Κανείς δεν θα πετάξει τη σκούφια του αλλά ο Άρης είναι υποχρεωμένος να πάρει την 5η θέση

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Άρης ξεκινάει μ’ ένα μικρό πλεονέκτημα αλλά και ισχυρό μειονέκτημα τα Playoff για τις θέσεις 5-8. Αν υπήρχε κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι ιθύνοντες απέφευγαν τις φωτογραφικές διατάξεις, προφανώς αυτό το πλεονέκτημα δεν θα περιοριζόταν στους τρεις βαθμούς αλλά θα ήταν μεγαλύτερο βάσει της τελικής βαθμολογίας της κανονικής διάρκειας. Θεωρητικά, αυτή η διαίρεση αποφασίστηκε χάριν αύξησης του ενδιαφέροντος σ’ αυτούς τους αγώνες. Στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουν ότι έγινε φωτογραφικά εναντίον του Άρη.
Το ισχυρό μειονέκτημα σχετίζεται με τον τομέα της πίεσης καθώς καμία από τις άλλες ομάδες δεν έχει τη δική του. Φάνηκε εξάλλου από τις δημόσιες τοποθετήσεις και τους πανηγυρισμούς των στελεχών τους όταν εξασφάλισαν θέση στα Playoff. Στον Άρη δεν πανηγύρισε κανείς, ίσα-ίσα που ενισχύθηκε το κλίμα εσωστρέφειας γιατί η χρονιά δεν θα χαρακτηριστεί πετυχημένη ακόμη και στο ενδεχόμενο κατάληψης της 5η θέσης. Ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει τελικώς στην εξασφάλιση της συμμετοχής στην προκριματική φάση του Conference League, γιατί ο αρχικός στόχος προέβλεπε τετράδα κι αυτός δεν υλοποιήθηκε. Το έχω ξαναγράψει ότι βάσει οικονομικής δυναμικής των ομάδων αλλά και της αντίστοιχης παρασκηνιακής, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του Άρη με τους πρώτους τέσσερις. Γι’ αυτό εξάλλου θα αποτελούσε έκπληξη το σενάριο εισόδου στην τετράδα.
Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο Άρης δεν έχει την πολυτέλεια ούτε και την τόσο μεγάλη αγωνιστική διαφορά (σε σχέση με τους ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο) για να εστιάσει σ’ αυτό που δεν κέρδισε. Ίσα-ίσα που είναι αναγκασμένος να στρέψει την προσοχή του σ’ αυτό που είναι υποχρεωμένος να κατακτήσει, έστω κι αν δεν θα αναγκάσει κανέναν να πετάξει τη σκούφια του στον Άρη. Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους έχει σαφέστατα εντονότερη πίεση αποτελέσματος και ξέρει ότι η διαφορά των τριών βαθμών δεν καλλιεργεί κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η διαφορά θα ήταν στο +6 από τον ΟΦΗ και στο +7 από τον Αστέρα και τον Ατρόμητο. Ναι, τότε το πλεονέκτημα θα ήταν μεγαλύτερο, αλλά δεν είναι. Όσο αστεία και κωμική είναι η βαθμολογία της Stoiximan.gr Superleague, αυτή είναι και την αφήνω εδώ, έτσι γιατί αξίζει να βρίσκεται στο αρχείο. Αξίζει μετά από χρόνια να εξηγούμε τους νεότερους πώς είναι δυνατόν ο 5ος να έχει λιγότερους βαθμούς από τον 9ο και είναι ισόβαθμος με τον 13ο. Είναι μοναδική η αξία αυτού του αρχειακού υλικού.

Στην πρεμιέρα, ο Άρης θα αντιμετωπίσει τη μία εκ των δύο ομάδων που φέτος του έκανε η ανατροπή. Η άλλη είναι ο Ολυμπιακός στο «Καραϊσκάκη». Στους δύο αγώνες με τον Αστέρα στην κανονική διάρκεια, ο Άρης έκανε δύο κυριαρχικά ημίχρονα, σε κανένα όμως δεν κράτησε το προβάδισμα. Μέτρησε περισσότερες τελικές προσπάθειες έχοντας παράλληλα την κατοχή της μπάλας, δεν έκανε όμως αυτό που ελπίζει να δει ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Δεν τελείωσε τους αγώνες. Στο 1-1 στο (κεκλεισμένων των θυρών) Κλ. Βικελίδης έπαιξε ρόλο και ο παράγοντας διαιτησία καθώς ο Γιάννης Παπαδόπουλος είχε δώσει πέναλτι κατά του Άρη και υποχρεώθηκε να ανακαλέσει μετά από παρέμβαση του VAR. Ακύρωσε δε ένα γκολ του Μόντσου ισχυριζόμενος ότι ο Ζαμόρα είχε κάνει επαφή με την μπάλα αλλά καμία λήψη δεν επιβεβαίωσε την άποψή του.
Στο ίδιο παιχνίδι, ο Αστέρας ήταν εξαιρετικός στο πρώτο 20λεπτο, ακολούθησε η κυριαρχία του Άρη μέχρι το 75’ όπου θα μπορούσε να είχε «τελειώσει» τον αγώνα και μετά η «εξαφάνισή» του. Ειδικών συνθηκών ήταν και ο δεύτερος αγώνας στην Τρίπολη. Ήταν πλασματικό το 0-1 του Άρη στο πρώτο ημίχρονο βάσει ευκαιριών και ανάπτυξης παιχνιδιού αλλά στο δεύτερο μέρος – σ’ ένα γήπεδο που θύμιζε πισίνα – ο Αστέρας επιβεβαίωσε ότι το ήθελε περισσότερο κι έκανε την ανατροπή. Το παιχνίδι έγινε υπό ειδικές συνθήκες λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου αλλά και των πολλών απουσιών του Άρη.
Τώρα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πλην του Φραν Βέλεθ, η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη δεν έχει καμία ουσιαστική απώλεια. Αντιμετωπίζει δε μια ομάδα η οποία σε πέντε ημέρες θα δώσει τον δεύτερο ημιτελικό αγώνα με τον ΟΦΗ στο Κύπελλο Ελλάδας. Είναι αναπόφευκτη η τοποθέτηση αυτής της αναμέτρησης στην κορυφή της πυραμίδας. Ο Άρης, όπως και ο Αστέρας, είχε στη διάθεσή του ένα διάστημα δύο εβδομάδων για να «δουλέψει» το παιχνίδι σε τακτικό επίπεδο και φυσικά να προετοιμάσει τους παίκτες σε αντίστοιχο αγωνιστικό. Κοινώς, είναι υποχρεωμένος να μπει στον αγωνιστικό χώρο και να στείλει μήνυμα (προς πάσα κατεύθυνση) ότι δεν θα αφήσει περιθώρια διεκδίκησης της 5ης θέσης. Αυτό πρέπει να γίνει συνολικά στον πρώτο γύρο των Playoff για να μειωθεί η πίεση ενόψει του δεύτερου…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
Ulysses Byron P.
φοβαμαι ολα αυτα που θα γινουν για μενα χωρις εμενα...
παναγιωτης1981
Τα πλέι οφ ουσιαστικά μια χρονιά είχαν επιτυχία. Για μένα πρέπει να τελειώνει αυτό. 14 ομάδες 26 αγωνιστικές μια χαρά είναι για την Ελλάδα. Αν βάλουμε και τις διακοπές λόγο εθνικής και εορτών μια χαρά βγαίνει και το πρόγραμμα.
Στην Σκεπαστή μπροστά...
Είναι λίγες φίλε. Δεν υπάρχει πρωτάθλημα με 26 αγωνιστικές...
WeNeverForget
Αν περάσει στον τελικό ο ΟΦΗ θα πάρει και το κύπελλο και η 5η θέση θα έχει την ίδια αξία με την 6η την 7η και την 8η. Αυτή είναι η πρόβλεψη μου και μακάρι να βγω ψεύτης.
Aris rules
Το νταμπλ φέτος είναι του Ολυμπιακού. Δεν υπάρχει περίπτωση στα 100 τους χρόνια να χαρίσουν οτιδήποτε σε οποιονδήποτε
Mike 1914
Ο Άρης βάση υλικού, μπάτζετ, μεγέθους σε σχέση με τους άλλους τρεις οφείλει να βγει περπατώντας στην Ευρώπη και να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις παίζοντας ωραία μπάλα με πειστικές εμφανίσεις για τον κόσμο του.
Mazo13
Θεωρώ οτι ήρθε η ώρα να καταργηθούν τα πλέυ - οφ, και να προσαρμοστεί και το καλεντάρι μας (ξεκινάμε νωρίτερα για να έχουν παιχνίδια οι ομάδες μας στα προκριματικά της Ευρώπης, παίζουμε Χριστούγεννα γιατί ο κόσμος θα μπορούσε να το δει σαν οικογενειακή εξόρμηση κ.τ.λ.). Αν μας καίει τόσο πολύ να έχουμε περισσότερους "καλούς" αγώνες δεδομένου οτι όλες κι όλες οι ομάδες της χώρας που είναι και δημοφιλείς, και με δυναμική και με γήπεδο προδιαγραφών έστω του αιώνα μας δεν είναι ούτε 20, ας καθιερώσουμε κι ένα Λιγκ Καπ να τελειώνουμε.
realfaros74
Άλλο ένα παράλογο Βασίλη (και μάλιστα δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε καν στο σάιτ της Σουπερλιγκ όπου η αρχική βαθμολογία του 5-8 είναι ΛΑΘΟΣ) είναι πως ενώ στην βαθμολογία της κανονικής περιόδου η κατάταξη είναι 5. Άρης, 6. ΟΦΗ, 7. Ατρόμητος, 8. Αστέρας, το γκρουπ 5-8 στα play-off ξεκινά στην πραγματικότητα με διαφορετική κατάταξη: 5. Άρης, 6. Αστέρας, 7. Ατρόμητος, 8. ΟΦΗ επειδή στην τριπλή ισοβαθμία στους 18 βαθμούς αυτή τη στιγμή (βάσει των μεταξύ τους αποτελεσμάτων) ο Αστέρας προηγείται κι ο ΟΦΗ πέφτει τελευταίος!!
ΑΛΕΞΗΣ21-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας είναι η κατάταξη της κανονικής διάρκειας.
marmitas3
πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας είναι η βαθμολογία στα μεταξύ τους παιχνίδια.