Το ποδόσφαιρο κι η αλληλεγγύη νίκησαν στην Κατερίνη (vids & pics)

Θάνος Σαρρής
Το ποδόσφαιρο κι η αλληλεγγύη νίκησαν στην Κατερίνη (vids & pics)

bet365

Το gazzetta.gr βρέθηκε στην Κατερίνη για την ποδοσφαιρική γιορτή αλληλεγγύης και καταγράφει τα όσα έγιναν, μέσα από τους πρωταγωνιστές. Η «τρέλα» για Καραγκούνη και το ρίγος με τον Τάσο Κουρδή.

«Δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία, αλλά στην αλληλεγγύη. Η πρωτη είναι καθετοποιημένη, πηγαίνει από ψηλά προς χαμηλά. Η δευτερη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο άνθρωπο. Και μας θυμίζει πως έχουμε πολλά να μάθουμε από τους άλλους», έλεγε ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο.

Ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο πως κάτι διαφορετικό ετοιμαζόταν στην Κατερίνη για τις 22 Μαΐου. Η αφίσα, που βγήκε στους δρόμους της πόλης λίγες μέρες πριν το φιλικό ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές από την Πιερία και τους Super League All Stars, το έγραφε σε περίοπτη θέση: «Πρώτη γιορτή αλληλεγγύης». Όχι φιλανθρωπικό φιλικό, όχι αγώνας, αλλά γιορτή και με την λέξη αλληλεγγύη σε περίοπτη θέση. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές συγκεντρώθηκαν στην Κατερίνη από την προηγούμενη ημέρα, επισκέφτηκαν σχολείο της περιοχής, βρέθηκαν οι ίδιοι πίσω από το περίπτερο στο κέντρο της πλατείας που πουλούσε τα εισιτήρια. Έκαναν το ταξίδι με δικά τους έξοδα και αγόρασαν κανονικά εισιτήρια, προκειμένου να ενισχύσουν τον σκοπό! Το έζησαν και το χάρηκαν με την καρδιά τους και η τοπική κοινωνία τους στήριξε, καθώς ακόμα και κόσμος που δεν μπορούσε να έρθει στο γήπεδο αγόρασε εισιτήριο. Πολλοί πήραν παραπάνω από ένα, μπλοκ ολόκληρα για να συνεισφέρουν. Άλλοι, βέβαια, γύρισαν την πλάτη όταν κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει πολιτικό όφελος, χωρίς φυσικά αυτό να επηρεάσει την προσπάθεια.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την τελική προσέλευση, όλοι όσοι βρέθηκαν εδώ έδειξαν ότι είναι αλληλέγγυοι. Η χαρά που πήραμε όσοι βρεθήκαμε σε αυτόν τον αγώνα, γι' αυτόν το σκοπό, πιστεύω δεν εξαργυρώνεται», λέει στο gazzetta.gr o εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, Σάκης Παντελιάδης, ο οποίος δεν σταμάτησε λεπτό να τρέχει για να λειτουργήσει όλα όπως ήταν προγραμματισμένα. «Νομίζω είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβη, μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές για μια γιορτή αλληλεγγύης, για την ενίσχυση του ιδρύματος Βενιαμίν, για τον Γιώργο Ιωαννίδη και για το ειδικό σχολείο Κατερίνης. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις, ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους το έχουν ανάγκη», είπε στο gazzetta.gr ο Κατερινιώτης Δημήτρης Γιαννούλης.

 

Κι έπειτα, μετά το τέλος, δεν έδωσαν δύο επιταγές στα ιδρύματα και εξαφανίστηκαν. Φρόντισαν οι ίδιοι να μάθουν τις ανάγκες τους, να ασχοληθούν με αυτές και με την επένδυση των εσόδων για χάρη τους. Να δείξουν στα παιδιά ότι το αγαπημένο τους παιχνίδι, οι παίκτες που φορούν τη φανέλα που κάθε Κυριακή τους χαρίζει συναισθήματα είναι εκεί γι' αυτά. Παρότι θα μπορούσαν μέσω χορηγών να συγκεντρώσουν ευκολότερα τα χρήματα αντί να γυρίζουν για εισιτήρια, επέλεξαν να μην το κάνουν. Προεκλογική περίοδος γαρ, ήταν πολλοί οι καλοθελητές που δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τον αγώνα ως όχημα συγκέντρωσης ψήφων. Φάνηκε, έτσι ποιοι υποκρίνονταν ότι ήταν κοντά στην προσπάθεια και ποιοι το έκαναν πραγματικά. Καμία σχέση με την αλληλεγγύη, καμία σχέση με την ποδοσφαιρική γιορτή που διοργανώθηκε στο γήπεδο του Πιερικού. Στο Α'ΔΑΚ, που όπως μας είπε θαμώνας του, είχε πολύ καιρό να συγκεντρώσει τόσο κόσμο και να βγάλει μια τόσο ζεστή αύρα.

Όταν λέμε ποδοσφαιριστές από την Πιερία δεν εννοούμε δύο-τρία άτομα. Η... ποδοσφαιρομάνα Κατερίνη και οι γύρω περιοχές της «κατέβασαν» ολόκληρη αποστολή με τον Τσιντώτα, τον Παντελιάδη, τον Ζησόπουλο, τον Κωνσταντινίδη, τον Δημήτρη Γιαννούλη, τον Τζιόλη, τον Μαλεζά, τον Κυριάκο Σαββίδη, τον Καθάριο, τον Μυστακίδη, τον Παμλίδη, τον Μακρή, τον Μυστακίδη, αλλά και τη Ζωή Νάση. Από την άλλη, βρέθηκαν ο Μπαντής, ο Ρισβάνης, ο Χατζηϊσαΐας, ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Παπαργυρίου, ο Πάνος, ο Λαμπρόπουλος, ο Αλμπάνης, ο Καραχάλιος, ο Γιάννου, ο Βασιλαντωνόπουλος και άλλοι. Δεν λογάριασαν χιλιόμετρα και κούραση. Ο Γιάννου κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Αθήνα, πήρε το αμάξι και ανηφόρισε. Ο Βασιλαντονόπουλος το έκανε σερί από Αίγιο. Άλλα παιδιά απευθείας από την Αθήνα. «Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των συναδέλφων και των παιδιών που το διοργάνωσαν. Όταν μιλάμε για τέτοιες ενέργειες, που αφορούν την αλληλεγγύη, είμαστε οι πρώτοι που θα έρθουμε και θα δώσουμε τη βοήθειά μας και θα δείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Ήταν μια πολύ όμορφη γιορτή και τα χρήματα διατέθηκαν για καλό σκοπό», είπε στο gazzetta.gr ο Σάββας Τσαμπούρης.

Την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών συνέδραμε και ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο «Κάρα», ο οποίος κάνει πάντα ό,τι μπορεί για να στηρίξει τέτοιες δράσεις ταξίδεψε στην Πιερία και έπαιξε κανονικά στο φιλικό, δείχνοντας πως όσο κι αν περνούν τα χρόνια, παραμένει κανονικός αθλητής! Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ρέκορτμαν συμμετοχών στην Εθνική και πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 έγινε πόλος έλξης για τα δεκάδες παιδιά που βρέθηκαν στο γήπεδο και όχι μόνο. Δεν αρνήθηκε σε κανένα αυτόγραφο ή φωτογραφία, ενώ στο ημίχρονο βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ Γιώργο Μπαντή εν μέσω αποθέωσης. «Είχαμε την τιμή να έχουμε στο πλευρό μας τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος ήρθε από τόσο μακριά και τον ευχαριστούμε», τόνισε ο Σάκης Παντελιάδης. Στο ημίχρονο βραβεύτηκε επίσης και ο γιατρός του ΠΑΟΚ, Μανώλης Παπακώστας, αναγνωρισμένος επιστήμονας και γνωστός για το ήθος του. Την βράβευση έκανε ο Στέλιος Μαλεζάς.

