Άρης: Τα κέφια του Λορέν Μορόν και η (μεταγραφική) κατεύθυνση του Ουζουνίδη

Άρης: Τα κέφια του Λορέν Μορόν και η (μεταγραφική) κατεύθυνση του Ουζουνίδη

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Άρης: Τα κέφια του Λορέν Μορόν και η (μεταγραφική) κατεύθυνση του Ουζουνίδη

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος εστιάζει σε 3+1 πρόσωπα έπειτα από την εκτός έδρας νίκη επί της Λαμίας και στην αυτονόητη προϋπόθεση που έθεσε ο Μαρίνος Ουζουνίδης επί της διαδικασίας επιλογής παικτών στη μεταγραφική περίοδο που πλησιάζει προς το τέλος της.

Το τελευταίο μάλλον έχει μεγαλύτερη αξία γιατί δεν περιορίζεται στο «σήμερα» αλλά αγγίζει τα κριτήρια που οφείλει να έχει το club σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Κακά τα ψέματα, το βιογραφικό είναι ο καθρέπτης κάθε ποδοσφαιριστή. Στην πραγματικότητα, σχηματίζει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιόν του καθενός και… 99 στις 100 φορές δεν λέει ψέματα. Κάθε βιογραφικό απαιτεί βαθύτερη ανάγνωση διότι μέσα από τη σταδιοδρομία ενός αθλητή, είναι εύκολο για ένα club να συμπεράνει τα χαρακτηριστικά του. Αν διαθέτει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά η καριέρα του είναι για το… ανάθεμα, ρίξε μια ματιά στην προσωπική ζωή του και στη συμπεριφορά του εντός συνόλου. Εστίασε στους τραυματισμούς του, κάπου βρίσκεται η εξήγηση.

Πριν από τριάντα χρόνια, η επιλογή ενός αθλητή ισοδυναμούσε με κέρμα στον αέρα. Περιορισμένη δυνατότητα συγκέντρωσης στοιχείων για τον βίο του λεγάμενου σ’ ένα καθεστώς (τεχνολογικά) το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το τωρινό. Σήμερα, υπάρχουν ένα σωρό πλατφόρμες ενημέρωσης παράλληλα ενός τεράστιου δικτύου άντλησης πληροφοριών. Κανείς μάνατζερ δεν μπορεί να σε κοροϊδέψει με μια βιντεοκασέτα κι ένα πεντάλεπτο εικόνας με τα highlights. Κατ’ επέκταση, η προσαρμογή έως και απόδοση ενός αθλητή εξαρτάται από το club και τις συνθήκες που θα του προσφέρει, κυρίως όμως από τον ψυχισμό του ιδίου.

Η τοποθέτηση του Μαρίνου Ουζουνίδη ήταν σαφής, ξεκάθαρη και ευνόητη. Επιλέγει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά παράλληλα της φιλοδοξίας ενός ποδοσφαιριστή έστω κι αν χρειαστεί να παλέψει με την απειρία του. Χίλιες φορές να συνεργαστεί με αυτόν που έχει στόχους της ζωής του και σκοπεύει να τους διεκδικήσει μέσα από τη σκληρή δουλειά παρά μ’ έναν ξεζουμισμένο με περιορισμένη φιλοδοξία ο οποίος θα κοιτάξει το εφάπαξ. Προφανώς χρειάζεται και ο τελευταίος κατά το διάστημα σταδιακής ανάπτυξης του νεαρού και φιλόδοξου αλλά η ομάδα δεν θα προκόψει αν βασιστεί σε λεγεωνάριους. Ιδανικό για τον 56χρονο προπονητή θα ήταν να διέθετε ο Άρης αξιόπιστη παραγωγική διαδικασία αλλά τέτοια επένδυση δεν έγινε ποτέ. Κι έτσι το βλέμμα ταξιδεύει στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στη Σενεγάλη για παίκτες των χαρακτηριστικών των Ντιαντί, Νινγκ κλπ.

Προσωπικά δεν βρίσκω, απλά, λογική στη φιλοσοφία του 56χρονου τεχνικού αλλά είμαι απόλυτα σύμφωνος. Αν αφοσιωθείς στο σήμερα, αύριο θα είσαι γυμνός. Αν πετάξεις τα λεφτά σου σε παίκτες περιορισμένης αγωνιστικής φιλοδοξίας, δεν θα έχεις άλλα για να φτιάξεις την επόμενη μέρα. Κι εφόσον έχεις αποφασίσει να βαδίσεις πάνω σε διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που συνήθιζες να διαβαίνεις, επικοινώνησέ το με τον κόσμο σου με απόλυτη αλήθεια και ειλικρίνεια.

 

Η παραπάνω διαδικασία δεν είναι εύκολη, ειδικά για ομάδες περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας. Θέλει γερό στομάχι και υπομονή. Ο Ουζουνίδης φέρεται να διαθέτει και τα δύο. Με όλο τον σεβασμό και κρίνοντας όλα όσα έχουν συμβεί από την ημέρα ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Άρη, μάλλον δεν είναι ο καταλληλότερος να σου κάνει ποδαρικό. Για παράδειγμα, πριν τον αγώνα με τη Λαμία, μια ματιά στην αποστολή έδειξε ότι τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα των «κίτρινων» απέναντι στη χειρότερη ομάδα του Πρωταθλήματος, χάθηκαν μέσα από τις διαπραγματεύσεις πώλησης των Μανού Γκαρθία, Σάπι Σουλεϊμάνοφ και λοιπών απόντων.

Ο Άρης έκανε αυτό που έπρεπε πατώντας πάνω στην προσωπική ποιότητα συγκεκριμένων παικτών. Σαν δηλαδή τον Λορέν Μορόν ο οποίος όταν έχει κέφια σε υποχρεώνει να τον αγαπήσεις. Τα τρία-τέσσερα σπριντ προς τον αντίπαλο τερματοφύλακα στο πρώτο ημίχρονο έδειξαν τη διάθεσή του. Όπως και οι περισσότερες κινήσεις του στο ίδιο διάστημα όταν η ομάδα του ήταν στατική, βιαστική και μάλλον μη συνειδητοποιημένη ως προς τη μεθοδολογία επιθετικής έκφρασης. Το πρώτο ημίχρονο δεν ήταν απλά μονότονο αλλά εξαιρετικά κουραστικό. Ωστόσο, ο Μορόν είχε κέφια, έπαιξε σα να ήθελε να δώσει απαντήσεις. Μακάρι να τις δίνει κάθε βδομάδα.

Ο δε Χάμζα Μεντίλ επιβεβαίωσε τα στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητάς του. Επιθετικός full back, πρόλαβε να πατήσει δύο φορές στην περιοχή πριν την ασίστ του πρώτου τέρματος. Φανερή και η αδυναμία στην άμυνα. Ίσως παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμού της δικής του πρεμιέρας. Στο πρώτο του παιχνίδι, ο Μαροκινός έδωσε αυτό που δεν πρόσφεραν οι δύο άλλοι αριστεροί full back (Χουάνκαρ, Φρίντεκ) σε τόσες αγωνιστικές. Μια ασίστ. Το τρίτο πρόσωπο είναι ο Γιάννης Φετφατζίδης ο οποίος φέτος δεν αξιοποίησε τα (έστω) λιγοστά λεπτά συμμετοχής. Για 55-56 αγωνιστικά λεπτά επιδίωξε ολομόναχος τη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας, μη έχοντας την παραμικρή βοήθεια από τον Χοσέ Σιφουέντες ή τον Πιόνε Σίστο από την απέναντι πλευρά. Έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του.

Τέταρτο πρόσωπο είναι ο Βλάντιμιρ Νταρίντα. Ουδέποτε έκρυψα την αδυναμία μου στον Τσέχο μέσο με τον οποίον ο Άρης πρέπει να βρει τρόπο επέκτασης του συμβολαίου του (έστω) γι’ ακόμη έναν χρόνο. Δεν σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι τόσο ο Άκης Μάντζιος όσο και ο Μαρίνος Ουζουνίδης… πίνουν νερό στο όνομά του; Ο λόγος είναι προφανής. Είναι η κλασική περίπτωση παίκτη που παίζει για την ομάδα. Ανταποκρίνεται δηλαδή στο βασικό κριτήριο που έθεσε ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

@Photo credits: INTIME, ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.