ΠΑΟΚ - Γκουγκεσασβίλι: Ασ’ τον τρελό στην τρέλα του…!

Δεν ξέρω κατά πόσο το ‘χει με τις ατάκες ο Λούκα Γκουγκεσασβίλι, αλλά άθελά του και σε πολύ μικρή ηλικία, ήταν δεν ήταν 17 ετών, ίσως να ξεπέρασε και τον εαυτό του! Το γράφω μετά λόγου γνώσεως αυτό ή -για να είμαι ακριβής- μετά λόγου τρέλας: όχι της δικής μου, αλλά εκείνης που (ο ίδιος λέει ότι) κουβαλάνε οι περισσότεροι τερματοφύλακες στον κόσμο!
Η θέση του τερματοφύλακα είναι πολύ ιδιαίτερη. Πόσοι ξέρουν, ας πούμε, ότι ο Ζόραν Σάβιτς ήταν ένας σκληροτράχηλος τερματοφύλακας της Ζένιτσα προτού γίνει ξακουστός ως μπασκετμπολίστας για την πονηριά, την ευφυΐα, τους αγκώνες του, φορώντας με τεράστια επιτυχία και τη φανέλα του μεγάλου (μπασκετικού) ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’90.
- Cover photo credit: Χρήστος Ζωίδης
Όμως, ας μείνουμε στα του Γεωργιανού «κίπερ», ο οποίος σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στα 16,5 του κλήθηκε να απαντήσει στην εξής ερώτηση: «Λένε ότι ο τερματοφύλακας πρέπει να είναι λίγο τρελός». Τι, απάντησε; «Συμφωνώ με το τρελός! Αν δεν είσαι λίγο "τρελός", είναι δύσκολο να σταθείς στην εστία»!
Στις Σέρρες κατάλαβαν πως… έχει τρέλα μες το μυαλό, υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκεια αγώνων που έδειχνε έτοιμος να «ξεφύγει», ωστόσο στον Πανσερραϊκό βρήκαν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες τα… κουμπιά του, ελέγχοντας την κατάσταση, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
Από μικρός έβγαζε μια ωραία τρέλα στο τερέν. Γι’ αυτό του ήταν πολύ εύκολο να παρατήσει τη θέση του στόπερ και να καθίσει κάτω από τα δοκάρια της ακαδημίας «Μεράνι» στην Τιφλίδα, όπου βρέθηκε σε ηλικία 6 ετών. Όπως έχει παραδεχθεί από τότε που θυμάται τον εαυτό του, είχε συντροφιά μια μπάλα, το ποδόσφαιρο αποτελούσε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του.
Σ’ ένα φιλικό απέναντι στην Κ19 της Ντινάμο «κατέβασε τα ρολά» και με τις απίστευτες αποκρούσεις του βοήθησε τη Μεράνι να νικήσει με 3-1. Την επόμενη μέρα οι άνθρωποι της Ντινάμο επικοινώνησαν με τον πρώτο του προπονητή, Ταμάζ Γκουραπισβίλι, ζήτησαν να μάθουν πράγματα για τον χαρακτήρα του και πολύ γρήγορα έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα.
H ζωή στους ξενώνες της Ντινάμο
Όταν, λοιπόν, έφτασε να αποτελεί μέλος της «μεγάλης» ομάδας της πρωτεύουσας ο 14χρονος, τότε, Λούκα έβγαζε μια απίστευτη ωριμότητα και παρ’ ότι η οικογένεια του ήταν από την πόλη, ζήτησε να του επιτρέψουν να ζήσει στους ξενώνες της Ντινάμο, κάτι που γίνεται με τα παιδιά με καταγωγή εκτός πόλης. Ήθελε να είναι αφοσιωμένος αποκλειστικά και μόνο στο ποδόσφαιρο. Για διάβασμα, ούτε ερώτημα, «ξέρετε πως είναι ο τρόπος ζωής ενός ποδοσφαιριστή», απαντούσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια όταν τον ρωτούσαν τι κάνει με τα μαθήματα κι αν μπορεί να συνδυάσει το σχολείο με την μπάλα.
