Η εφέσεων οφείλει να άρει την αδικία, έστω με την αρχή της αναλογικότητας

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η εφέσεων οφείλει να άρει την αδικία, έστω με την αρχή της αναλογικότητας

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για την πάρα πολύ σοβαρή απόφαση που πρέπει να λάβει η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Ίντερ - Μπαρτσελόνα με προσφορά* ημέρας & Novi Specials (21+)

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το ότι τα μέλη των αποστολών κάθε φιλοξενούμενης ομάδας θα πρέπει να μπαίνουν σε κάθε γήπεδο σαν κύριοι. Είτε αυτό είναι το Καραϊσκάκη, είτε η Τούμπα, είτε το ΟΑΚΑ, το Χαριλάου κλπ, κλπ.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ορθά κλήθηκε σε απολογία ο Ολυμπιακός για την «υποδοχή» της αποστολής του ΠΑΟΚ πριν το μεταξύ τους ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Από το σημείο αυτό, όμως, έως την εξοντωτική, και θα εξηγήσω προς τι ο χαρακτηρισμός, τιμωρία του συλλόγου με επιβολή κεκλεισμένων των θυρών δύο αγωνιστικών της έδρας του, υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Κατά την κρίση μου, η πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας, και δη η αξιότιμη Πρωτοδίκης κυρία Τσαγκιά, που τελικά εκδίκασε πρωτοβάθμια την υπόθεση (κι όχι τελικά ο κύριος Μάρκου, που είχε αποφασίσει πέρσι να συνεχιστεί το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, αν και είχε διακοπεί οριστικά από τον Γερμανό διαιτητή), εξάντλησε όλη την αυστηρότητα της με την ποινή που έβαλε στον Ολυμπιακό.

Παράλληλα δε, άθελα της, δημιούργησε συνθήκες ανισορροπίας στη μάχη του πρωταθλήματος, αφού υποχρεώνει τον Ολυμπιακό να παίξει χωρίς τον κόσμο του σε δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια, κόντρα στην 4η της βαθμολογίας Λάρισας και στο παραδοσιακό ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον Παναθηναϊκό.

 

Το πόσο καταλυτική μπορεί να είναι αυτή η απόφαση στην οικονομία της μάχης του τίτλου φαίνεται κι από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ιστορικά όποτε έπαιξε χωρίς τον κόσμο του, ποτέ δεν κέρδισε ντέρμπι (βλέπε πιο πρόσφατα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 και στην προηγούμενη δεκαετία Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1), ενώ υπό ίδιες συνθήκες έχει απολέσει βαθμούς και σε παιχνίδια μικρότερης δυσκολίας (βλέπε πιο πρόσφατα Ολυμπιακός-Αστέρας 1-1 και την προηγούμενη δεκαετία Ολυμπιακός-Ξάνθη 0-0). Σε ένα πρωτάθλημα με δύο ομάδες να είναι η μία τόσο κοντά στην άλλη, εικάζει ο καθένας ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες αυτές πρέπει να είναι μία δικαστική απόφαση;…

Βεβαίως, εφόσον είχαν συμβεί πραγματικά περιστατικά που να δικαιολογούσαν τέτοια ποινή, ουδείς θα μπορούσε να πει το παραμικρό. Αλλά εδώ δεν συνέβη τίποτα μέσα στο γήπεδο, τίποτα μέσα στα αποδυτήρια, τίποτα που έστω να προκάλεσε την καθυστερημένη έναρξη του αγώνα και τίποτα που να επηρέασε την απόλυτα ήρεμη διεξαγωγή του αγώνα. Υπήρχε μία (εξυπακούεται κατακριτέα κι ανεπίτρεπτη) υβριστική συμπεριφορά λιγοστών ατόμων προς την αποστολή του ΠΑΟΚ, ώρες πριν το ξεκίνημα του παιχνιδιού.

