο προγενέστερο του παίκτη).

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα