Παππάς: «Αισιόδοξοι πως θα είναι έτοιμο το VAR τον Σεπτέμβρη»
Αναλυτικά ο Υπουργός μιλώντας στην κάμερα της NOVA ανέφερε σχετικά με το VAR, την λειτουργία τους, αλλά το πότε θα είναι έτοιμο, τα εξής:
Τί σημαίνει για σας και για την ελληνική κυβέρνηση το VAR, μετά από ταλαιπωρίες πολλών χρόνων για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ξέρετε η διαιτησία είναι το δεύτερο σπορ μας μετά το ποδόσφαιρο.
«Εδώ υπάρχουν ολόκληρες εκπομπές που ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαιτησία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ποδοσφαίρου εμπίπτει στην ενιαία εθνική ψηφιακή στρατηγική. Υπάρχουν τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να απολαμβάνουμε αυτό το καταπληκτικό άθλημα, αυτό το καταπληκτικό θέαμα με τρόπο που θα μας κάνει να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το θέαμα αυτό καθεαυτό και θα περνάμε και καλύτερα και θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα του προϊόντος. Αυτές τις επιλογές οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση περί τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, δέκα και μισό αν δεν κάνω λάθος. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βγει η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό. Ένα τρίμηνο μετά θα έχουμε ανάδοχο και νομίζω πως είμαστε μέσα στο αρχικό πλάνο να είμαστε έτοιμοι στις αρχές της επόμενης σεζόν και να το έχουμε σε πλήρη λετουργία».
Η ανάδοχος εταιρία που θα το αναλάβει θα πρέπει να πληροί τις επιταγές της ΦΙΦΑ;
«Ακριβώς. Η ελληνική πολιτεία αυτό που "αγοράζει" είναι η υπηρεσία που μπορεί να δώσει το VAR. Δηλαδή ο ανάδοχος θα πρέπει να εγγυηθεί ότι αν οι προδιαγραφές οι απαραίτητες αλλάξουν το σύστημα να είναι σε θέση να προσαρμοστεί ούτως ώστε να καλύπτονται από αυτές τις προδιαγραφές. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε εμείς λεφτά και σε δύο χρόνια να πει η ΦΙΦΑ κάτι άλλο και το σύστημά μας να είναι οφσάιντ».
Για να μην είναι οφσάιντ το σύστημα πιστεύετε ότι θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε όλα τα γήπεδα της Superleague;
«Δεν υπάρχει κάποιος εξοπλισμός ο οποίος είναι εξωπραγματικός. ΘΑ υπάρχουν οι οπτικές ίνες, οι ειδικές κάμερες οι οποίες θα καταγράφουν και ένα κέντρο πληροφόρησης (data centre), κέντρο δεδομένων όπου θα συλλέγονται οι πληροφορίες. Θα υπάρχει ο διαιτητής ο οποίος παρακολουθεί το ματς από τις ειδικές κάμερες του VAR και θα είναι σε ανοιχτή συνεννόηση με τον διαιτητή που θα είναι μέσα στο γήπεδο, ο οποίος όποτε θέλει, όποτε χρειαστεί θα ζητάει τη βοήθεια από το σύστημα».
Έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις στο εξωτερικό να χάνεται χρόνος από τον τρόπο που χρησιμοποιείται το VAR. Υπάρχουν διαφορετικά είδη VAR από όσο έχουμε δει σε διάφορες χώρες. Το μοντέλο με το κέντρο πληροφόρησης πιστεύετε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση για να μη χάνεται καθαρός χρόνος αγώνα;
«Ναι, νομίζω ότι είναι πιο λειτουργικό, να έχεις ένα κέντρο πληροφόρησης, ένα κέντρο δεδομένων όπου θα μπορεί ο διαιτητής να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο και να ρωτάει αν μια συγκεκριμένη φάση πρέπει να σφυριχτεί έτσι ή αλλιώς. Θα παίρνει την απόκριση από το κέντρο και θα προχωράει. Εσείς φαντάζομαι εννοείται το φαινόμενο να σταματάει το παιχνίδι, να πρέπει να πάει ο διαιτητής στην κάμερα που βρίσκεται στην άκρη, να δει ένα replay και μετά να βγάλει την απόφαση. Νομίζω ότι ο σχεδιασμός που έχουμε αυτή τη στιγμή έτοιμο παρακάμπτει αυτή τη δυσκολία και πάμε σε μια απευθείας επικοινωνία με το κέντρο δεδομένων όπου και παίρνει τη γνώμη την οποία χρειάζεται ο διαιτητής».
Θα υπάρχει συνεργασία με τον τηλεοπτικό πάροχο των αναμετρήσεων ή θα υπάρχει και έξτρα βοήθεια από κάμερες εκτός τηλεοπτικής μετάδοσης;
«Θα υπάρχει συνδυασμός και των πλάνων του παρόχου και των πλάνων που θα έχει το σύστημα. Διότι το σύστημα δεν καλύπτει μόνο τον αγωνιστικό χώρο, καλύπτει και τη μικτή ζώνη καλύπτει και τα αποδυτήρια για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα δε σημαίνει μόνο τα 90 λεπτά μέσα στο γήπεδο. Σημαίνει ότι υπάρχουν και κάποιες συμπεριφορές οι οποίες θα πρέπει να διαφυλάσσονται και κατά τη προετοιμασία και κατά την έναρξη του αγώνα οπότε όλα αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του συστήματος με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα».
Στη NOVA ξέρουμε από αρχειακό υλικό, αν έρθετε να δείτε το αρχείο μας θα καταλάβετε...
"Βλέπω κάθε πρωί..."
Μιλάμε για τεράστιο όγκο δεδομένων. Αντίστοιχος όγκος πάει να δημιουργηθεί και με τα πλάνα του VAR. Εκτός των επίμαχων φάσεων σκέφτεστε και πως αλλιώς θα χρησιμοποιηθεό όλο αυτό το υλικό;
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξοποιηθεί το υλικό, ένας από αυτούς είναι αυτός που κάνετε εσείς στο κανάλι σας. Με πάρα πολύ ωραίες εκπομπές οι οποίες μας θυμίζουν και τα παιδικά ή τα νεανικά μας χρόνια. Θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν και για τις σχολές των διαιτητών. Δημιουργείται ένα αποθετήριο επί της ουσίας όπουθ μπορεί εκεί να ανατρέχει κανείς να βρίσκει φάσεις κλπ. Είναι μια δυνατότητα η οποία θα αξιοποιηθεί».
Υπάρχει το Πρόγραμμα Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021. Εγώ είμαι ένας φίαλθλος που βλέπω αισιόδοξα το VAR. Υπάρχει όμως και μια δυσπιστία για το πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί επί μονίμου βάσεως το VAR και προς τη σωστή του κατεύθυνση. Μιλάω κυρίως οικονομικά για τη συντήρησή του κλπ.;
«Αρχικά να σας πω ότι επειδή είστε φίλαθλος και πηγαίνετε στο γήπεδο θα υπάρχει και wi-fi σε όλα τα γήπεδα. Επειδή φτιάχνετε μια κοινότητα ανθρώπων όταν πηγαίνουμε στο γήπεδο ενδεχομένως επιλέγουμε να μπούμε στα social media να σχολιάσουμε μια φάση, να πειράξουμε τον αντίπαλο οπαδό κτλ.
Πέρα από αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα και την εγγύηση ότι είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα και η συντήρησή του για πέντε χρόνια. Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρό ως προς τη συνέχεια της λειτουργίας του. Το ζήτημα είναι η εγκατάσταση, η μονάδα του κέντρου δεδομένων και οι οπτικές ίνες που πρέπει να συνδεθούν τα γήπεδα και οι κάμερες. Όταν ο εξοπλισμός αυτός είναι στη θέση του από εκεί και πέρα οι δαπάνες της λειτουργίας και της συντήρησης είναι κάτι το οποίο είναι βιώσιμο και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία».
Άρα η αρχή δεν είναι μόνο το ήμισυ του παντός, είναι τα πάντα στην συγκεκριμένη περίπτωση.
«Όχι δεν είναι τα πάντα. Το να φτιάχνουμε τις υποδομές είναι εύκολο. Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται πάνω σε αυτές τις υποδομές, πως εμείς τις χρησιμοποιούμε και πως αυτές διαχέονται για να τις απολαμβάνει ο κόσμος. Θα μπορούσε δηλαδή το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού να γεμίσει με οπτικές ίνες τα γήπεδα, να βάλει παντού κάμερες και να μην υπάρχει πρόνοια από τους αρμοδίους αυτό το υλικό να αξιοποιηθεί και να δοθεί ως περιουσία στις διοργανώτριες αρχές και να αξιοποιηθεί και από το φίλαθλο ο οποίος θα μπορεί να απολαμβάνει μία διοργάνωση που είναι πιο άρτια και πιο αξιόπιστη».
Άρα μιλάμε για αμέριστη συνεργασία Κυβέρνησης, ΕΠΟ και ομάδων;
«Νομίζω δε γίνεται αλλιώς και εδώ πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε κάθε συμφέρον από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς να γίνει το πρωτάθλημά μας αξιόπιστο και να γίνει ένα προϊόν το οποίο θέλει ο φίλαθλος να το απολαμβάνει είτε πηγαίνοντας στο γήπεδο είτε βλέποντάς το στην τηλεόραση. Έτσι θα γίνουν και οι ομάδες μας πιο ανταγωνιστικές, θα υπάρχει προστιθέμενη αξία στους ποδοσφαιριστές μας και θα γίνει κάτι το οποίο πραγματικά θα προσθέτει».
Τελευταία ερώτηση. Τελειώνοντας αυτή η συνέντευξη μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε VAR;
«Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι από σας. Καταλαβαίνω ότι έχει δικαίωμα ο Έλληνας φίλαθλος στη δυσπιστία. Διότι έχουν κι άλλες φορές πράγματα. Θέλω όμως να πω ότι από τη μέρα που βρέθηκαν στο γραφείο μου ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο κύριος Γραμμένος και δώσαμε τα χέρια και είπαμε ότι προχωράμε με αυτό το πρόγραμμα έχουν ήδη γίνει βήματα. Το πρόγραμμα έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και σε δεκαπέντε μέρες θα με αφήσετε να σας ειδοποίησω για να σας πω ανέβηκε η προκήρυξη και τρέχει ο διαγωνισμός».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.