Στο αγωνιστικό, μολονότι οι Pieria All Stars μπήκαν... δυνατά, η αντεπίθεση διαρκείας έφερε το τελικό 6-6, που χόρτασε τον κόσμο στις κερκίδες! Το αποτέλεσμα Η στιγμή του αγώνα έγινε όταν ο Γιώργος Μπαντής άφησε τη θέση του στον Τάσο Κουρδή, ο οποίος αγωνίστηκε με τεχνητό μέλος. Ο πρώην τερματοφύλακας του Απόλλωνα Λάρισας, ο οποίος έχασε το πόδι του έπειτα από τροχαίο και το σύστημα ασφάλισης δεν του αναγνώρισε κανένα επίδομα αναπηρίας, αφού το πόδι ήταν κομμένο κάτω από το γόνατο. Η ομάδα των Solidarity Athletes στάθηκε αλληλέγγυα στην πορεία αποκατάστασής του και εκείνος έκανε το ταξίδι μαζί με τα παιδιά του για να βρεθεί στο γήπεδο. «Όπου και να βρισκόμουν, σήμερα δεν γινόταν να μην είμαι σήμερα εδώ, Έχω αισθανθεί την αλληλεγγύη από τα παιδιά και τους σέβομαι απεριόριστα, θα είμαι στο πλευρό τους όταν διοργανώνουν τέτοιες πρωτοβουλίες», μας είπε χαρακτηριστικά. Ένας αθλητής που βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς πόδι, γνώρισε τη δύναμη της αλληλεγγύης και δεν σταματά να χαμογελά. Η είσοδός του στον αγωνιστικό χώρο έφερε το αυθόρμητο χειροκρότημα όλων όσων βρίσκονταν στο γήπεδο. Στις κερκίδες, στους πάγκους, στο χορτάρι. Ανατριχίλα, η δύναμη του αθλητισμού μπροστά στα μάτια μας. «Όπως είδατε ήρθαν και έπαιξαν μαζί μας παιδιά με προβλήματα, που πάντα θέλουμε να τους κάνουμε να αισθάνονται ίσοι με εμάς, να νιώσουν τη χαρά του ποδοσφαίρου», λέει ο Τσαμπούρης. «Όταν ο Τάσος Κουρδής, ένας πραγματικός μαχητής, μπήκε στο γήπεδο προσωπικά μου σηκώθηκε η τρίχα. Αυτό τα λέει όλα. Μετά το ποδόσφαιρο έρχεται δεύτερο», τονίζει ο Παντελιάδης. Στην αντίπαλη εστία, πέρασε στη θέση του Τσιντώτα η Ζωή Νάση, η διεθνής τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, σε μια κίνηση που έδειξε πως το ποδόσφαιρο δεν έχει σύνορα.

Πώς όμως αντιμετωπίζουν την κίνηση τα Ιδρύματα που είδαν τους ποδοσφαιριστές να τα ενισχύσουν; Η Στέλλα Κυριακίδου, εκπρόσωπος του ιδρύματος Βενιαμίν δήλωσε στο gazzetta.gr: «Επικοινώνησε μαζί μας ο Θανάσης Παντελιάδης, μας είπε τι σκέφτονται για να υποστηρίξουν το έργο μας και έχω την αίσθηση ότι δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον εδώ. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι υπέροχο, αντιλαμβανόμαστε σιγά-σιγά ότι το κομμάτι του αθλητισμού είναι κάτι παραπάνω από το "παίζω μπάλα, τρέχω, βάζω γκολ ή καλάθι. Είναι κάτι περισσότερο, έχει ανθρώπινο χαρακτήρα και ζεστασιά, άτομα σε νεαρή ηλικία που έχουν και με το παραπάνω ευαισθησία για την κοινωνία και είναι κάτι που χρειάζεται στις μέρες μας. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να γίνει θεσμός, όχι μόνο μέσω του ποδοσφαίρου αλλά και με άλλα αθλήματα και δεν το λέω για εμάς, γενικά να υποστηρίζονται φορείς που το έχουν ανάγκη μέσω του αθλητισμού. Είναι και ένας τρόπος για να έρθουν περισσότερα παιδιά πιο κοντά στον αθλητισμό, να καταλάβουν το πραγματικό του νόημα». «Είναι κάτι πάρα πολύ ευχάριστο αυτό που έγινε και σίγουρα θα είναι πιο ευχάριστο, αν συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που σκέφτηκαν να το διοργανώσουν, καθώς και σε όλους συμμετείχαν», είπε στο gazzetta.gr ο Παναγιώτης Τσιντώτας. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πολλοί συνάνθρωποί μας το έχουν ανάγκη και η χαρά ου παίρνεις όταν δίνεις είναι τεράστια. Αυτός είναι ο ρόλος του ποδοσφαίρου και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι σύντομα, ώστε να δείξουμε το πραγματικό πρόσωπό του στην Ελλάδα», κατέληξε ο Γιαννούλης.

Θα κλείσουμε με το κοινό μήνυμα στο gazzetta.gr δύο παιδιών που αγωνίστηκαν την προηγούμενη σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, του Χρήστου Αλμπάνη και του Στέλιου Μαλεζά, οι οποίοι αποδεικνύουν πως στο ποδόσφαιρο οι αντιπαλότητες υπάρχουν μόνο για 90 λεπτά, όσο κι αν τα τελευταία χρόνια το έχουμε ξεχάσει. Κι όπως γράφουν στα μηνύματά τους οι «Αλληλέγγυοι Αθλητές», εμπνευσμένοι από τους Social Waste, «ας γίνει η αλληλεγγύη θάλασσα κι ίσως κι εκείνο το ανθρώπινο το κύμα να φουσκώσει...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα