Χαβιέ Ματίγια: Ο άνθρωπος που διέψευσε τις πιθανότητες (vids)
Ο Ισπανός αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα, πείσμωσε για την επιστροφή του και μάλλον διέψευσε τις ιατρικές εκτιμήσεις οι οποίες του έδιναν ελάχιστες πιθανότητες να παίξει ξανά ποδόσφαιρο.
Το gazzetta.gr είχε καταγράψει την απίστευτη ιστορία του Ματίγια (http://www.gazzetta.gr/
Την περασμένη Κυριακή, σε ιατρικό συνέδριο που διοργάνωσε το ιατρικό επιτελείο της ΑΕΚ, ο γιατρός της «Ένωσης», Παντελής Νικολάου, ρωτήθηκε για τον στόχο που οριοθετεί ένας ιατρός κι ένας ποδοσφαιριστής σε περίπτωση τραυματισμού ρήξης πρόσθιου χιαστού και είπε μεταξύ άλλων… «να επιστρέψει. Το διάστημα που απαιτείται είναι δέκα μήνες». Ο Ματίγια δεν υπέστη απλά ρήξη χιαστού, αλλά διαλύθηκε το δεξί γόνατό του και το διάστημα της αποθεραπείας του κράτησε 19 μήνες! Παρόλο αυτά, δεν εγκατέλειψε, επέστρεψε και ζει σε πελάγη ευτυχίας.
Αυτή η ευτυχία αναδείχθηκε από το πρόσωπό του (και) στον αγώνα με τον ΟΦΗ όπου σημείωσε το δεύτερο γκολ του Άρη και το τρίτο προσωπικό του στη φετινή σεζόν. Παρεμπιπτόντως, με την εμφάνισή του απέναντι στους Κρητικούς συμπλήρωσε 25 αγώνες και η φετινή σεζόν είναι η 3η πιο παραγωγική στην καριέρα του καθώς προηγούνται τα 41 παιχνίδια της περιόδου 2009-10 και ακολουθούν τα 35 της αντίστοιχης 2012-13. Τότε βέβαια, δεν είχε περάσει το κατώφλι του χειρουργείου, είχε βαφτιστεί ως ο «νέος Τσάβι» από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (σ. σ. το 2009), σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Telegraph».
Νέος Τσάβι δεν έγινε, κανείς δεν ξέρει αν θα μπορούσε να εξελιχθεί, σε περίπτωση που δεν αντιμετώπιζε τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, σίγουρα όμως το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην καθημερινότητά του. Γιατί, για μεγάλο χρονικό διάστημα διαισθανόταν ότι είχε φύγει οριστικά και αμετάκλητα με συνέπεια να υποχρεωθεί να ζει μια καθημερινότητα που τον έκανε δυστυχισμένο. Γι’ αυτόν τον λόγο, το πρόσωπό του έλαμψε, όταν μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ ρωτήθηκε για το αν περίμενε ότι θα είχε τόσο δυναμική αλλά και εντυπωσιακή επιστροφή. «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πέρασα δύο-τρία δύσκολα χρόνια. Είναι δύσκολο να μην μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς. Οι ποδοσφαιριστές έχουμε το προνόμιο να ζούμε από το ποδόσφαιρο, από αυτό που αγαπάμε… είμαστε ευλογημένοι. Εγώ δεν μπορούσα να παίξω τα Σαββατοκύριακα και ήταν δύσκολο για μένα και πνευματικά. Προσπάθησα να το ξεπεράσω. Τώρα νιώθω καλά, ζω μια πολύ ευχάριστη κατάσταση. Έχω αφήσει πίσω μου τα δύσκολα. Είμαι πιο ώριμος, πιο δυνατός και πιο έτοιμος να διαχειριστώ καταστάσεις. Οι τραυματισμοί μου έδωσαν την εμπειρία της διαχείρισης, μπορεί να μην τις διαχειριζόμουν (τις καταστάσεις) τόσο καλά αν δεν τους είχα. Το καλοκαίρι πήρα μια δύσκολη απόφαση, ήταν η πρώτη φορά που έφυγε από την Ισπανία, αλλά ένιωσα ότι είχε έρθει η ώρα. Ήρθα για να παίξω καλά κι αυτό που εισπράττω είναι μια τεράστια αγκαλιά», απάντησε.
Δεν κοίταξε τα λεφτά
Αυτή είναι μια ακόμη πραγματικότητα, όταν το καλοκαίρι μπήκε σε διαδικασία συζητήσεων με τον Άρη. Ο Ματίγια είπε προχθές ότι, ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη φορά που έφυγε από την Ισπανία, η αλήθεια είναι ωστόσο ότι το έκανε και το 2016 όταν πήγε να δοκιμαστεί στην αγγλική Ρέντινγκ, αλλά οι επιτελείς της τελευταίας λογάριασαν περισσότερο το βαρύ ιατρικό μητρώο του, φοβήθηκαν πιθανή υποτροπή τραυματισμού και δεν του πρόσφεραν συμβόλαιο. Όταν του το έδωσε η Έλτσε (2016), ο Ματίγια δεν κοίταξε καν το ποσό που αναγραφόταν, γιατί ήθελε να παίξει και κάτι αντίστοιχο έκανε το περσινό καλοκαίρι. Η ασφάλεια του Άρη ήταν οι συμμετοχές του, γράφτηκε ο αριθμός 15, αλλά ο Ισπανός τις ξεπέρασε προ πολλού κι έτσι ανανεώθηκε αυτόματα το συμβόλαιό του. Μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ έδειξε και τον χαρακτήρα του, γιατί αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξε ο Άρης στην επανεκκίνηση της καριέρας του.
Η φανέλα με το Νο26 και το 8ο διαφορετικό νούμερο
Οι αθλητές συνηθίζουν να «δένονται» με έναν συγκεκριμένο αριθμό φανέλας, ακόμη και επ’ αυτού όμως ο Χαβιέ Ματίγια διαφέρει. Στο Άρη επέλεξε τη φανέλα με το Νο26, το όγδοο διαφορετικό στην καριέρα του, ίσως δείγμα πρόθεσης για μια νέα αρχή. Λόγω της λατρείας για τον Πεπ Γκουαρντιόλα αρχικά είχε το Νο4, το Νο6 του Τσάβι δεν ήταν ποτέ διαθέσιμο, αλλά είχε επιλέξει και το Νο8 του Άντρές Ινιέστα. Προφανέστατα, δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι και οι τρεις υπήρξαν παίκτες της Μπαρτσελόνα.
Η παραδοχή του Χιμένεθ
Λόγω των τεσσάρων ασίστ αλλά και των τριών γκολ, πλέον το… Χαριλάου είναι προετοιμασμένο όταν ο Άρης κερδίζει φάουλ εκτός περιοχής. Ο Ματίγια συνηθίζει να παίρνει την μπάλα στα χέρια του, δεν ξεχνάει να τη φιλήσει και φυσικά να την ακουμπήσει στο έδαφος σε μια διαδικασία η οποία παραπέμπει περισσότερο σε ιεροτελεστία. Αυτό έκανε και στον αγώνα με την ΑΕΚ. Το γκολ του Φραν Βέλεθ ακυρώθηκε, το αντίστοιχο του Λίντσεϊ Ροζ μέτρησε και μετά το παιχνίδι ο προπονητής της «Ένωσης», είχε παραδεχθεί ότι… «επειδή εγώ ξέρω τον Ματίγια και το δεξί πόδι του, γνώριζα ότι κάθε στημένη φάση στοιχειοθετούσε κίνδυνο για μας».
Ο ρόλος του Παντελίδη
Εδώ υπάρχει κι ένα ερώτημα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθεί. Ο Πάκο Ερέρα ήταν αυτός που επέμεινε για την απόκτηση του, ομοίως είχε πράξει και το 2007 όταν ήταν τεχνικός διευθυντής στη Βιγιαρεάλ. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι, παρότι ο Ισπανός προπονητής γνώριζε άριστα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Ματίγια, δεν τον επέλεγε για την εκτέλεση των στημένων φάσεων. Προτιμούσε τον Μπρούνο Γκάμα και δευτερευόντως τον Άλεξ Μενέντεζ. Η πρώτη φορά που ο Ματίγια εκτέλεσε φάουλ με κίνηση σαν αυτή που κάνει πλέον όλη η ομάδα, ήταν στον εντός έδρας αγώνα με τη Λαμία. Ως ένα βαθμό ήταν και αντίδραση απελπισίας καθώς πλησίαζε το τέλος της κανονικής διάρκειας και ο Άρης αναζητούσε λυσσαλέα μια νίκη για να στηριχθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο γι’ αυτόν. Ο Ισπανός την έστειλε στα δίχτυα, απέκτησε αυτοπεποίθηση και από τότε, σε κάθε εκτέλεση το «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι στο πόδι, έχοντας τη διαίσθηση ότι η μπάλα θα καταλήξει στα δίχτυα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.