Με το φύλλο αγώνα να είναι λευκό και την έκθεση του παρατηρητή να δίνει πάτημα μόνο για ένα (όντως) βαρύ χρηματικό πρόστιμο, ο Ολυμπιακός δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα στην προσπάθεια του για κατάκτηση του τίτλου, απλά και μόνο λόγω μίας έκθεσης της Αστυνομίας, που κάνει λόγο για ρίψη αντικειμένων των ατόμων αυτών προς τους αστυνομικούς, κάτι που ποτέ δεν επιβεβαίωσε ο παρατηρητής. Επανερχόμαστε κοινώς, σε αυτό που όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου ήθελε να αποφύγουμε, στο να καθορίζει δηλαδή η Αστυνομία τον πρωταθλητή!!!

Κι εδώ έρχεται η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, με σύνθεση από διακεκριμένους δικαστές, οι Εφέτες Γεράσιμος Διονυσάτος (Πρόεδρος), Παναγιώτης Φιλόπουλος (Αναπληρωτής Πρόεδρος), Βασιλική Βλαχοπαναγιώτου (Μέλος), Αδαμαντία Γκογκόλη (Μέλος) και Νικόλαος Βόκας (Μέλος), που έχει τη δυνατότητα να άρει μία αδικία. Η υπό τον κύριο Διονυσάτο επιτροπή της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θα εκδικάσει την έφεση του Ολυμπιακού αύριο και έχει την ευχέρεια να εξαφανίσει την πρωτόδικη απόφαση, αφήνοντας το πολύ βαρύ χρηματικό πρόστιμο, που θα τσούξει το ταμείο της ΠΑΕ.

Κατά την γνώμη μου πάντοτε, το μίνιμουμ που πρέπει να προκύψει μέσα από τη διαδικασία της έφεσης είναι να μειωθεί η ποινή σε μία αγωνιστική, βάσει της αρχής της αναλογικότητας, την οποία ακολουθούν πάρα πολύ συχνά τόσο τα τακτικά, όσο και τα αθλητικά δικαστήρια. Να αποφανθεί δηλαδή η επιτροπή ότι η συγκεκριμένη «επεισοδιακή συμπεριφορά» δεν ήταν για τιμωρία δύο αγωνιστικών, αλλά μίας αγωνιστικής. Τουλάχιστον να αποδοθεί μία κάποια δικαιοσύνη.

Διότι δεν υπάρχει απόδοση δικαιοσύνης, όταν ο μεν ΠΑΟΚ τιμωρείται από την πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας μόνο με χρηματικά πρόστιμα ενώ υπάρχουν καταγγελίες από τον Άρη και τον Παναθηναϊκό για επεισόδια κατά μελών της αποστολής τους μέσα στο γήπεδο και στη φυσούνα, κι ο Ολυμπιακός να τρώει δύο αγωνιστικές για όσα μνημονεύθηκαν παραπάνω πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Αυτό που υπάρχει είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Υποτίθεται μάλιστα ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης ο κόσμος του ποδοσφαίρου περίμενε ακριβώς αυτό το πράγμα, να σταματήσει να παίζεται το παιχνίδι με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κι αν το κομμάτι της διαιτησίας είναι πιο πολύπλοκο (παρότι πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού της προηγούμενης κυβέρνησης μπόρεσε και το…απλούστευσε, γιατί είχε διάθεση να κάνει ρήξεις, κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει τώρα…), στο κομμάτι της απονομής της δικαιοσύνης αν μη τι άλλο θα περιμέναμε μία ισονομία.

Αυτή την ισονομία καλείται να προστατεύσει η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, αποφασίζοντας επί της έφεσης του Ολυμπιακού με γνώμονα την απονομή της δικαιοσύνης κι όχι την εξόντωση μίας ομάδας που διεκδικεί το πρωτάθλημα και, παράλληλα, αποτελεί τη μοναδική εκπρόσωπο της χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

(Καθόλου) άσχετο: η πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ τιμώρησε τον Ολυμπιακό (ομάδα Νέων) με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και άλλη μία με αναστολή, για τα επεισόδια (πραγματικά κι όχι…εξύβριση) που είχαν γίνει στο παιχνίδι με την Μπάγερν στο Ρέντη. Οι δικαστές της ΟΥΕΦΑ επέβαλλαν ποινή δικαιοσύνης κι όχι ποινή εξόντωσης…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.