Μεντίλ: Επεσε, σηκώθηκε και τώρα έρχεται Θεσσαλονίκη για τον Αρη (vids)

Μεντίλ: Επεσε, σηκώθηκε και τώρα έρχεται Θεσσαλονίκη για τον Αρη (vids)

Γιώργος Ντυμένος
hamza_mendy

bet365

Ο Χαμζά Μεντίλ που έχει συμφωνήσει με τον Αρη προέρχεται από τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας του. Η απόφασή του να επιλέξει την Εθνική του Μαρόκο «δίχασε» την οικογένειά του, με τον Χουμπ Στέφενς στη Σάλκε δεν έπαιζε πολύ αλλά διδάχθηκε πολλά και η σχέση του με τον Αγιούμπ Ελ Καμπί.

Από τον τίτλο και τον υπότιτλο του κειμένου γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το θέμα μας είναι ο Χαμζά Μεντίλ, ο οποίος αναμένεται να βρίσκεται απόψε (15/1) στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Αρη.

Βλέπετε έχει συμφωνήσει με τους «κίτρινους» και αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, θα υπογράψει, μετά την άφιξή του στα μέρη μας, συμβόλαιο συνεργασίας με το club που θα έχει διάρκεια ως το καλοκαίρι του 2027.

Αντί προλόγου όμως θα σας ζητήσουμε να κλείσετε για λίγο τα μάτια και να σκεφτείτε ένα υποθετικό - ή μήπως όχι; - σενάριο. Για να διαβάζετε αυτές τις αράδες σημαίνει πως σας αρέσει η μπάλα και ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, όλες και όλοι έχουμε και είχαμε – ανάλογα με την ηλικία μας – όνειρο να παίξουμε σε υψηλό επίπεδο και με το εθνόσημο στο στήθος.

Κάτι που σε όσους συνέβη γέμισε αυτόματα με υπερηφάνεια και τα μέλη της οικογενείας τους, αφού εκπροσωπούν όλη τη χώρα. Πώς θα σας φαίνονταν λοιπόν αν μετά το ντεμπούτο σας με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ο πατέρας σας … δεν το χαίρονταν όσο θα ήθελε και συν τοις άλλοις, σας ζητούσε και να μην σκοράρετε σε ένα συγκεκριμένο ματς; Απορείτε; Λογικά, όμως κάτι ανάλογο συνέβη μέσες-άκρες και στον ήρωα της ιστορίας μας.

 

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1997 στην Καζαμπλάνκα, ο πατέρας του Ζακαρίγια είναι από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη δεκαετία του ‘80 πήγε για επαγγελματικούς λόγους στη μεγαλούπολη του Μαρόκο. Εκεί γνώρισε τη μητέρα του Φατιμά με την οποία μεταγενέστερα χώρισαν οπότε και μετακόμισε στο Παρίσι, όμως ο μικρός Χαμζά (σ.σ. μοναχογιός) έμεινε μαζί της στο λιμάνι και εύλογα αισθάνεται Μαροκινός.

Οταν λοιπόν κλήθηκε μεταγενέστερα να επιλέξει την Εθνική που θα εκπροσωπούσε αφού τον ήθελαν οι ομοσπονδίες και των δύο χωρών, δεν δυσκολεύτηκε στην απόφασή του και «ψήφισε» Μαρόκο, όπου ήδη μετρά 20 εμφανίσεις και παρουσία στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής του 2017. «Ο πατέρας μου ήθελε να παίξω με την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά σεβάστηκε την απόφασή μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μαρόκο και στο μυαλό μου ήταν πάντα ξεκάθαρο. Ηθελα να φορέσω την κόκκινη φανέλα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα κάποια στιγμή η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τους «Ελέφαντες», οπότε και άρχισε την… καζούρα. Ο λόγος; Ο πατέρας του ζήτησε από εκείνον, προφανώς αστειευόμενος, μία χάρη που δεν ήταν άλλη από το να μην βάλει εναντίον τους γκολ και όταν ο Μεντίλ αποκάλυψε τη σχετική του επιθυμία, σχολίασε χαριτολογώντας: «Θα τσαντιστεί αν το κάνω, αλλά δεν πειράζει… Θα του περάσει»!