Εκεί όπου τα πήγε εξαιρετικά ήταν οι ξένες γλώσσες. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα, μιλάει αγγλικά, ισπανικά και ρωσικά, από τα ελληνικά γνωρίζει τα… βασικά, προσπάθησε να μάθει γερμανικά και απέτυχε να μιλήσει πολωνικά. Μαζί με την αναπόφευκτη διαδικασία προσαρμογής η άγνοια της πολωνικής γλώσσας ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο όταν πήρε μεταγραφή στην Γιαγκελόνια.
Είχε τον Όλιβερ Καν για πρότυπό του στον ελεύθερο χρόνο του έβλεπε αγώνες του εμβληματικού Γερμανού γκολκίπερ, το μεγαλύτερο προτέρημά του ήταν η αυτοπεποίθησή του και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του, το παιχνίδι με τα πόδια, το οποίο και προσπάθησε από μικρή ηλικία να βελτιώσει.
Παίζοντας στην ελληνική Super League ο θηριώδης «κίπερ» απέδειξε πέραν των υπόλοιπων εντυπωσιακών στοιχείων, ότι είναι αρκετά καλός και με την μπάλα στα πόδια. Ένα σημαντικό στοιχείο για τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ, ο οποίος διαθέτει τον Νο.1 τερματοφύλακα σε αυτό το σκέλος. Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι έχει 98.3% στις κοντινές πάσες, 63.7% στις μακρινές και το συνολικό ποσοστό στις μεταβιβάσεις του είναι στο 89.6%. Αντίστοιχα ο Γκουγκεσασβίλι έχει 94.4% στις κοντινές πάσες, 60.1% στις μακρινές και 79.7% στις συνολικές του μεταβιβάσεις.
Η «περιπέτεια» στην Πολωνία και ο Ντραγκόφσκι
Από την στιγμή που εντάχθηκε στην Ντινάμο Τιφλίδας άρχισε να αγωνίζεται με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γεωργίας, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μετά από ένα τουρνουά με την U17 στην Ουγγαρία, όπου οι μικροί Γεωργιανοί είχαν πάρει την πρόκριση στο Elite Round. Για κάποιους μήνες «ανέβηκε» στην πρώτη ομάδα της Ντινάμο (συνυπήρξε με τον πρώην μεσοεπιθετικό του ΠΑΟΚ, Νίκα Νινούα, στον αγωνιστικό χώρο σε 22 παιχνίδια) προτού προκύψει το ενδιαφέρον της Γιαγκελόνια. Πάλι ένα διεθνές τουρνουά με την εθνική παίδων αποτέλεσε το «διαβατήριο» για τη μεταγραφή και την υπογραφή συμβολαίου τριετούς διάρκειας.
Η πώληση του ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2015 και στην αρχή όλα έμοιαζαν ιδανικά για τον 16χρονο τερματοφύλακα, που πήγε στην Πολωνία μαζί με την οικογένεια του και έχοντας την υπόσχεση ότι θα αρχίσει να έχει ρόλο και θέση στην πρώτη ομάδα. Όμως, η συνέχεια αποδείχθηκε πολύ διαφορετική παρ’ ότι οι Πολωνοί είχαν αποφασίσει να βγάλουν προς πώληση τον βασικό τερματοφύλακά τους, τον γνωστό μας, Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι.
Οι δυο τους συνυπήρξαν το πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του Γεωργιανού γκολκίπερ στην Πολωνία και μέχρι το καλοκαίρι του 2016 ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού να φύγει για την Ιταλία και τη Φιορεντίνα. Η θέση ήταν θεωρητικά ανοιχτή, ωστόσο, δεν πήρε ποτέ γάντια βασικού στη Γιαγκελόνια. Σ’ ένα φιλικό αγώνα απέναντι στην Πόγκον Στσέτσιν έκανε ανεπίσημο ντεμπούτο, έπαιξε και σε κάποια ακόμα φιλικά προτού ξεκινήσει το γαϊτανάκι των δανεισμών από το 2017 μέχρι και το 2022.
O Μάριαν Κέλεμαν, γνωστός μας από την παρουσία του στην Ελλάδα και τον Άρη, ήταν βασικός και αναντικατάστατος, στην ιεραρχία πιο ψηλά υπήρχαν δύο 20χρονοι Πολωνοί (Βέγκλαρτζ και Κάπριετζουκ) με αποτέλεσμα να ψάξει αλλού για χρόνο συμμετοχής. Αρχικά σε μια ομάδα Γ’ κατηγορίας της Πολωνίας, την Ποντλάσιε, ένα χρόνο μετά επέστρεψε στη Γεωργία και τη Ντίλα Γκόρι, έκανε 35 συμμετοχές και το 2019 είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Ισπανία και τη δεύτερη ομάδα της Γρανάδα (Recreativo Granada) με την οποία «έγραψε» 5 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.
Η εμπειρία του Euro
Επέστρεψε στη Ντίλα Γκόρι τη διετία 2020-21 (54 εμφανίσεις) και τον Ιανουάριο του 2022 η Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν τον απέκτησε αρχικά με τη μορφή δανεισμού. Στις τρεις σεζόν του κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα (2022, 2023, 2024) και δύο Κύπελλα (2022, 2024), ενώ το 2023 είχε την πρώτη του συμμετοχή με την εθνική ανδρών της Γεωργίας, παίζοντας ως αλλαγή σ’ ένα φιλικό εναντίον της Μογγολίας (6-1).
Η εθνική είναι μια… πονεμένη ιστορία. Βλέπετε, από τον Νοέμβριο του 2021 βρίσκεται μόνιμα στις κλήσεις του Βίλι Σανιόλ, ωστόσο έχει… πέσει πάνω στον Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι της Λίβερπουλ (αγωνίζεται δανεικός στη Βαλένθια), που είναι βασικός και αναντικατάστατος. Πάντως, έζησε από κοντά την τεράστια επιτυχία με την πρόκριση στους «16» του Euro 2024 ως μέλος της ομάδας που έφτασε στην τελική φάση αποκλείοντας με δραματικό τρόπο την εθνική Ελλάδας.
Στις περισσότερες ομάδες που αγωνίστηκε, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και στις «μικρές» εθνικές της Γεωργίας, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, με τελευταίο αυτό του Πανσερραϊκού.
Απ’ τον Καριαούλι στον Νινούα
Στην επίσημη λίστα των ξένων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ υπάρχουν μόλις δύο με την ένδειξη «Γεωργία» δίπλα από τα ονόματά τους. Επί της ουσίας, όμως, είναι τέσσερις οι ποδοσφαιριστές με καταγωγή από τη χώρα απ’ όπου κατάγεται ο Ιβάν Σαββίδης.
Ο πρώτος Γεωργιανός ποδοσφαιριστής ήταν ο Νταβίντ Καριαούλι. Είχε έρθει με την ταμπέλα «ομογενής από τη Γεωργία», το καλοκαίρι του 1996 από την ΝτινάμοΤιφλίδας. Συμμετείχε κανονικά στην προετοιμασία, που είχε γίνει στη Γερμανία, έπαιξε σε 4-5 φιλικά, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι.
Ακολούθησε ο Ομάρ Τετράντζε, με καταγωγή από τη Γεωργία, ο οποίος λογίζεται ως Ρώσος (λόγω 42 συμμετοχών στην εθνική Ρωσίας) και ακολούθησε το καλοκαίρι του 2020 ο Νίκα Νινούα (12 συμμετοχές με 2 γκολ, 2 ασίστ στην πρώτη ομάδα, 31 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ Β’), ενώ κι ο Βασίλης Γκορντεζιάνι γεννήθηκε στη Γεωργία και στην Ελλάδα ήρθε όταν ήταν δύο μηνών με την μητέρα του και τον θείο του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.