Μήπως να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο;

Μήπως να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο;

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Μήπως να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο;

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος αφήνει κατά μέρος τα μέτρα τάξης, τους εισαγγελείς και τους παρατηρητές και επικεντρώνεται στο ποδόσφαιρο…

Θέλτα – Αλαβές με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Στις εξευγενισμένες χώρες, το ποδόσφαιρο είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης. Στην Ελλάδα, έχουμε άλλα θέματα ν’ ασχοληθούμε. Κυρίως στην εποχή που ζούμε, όπου η βλακεία έγινε… επιστήμη και τα social media δημιουργούν το καταλληλότερο χώρο έκφρασης και των πιο ακραίων παθών. Τα δρακόντεια μέτρα τάξης, ο αριθμός των εισαγγελέων, ο αντίστοιχος των παρατηρητών και οι εκατοντάδες των αστυνομικών οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Το ποδόσφαιρο είναι στην τελευταία γραμμή της σχετικής ατζέντας, δείγμα της πραγματικής κουλτούρας μας. Αυτά, μακριά από εμάς…

Καταρχήν, ο Άρης δεν θα δώσει κανένα «ματς της χρονιάς» και κανέναν «αγώνα της ζωής του». Κάθε παραδοσιακό ντέρμπι, ανεξαρτήτως του σημείου αφετηρίας των δύο ομάδων, είναι ιδιαίτερο, έχει τεράστια αξία για τον κόσμο, αυτή η αντιπαλότητα έλειψε πολύ από την καθημερινότητα της πόλης και είναι ευλογία η επαναφορά της. Τέλος.

Πάμε στο αγωνιστικό. Ο Πάκο Ερέρα φανταζόταν διαφορετικά τις ημέρες προετοιμασίας. Τώρα, έχει ένα σωρό προβλήματα να διαχειριστεί. Γιατί ο κίνδυνος εξέλιξης της διάτασης σε θλάση μπορεί υποσυνείδητα να μπολιάσει στο μυαλό του Μίτζεν Μπάσα. Γιατί επίσης ο Φραν Βέλεθ μπήκε σε διαδικασία προσεκτικής επιστροφής του στο ομαδικό πρόγραμμα έπειτα από δύο εβδομάδες απουσίας. Γιατί (τέλος) ο Χουλιάν Κουέστα – αν αγωνιστεί – θα παίξει τραυματίας και με την τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα. Ενδεχόμενη συμμετοχή του, εμπεριέχει κίνδυνο υποτροπής και μεγαλύτερου τραυματισμού.

 

Έχει αξία να σταθεί κανείς στη συμμετοχή του Κουέστα για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ο πιο σταθερός παίκτης του Άρη. Στην πραγματικότητα, είναι ο MVP των «κίτρινων» έπειτα από έξι αγώνες αλλά κάθε τερματοφύλακας είναι… καταδικασμένος να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο μόνο στο λάθος. Η παρουσία του είναι επιβεβλημένη γιατί ο ΠΑΟΚ στηρίζεται στην αποτελεσματικότητά του στις στημένες φάσεις και ο Ισπανός έχει φανερώσει ιδιαίτερη ικανότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Βλέπει τον κόσμο από τα 1.96μ., έχει μεγάλο άνοιγμα χεριών και στοιχεία τα οποία δεν διαθέτουν οι τερματοφύλακες (σ. σ. Καντιμοίρης, Αναγνωστόπουλος) που βρίσκονται πίσω από αυτόν.

Αν συμφωνήσουμε επίσης ότι η αγωνιστική φιλοσοφία μιας ομάδας διαμορφώνεται αναλόγως και του αντιπάλου, τότε για τον Άρη η κατοχή της μπάλας σε συνδυασμό με την αμυντική αποτελεσματικότητα στο σετ παιχνίδι λογικά αποτελούν τους δύο πυλώνες της τακτικής του. Το πρώτο σχετίζεται με τον βασικό άξονα της λογικής του Πάκο Ερέρα, το απαιτεί σε οποιοδήποτε γήπεδο αγωνίζεται η ομάδα.