Στα 18 του βρέθηκε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Λιλ

Αυτό είναι λοιπόν το background του 27χρονου αριστερού μπακ που μπήκε στην ποδοσφαιρική μας «πραγματικότητα». Πιτσιρικάς ξεκίνησε από την τοπική Wydad και 13 ετών βρέθηκε στην Mohammed VI Football Academy, που είναι εκ των κορυφαίων ακαδημιών ποδοσφαίρου στο Μαρόκο.

Μέσω αυτής συμμετείχε σε ορισμένα τουρνουά, καλούνταν παράλληλα και στις Under των «Λιονταριών του Ατλαντα» και το 2016 βρέθηκε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Λιλ που τον εντόπισε. Αρχικά εντάχθηκε στη Β’ Ομάδα της, όμως συχνά-πυκνά ανέβαινε στην ανδρών και τον Φλεβάρη του 2017 ντεμπουτάρισε, ως αλλαγή, στη Ligue 1 σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Καέν.

Την επόμενη σεζόν (2017/18) πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής, παρουσίαζε πολύ καλά στοιχεία και σε συνάρτηση με τη «μονιμοποίησή» του στους «μεγάλους» του Μαρόκο, άρχισε να «χτίζει» το όνομά του.

Στο «Stade Pierre-Mauroy» όμως αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κάτι που αποτυπώθηκε και στην οριακή «σωτηρία» τους καθώς τερμάτισαν στην 17η θέση και το καλοκαίρι του 2018 κλήθηκαν να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Αρσεναλ και Σάλκε «μονομάχησαν» για χάρη του, «κέρδισαν» οι Γερμανοί

Ο Μεντίλ ήταν από τα κυριότερα - ελέω και ηλικίας - περιουσιακά τους στοιχεία και γύρω από το όνομά του στήθηκε ένα «γαϊτανάκι» ενδιαφερομένων. Μεταξύ άλλων στο «κόλπο» ήταν και η Αρσεναλ, όμως τελικά πλειοδότησε η Σάλκε και έναντι ενός ποσού που τα δημοσιεύματα της εποχής ανεβάζουν στα επτά εκατομμύρια ευρώ αφίχθηκε στο Γκελζενκίρχεν, όπου και συνάντησε τον φίλο του Αμίτ Χαρίτ.

Για την ιστορία πάντως ορισμένοι υποστήριξαν τότε πως δεν κατέληξε στους «κανονιέρηδες» λόγω «ερωτηματικών» που υπήρχαν για το αν θα του εκδοθεί ή όχι άδειας εργασίας, όπου στην Αγγλία υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια.

Η ουσία πάντως είναι πως στα «σκάρτα» 21 του όχι μόνο ανέβηκε level καθώς αγωνίζονταν πια σε ένα ισχυρότερο πρωτάθλημα, αλλά την ίδια στιγμή έπαιξε μέσω των «μπλε» και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα στο Champions League.

Με τον Στέφενς δεν έπαιξε πολύ αλλά έμαθε πολλά και παραδέχθηκε τα λάθη του!

Ωστόσο ύστερα από μερικούς μήνες άρχισαν τα προβλήματα. Ο Ντομένικο Τεντέσκο, νυν κόουτς του Βελγίου, που τον έφερε στον «Arena AufSchalke» και τον πίστευε αρκετά αφού συχνά έπαιζε και αριστερός εξτρέμ σε 3-4-3 αλλά και όλη την πλευρά σε 3-5-2, απομακρύνθηκε τον Μάρτιο του 2019 και στον πάγκο τον διαδέχθηκε ο γνώριμός μας Χουμπ Στέφενς.

Με τον προ ετών παλιό κόουτς του ΠΑΟΚ δεν «κόλλησε» ποτέ, ενώ μεγάλο μείον στην προσπάθειά του να εγκλιματιστεί ακόμη πιο άμεσα στη «πειθαρχία» που ήθελε να επιβάλει ήταν πως δεν ήξερε γερμανικά και παράλληλα μιλούσε «σπαστά» αγγλικά. Την ίδια στιγμή υπέπεσε και ο ίδιος σε κάποια λάθη και έτσι βρέθηκε στις «ρεζέρβες».

Η νοοτροπία του Ολλανδού φάνταζε ασύμβατη με τα όσα γνώριζε ως τότε – κυρίως στην εκτός των τεσσάρων γραμμών δουλειά που έπρεπε να κάνει – αλλά εκ των υστέρων παραδέχθηκε πως τα όσα συνέβησαν τότε αποδείχθηκαν για εκείνον ένα μεγάλο «σχολείο».

«Η κατάσταση έγινε περίπλοκη για εμένα μετά την αλλαγή προπονητή. Δεν αφορούσε όμως το ποδόσφαιρο, αλλά ήταν ζήτημα νοοτροπίας και πειθαρχίας. Καθυστερούσα και έτσι έμενα πίσω σε σχέση με το group. Ομως όλοι κάνουμε λάθη και δικαιούμαστε μία δεύτερη ευκαιρία. Επαιζα λίγο, αλλά έμαθα πως στο ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι συνεπής και ότι η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική. Πάντως με τη Σάλκε αγωνίστηκα σε ματς που ούτε φανταζόμουν ότι θα συμμετείχα (σ.σ. π.χ. κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι)», σχολίασε μεταξύ άλλων ύστερα από μερικά χρόνια.

Πρώτο επαγγελματικό γκολ κόντρα στη Τουλούζ

Υπό αυτές τις συνθήκες όχι μόνο «έχασε» τη θέση του στη γερμανική ομάδα αλλά και στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, κάτι που σήμαινε πως το 2019 οι εμπλεκόμενες πλευρές κλήθηκαν να βρουν μία λύση.

Πάντως παρέμενε ένας παίκτης πρώτης γραμμής και έτσι δεν δυσκολεύτηκε να βρει τον επόμενο σταθμό του, που ήταν στα γνώριμα λημέρια της Ligue 1 και πιο συγκεκριμένα στη Ντιζόν, όπου και συνέχισε ως δανεικός.

Με τη φανέλα της σημείωσε στις 7 Μαρτίου του 2020 κόντρα στην Τουλούζ το πρώτο επαγγελματικό γκολ της καριέρας του και έτρεξε μία κατά γενική ομολογία καλή χρονιά, όπου μόνο της αρνητικό στοιχείο ήταν οι πολλές κάρτες που έπαιρνε και οι οποίες τον ανάγκαζαν να «χάνει» παιχνίδια.

Το 2020/21 επέστρεψε στη Σάλκε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα θέλει να ξεχάσει τα όσα συνέβησαν τότε. Στην κοιλάδα του Ρουρ διάνυσαν μία καταστροφική περίοδο, κατά τη διάρκειά της άλλαξαν πέντε (!) προπονητές και στο φινάλε της ήταν μάλλον λογικό που το club υποβιβάστηκε στην Bundesliga 2.

Εκείνος από την πλευρά του έπαιξε λίγο ελέω και ενός τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε στον αστράγαλο και ευρύτερα τα πάντα πήγαν στραβά. Οπως ήταν λογικό δεν μπορούσε να συνεχίσει στους «μπλε» και το 2021/22 τον βρήκε με on loan καθεστώς στην τουρκική Γκαζιάντεσπορ, όπου και άρχισε να ανακτά τα πατήματά του.

Στη Λέουβεν «έτρεξε» τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, μεγάλο κίνητρο η επιστροφή του στα «Λιοντάρια του Ατλαντα»

Στο φινάλε της έγινε free agent και τον Ιούλιο του 2022 υπέγραψε για τρία χρόνια στη Λέουβεν του Βελγίου, όπου και εκτόξευσε τις «μετοχές» του. Φύσει επιθετικός μπακ, στις 2,5 σεζόν που πέρασε στο «Den Dreef» έπαιξε εκτός από κλασικός ακραίος οπισθοφύλακας με τετράδα στην άμυνα και όλη την πλευρά σε 3-5-2, αλλά και εξτρέμ – πάντα αριστερό – σε 4-2-3-1 ή και 3-4-3.

Στην Jupiler Pro League έδειξε να ευχαριστιέται ξανά την μπάλα, έτρεξε τις καλύτερές του σεζόν, έγινε εκ των αγαπημένων της εξέδρας όπου και τραγουδούσε μαζί τους και κάπου εδώ «έσκασε» η προφορική του συμφωνία με τον Αρη.

Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύματα τον έφερναν στο «στόχαστρο» της Wydad Casablanca της πατρίδας του, η οποία τον ήθελε (σ.σ. «πακέτο» με τον Νόρντιν Αμραμπατ που έφυγε πρόσφατα από την ΑΕΚ) με σκοπό να ενισχυθεί ενόψει της συμμετοχής της στο «FIFA Club World Cup 2025», που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι στις ΗΠΑ και θα είναι το πρώτο διευρυμένο (σ.σ. θα συμμετάσχουν 32 ομάδες).

Για να μην προτρέξει κάποιος και προβληματιστεί συνάμα για το πως από την Περιφέρεια Φλάνδρας τον άφησαν τόσο «εύκολα» να φύγει, η εξήγηση είναι απλή. Στη μεταξύ τους συμφωνία που «έτρεχε» υπήρχε όρος να μπορεί να αποχωρήσει, εφόσον «έσκαγε» πρόταση από το εξωτερικό που να τον ικανοποιεί.

Οσο για το βασικό του κίνητρο η απάντηση προβάλει εξίσου πανεύκολη.

Οπου σταθεί και βρεθεί τονίζει πως επιθυμεί να κερδίσει ξανά τη θέση του στην Εθνική του Μαρόκο, όπου και κλήθηκε τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2020. Μέσω των «κίτρινων» είναι στο χέρι του ή πιο σωστά στο πόδι του να το πετύχει.

Το 2020 έγινε πατέρας, ο φίλος του Ελ Καμπί ήταν στον γάμο του

Ο 27χρονος θα συναντήσει στην Ελλάδα και έναν πολύ καλό του φίλο που δεν είναι άλλος από τον Αγιούμπ Ελ Καμπί. Οι δυο τους γεννήθηκαν στην ίδια πόλη και γνωρίζονται προσωπικά, παρότι ο στράικερ του Ολυμπιακού είναι για μερικά χρόνια μεγαλύτερος.

Αλλωστε έχουν υπάρξει συμπαίκτες στην Εθνική Ομάδα του Μαρόκο, ενώ το «βαρύ πυροβολικό» των «ερυθρολεύκων» ήταν μεταξύ των καλεσμένων στο γάμο του Μεντίλ πριν από περίπου έξι και κάτι έτη.

Ο νέος μπακ του Αρη ανέλαβε από μικρός τα… οικογενειακά βάρη, ενώ το 2020 έγινε και πατέρας, καθώς η σύζυγός του Μαρουά έφερε στον κόσμο τον γιος τους Καϊντέν, τον οποίο και εύλογα λατρεύει.

Ο Χαμζά Μεντίλ με αριθμούς

Αυτός είναι λοιπόν ο Μεντίλ, που ναι τα βρήκε σκούρα στα πρώτα του ευρωπαϊκά βήματα ίσως και γιατί μεγάλωσε σε άλλη ποδοσφαιρική κουλτούρα όμως δεν τα παράτησε, έμαθε από τα όποια λάθη έκανε, τα παραδέχθηκε άλλωστε και έρχεται αποφασισμένος να στείλει το «μήνυμα» σε όλους στο Μαρόκο πως… είναι ακόμη εδώ.

Λέουβεν: 71 αγώνες/3 γκολ/9 ασίστ
Γκαζιάντεπσπορ: 23 αγώνες/1 γκολ/2 ασίστ
Σάλκε: 21 αγώνες/1 ασίστ
Ντιζόν: 20 αγώνες/1 γκολ/1 ασίστ
Λιλ: 16 αγώνες/1 ασίστ
Εθνική Μαρόκο: 20 αγώνες/1 ασίστ

Ακούστε το podcast του Αρη

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα