Το πιο κακοφτιαγμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης!
Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά σχεδόν όλες οι ομάδες της Α΄ Εθνικής δεν θέλουν να παίξουν τα πλέϊ οφ και τα πλέϊ άουτ! Και δεν μπορείς και να τις κατηγορήσεις (!), λόγω του συνδυασμού της παγκόσμιας συγκυρίας με την βαθμολογική αδιαφορία του ελληνικού πρωταθλήματος.
Αυτή την στιγμή, οι μόνοι που μπορεί να ενδιαφέρονται για να παίξουν είναι ο Ολυμπιακός για να πάρει το πρωτάθλημα που δείχνει να είναι στα χέρια του κι ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ για τη μάχη της δεύτερης θέσης που επίσης οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ-κι αυτό εφόσον ισχύσει η τιμωρία του ΠΑΟΚ με την αφαίρεση των εφτά βαθμών. Άντε κι η Ξάνθη με τον Παναιτωλικό, για το ποιος θα αποφύγει το μπαράζ υποβιβασμού-επίσης αν ισχύσει η τιμωρίας της Ξάνθης με την αφαίρεση 12 βαθμών. Υποθέτω δε ότι αν του έλεγες του Ολυμπιακού πάρε το πρωτάθλημα χωρίς άλλα παιχνίδια μπορεί και να σου έλεγε παρακαλώ, όπως κι ο ΠΑΟΚ αν του έλεγες πάρε τη δεύτερη θέση του Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς άλλα παιχνίδια.
Να παίξουν τέλος πάντων οι άλλοι, γιατί; Ο Άρης κι ο ΟΦΗ ούτως η, άλλως θα βγουν στο Γιουρόπα Λιγκ, ο δε Παναθηναϊκός είναι ακόμη τιμωρημένος από την ΟΥΕΦΑ. Οι δε Λάρισα, Ατρόμητος, Βόλος, Λαμία, Αστέρας δεν έχουν να διεκδικήσουν η, να παλέψουν για τίποτα. Κι ο Πανιώνιος ουσιαστικά έχει πέσει. Οι εννιά από τις 14 ομάδες δεν έχουν λόγο να παίξουν!!!...
Κι αυτό γιατί; Πολύ απλά γιατί η ελληνική…Super League είναι το πιο κακοφτιαγμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης!
Πέρσι, πριν πάρει οριστική μορφή το φόρματ του πρωταθλήματος Ελλάδας 2019-20, είχα καταθέσει επανειλημμένως την άποψη ότι πρέπει στη Λίγκα να λάβουν υπόψιν τους το παράδειγμα της Δανίας, που έχει επίσης πρωτάθλημα 26 αγωνιστικές και μετά πλέϊ οφ 10 αγωνιστικών. Με τη διαφορά ότι είναι έτσι διαμορφωμένο, που όλα τα παιχνίδια, έως το τελευταίο, έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον.
Για να σας δώσω να καταλάβετε, τι θα συνέβαινε εάν ίσχυε και στην Ελλάδα το μοντέλο της Δανίας:
Με το που τέλειωνε η κανονική διάρκεια των 26 αγωνιστικών οι έξι πρώτες θα έπαιζαν δέκα αγωνιστικές για τίτλο κι Ευρώπη, αλλά οι οκτώ υπόλοιπες θα χωρίζονταν σε δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Στον ένα όμιλο θα ήταν ο 7ος Ατρόμητος, η 8η Λάρισα, η 12η Ξάνθη κι ο 13ος Παναιτωλικός και στον άλλο όμιλο θα ήταν ο 9ος Αστέρας, η 10η Λαμία, ο 11ος Βόλος κι ο 14ος Πανιώνιος. Και θα έκαναν από ένα μίνι πρωτάθλημα έξι αγωνιστικών, παίζοντας όλοι μεταξύ τους.
Στη συνέχεια ο πρώτος του πρώτου ομίλου (π.χ. ο Ατρόμητος) θα έπαιζε διπλά παιχνίδια με τον 2ο του 2ου ομίλου (π.χ. Λαμία) κι ο πρώτος του δεύτερου ομίλου (π.χ. Αστέρας) θα έπαιζε με τον δεύτερο του πρώτου ομίλου (π.χ. Λάρισα). Κι επίσης διπλά παιχνίδια ο τρίτος του πρώτου ομίλου (π.χ. η Ξάνθη) με τον τρίτο του δεύτερου ομίλου (π.χ. Βόλος) κι ο τέταρτος του πρώτου ομίλου (Παναιτωλικός) με τον τέταρτο του δεύτερου ομίλου (Πανιώνιος).
Από εκεί και πέρα, οι νικητές των ζευγαριών Ατρόμητος-Λαμία και Αστέρας-Λάρισα (π.χ. Ατρόμητος κι Αστέρας) θα έπαιζαν μεταξύ τους διπλά παιχνίδια κι ο νικητής (π.χ. Ατρόμητος) θα έπαιζε τελικό για εισιτήριο Γιουρόπα Λιγκ με τον 6ο της βαθμολογίας των πλέϊ οφ (π.χ. ΟΦΗ), μονό παιχνίδι στην έδρα του ΟΦΗ, για να έχει πλεονέκτημα η ομάδα που στην κανονική διάρκεια της σεζόν ήταν στην εξάδα.
Ο νικητής του ζευγαριού Ξάνθη-Βόλος θα έπαιζε τελικό με την 3η ομάδα της Β΄ Εθνικής, τα Χανιά, σε δύο παιχνίδια κι ο νικητής θα ήταν και του χρόνου στην Α΄ Εθνική. Ο νικητής του ζευγαριού Παναιτωλικός-Πανιώνιος θα έπαιζε τελικό με την 2η ομάδα της Β΄ Εθνικής, τον Απόλλωνα, σε δύο παιχνίδια κι ο νικητής θα ήταν και του χρόνου στην Α΄ Εθνική. Κι ο ηττημένος του ζευγαριού (π.χ. Πανιώνιος) θα υποβιβάζονταν απευθείας στην Β΄ Εθνική, από την οποία θα ανέβαινε απευθείας κι ο πρώτος της κατηγορίας (ΠΑΣ Γιάννινα)!
Μπορεί να φαίνεται σε μία πρώτη ανάγνωση πολύπλοκο, αλλά στην εφαρμογή του είναι απλό! Κι εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα αδιάφορο παιχνίδι, αφού π.χ. ακόμη και στα πλέϊ οφ ο καθένας θα θέλει να αποφύγει την τελευταία θέση, για να μην παίξει μπαράζ για να βγει στο Γιουρόπα Λιγκ.
Κατ΄ αυτό τον τρόπο, οι έξι ομάδες των πλέϊ οφ θα παίξουν από 36 αγώνες, με εξαίρεση την τελευταία των πλέϊ οφ που θα παίξει 37, ενώ από τις οκτώ ομάδες των πλέϊ άουτ οι τρεις θα δώσουν από 36 αγώνες, οι τέσσερις από 34 και μία 37. Ενώ στην δική μας Λίγκα οι έξι πρώτοι θα δώσουν από 36 αγώνες κι οι οκτώ άλλοι από 33.
Αυτό είναι το μοντέλο της Δανίας. Υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα, όπως της Βουλγαρίας-που απλά χρειάζονταν μία μελέτη και μία ανάλυση. Ποιοι όμως στο ελληνικό ποδόσφαιρο να μελετήσουν και να αναλύσουν;…
Άσχετο: https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1242443550622613504
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.