Το δεύτερο πηγάζει από δύο απουσίες του ΠΑΟΚ. Ο πρότερος αγωνιστικός βίος του Δικεφάλου έχει δείξει ότι ο κύριος εκφραστής του transition game είναι ο Δημήτρης Πέλκας. Ο δε Μαουρίτσιο είναι ο πιο γρήγορος από τους κεντρικούς χαφ και σίγουρος πιο ικανός (επίσης στο transition) σε σχέση με τους Σάκχοφ, Κάνιας και Βέρνμπλουμ, από τους οποίους θα προκύψει το δίδυμο στη μεσαία γραμμή. Οι απουσίες Πέλκα-Μαουρίτσιο, αντικειμενικά, αφαιρούν έναν «μπελά» και μεταφέρουν την προσοχή στις εκρήξεις του Ζαμπά από τα άκρα.

Αυτές οι απουσίες λογικά θα δώσουν φανέλα βασικού στον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ο οποίος είναι ό,τι ποιοτικότερο διαθέτει ο ΠΑΟΚ. Το κλείσιμο των χώρων για τον ποδοσφαιριστή από το Σουρινάμ σε συνδυασμό με την καταστροφή των δεσμών συνεργασίας του με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, στοιχειοθετούν προϋποθέσεις νίκης.

Τα παραπάνω έχουν τη σημασία τους, αν συνυπολογίσουμε και την παραδοχή του Πάκο Ερέρα. Χαρακτηρίζεται από την επιθετική φιλοσοφία του, αλλά έχει πει κατ’ επανάληψη ότι η αρχή της επίθεσης, είναι η άμυνα. Ο τρόπος προσέγγισης του αγώνα από τον Ισπανό προπονητή, ως ένα βαθμό, θα εξαρτηθεί από μία επιλογή. Το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης ενός συστήματος 4-3-3 (Μπάσα, Σιώπης, Ματίγια) μάλλον δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες διότι, όσες φορές το προτίμησε η ομάδα του ήταν αναποτελεσματική και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Το πιθανότερο είναι να επιλέξει διάταξη με δύο αμυντικούς μέσους.

Αν καταλήξει σε δίδυμο το οποίο θα εμπεριέχει το όνομα του Ματίγια, θα σημαίνει ότι η λογική του θα είναι όμοια με αυτή των προηγούμενων αγώνων. Γιατί ο Ισπανός μέσος είναι ο μετρ στη μεταφορά παιχνιδιού με έξυπνες αλλαγές κατεύθυνσης, στην κάθετη πάσα, με ιδιαίτερη ικανότητα στη δημιουργία και περιορισμένη στην αναχαίτιση. Στην περίπτωση που αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τους Μπάσα-Σιώπη, λογικά θα δείξει ότι στο μπροστινό μέρος του μυαλού του είναι το ανασταλτικό κομμάτι και λιγότερο το δημιουργικό.

Επιθετικά, ο Άρης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία των ακραίων επιθετικών του. Ο Ματέο Γκαρσία αποτελεί τη βασική πηγή απειλής για κάθε αντίπαλη άμυνα. Ο Μπρούνο Γκάμα έχει αρκετό καιρό να κάνει ένα καλό παιχνίδι και λογική η δική του απόδοση θα είναι το βαρόμετρο στην επιθετική συμπεριφορά της ομάδας.

Καταλήγοντας, για τον Άρη το ντέρμπι της Κυριακής (21/10) στοιχειοθετεί ένα ισχυρό τεστ. Δεν έχει καμία ανάγκη προσκόμισης αποδείξεων για την επιστροφή του. Ο μέσος όρος εισιτηρίων, το επίπεδο ποδοσφαίρου, η αναζωπύρωση μιας φλόγας που κόντεψε να σβήσει αποτελούν τα βασικά πειστήρια. Μέχρι στιγμής εξάλλου, ο Άρης έχει πετύχει πολλά περισσότερα απ’ όσα περίμενε ακόμη και ο ίδιος ο κόσμος. Κι αυτά δεν θα «θεοποιηθούν» ή «καταστραφούν μέσα σε δύο ώρες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.