Η Λίγκα πρέπει να αλλάξει το πρωτάθλημα, το φετινό κιόλας!
Εξηγούσα χθες γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το πιο κακοφτιαγμένο στην Ευρώπη, τουλάχιστον από αυτά που έχουν πλέϊ οφ και πλέϊ άουτ.
Κι επειδή υπήρξε μία τοποθέτηση από πλευράς Νόβα, με την άποψη της ότι δεν πρέπει με τίποτα να αυξηθούν πάλι οι ομάδες σε 16 κι ότι ίσως πρέπει να μειωθούν κι άλλο, είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω με το συνδρομητικό κανάλι. Και να υπερθεματίσω, με την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα το ελληνικό πρωτάθλημα να παίζεται σε επίπεδο Α΄ Εθνικής ακόμη και με 10 ομάδες, σε τέσσερις γύρους των εννιά αγωνιστικών, άρα σύνολο 36 (όπως στην Ελβετία). Να παίζουν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεταξύ τους οι μεγάλες ομάδες κι υπό αυτή την έννοια να υπάρχει ένα ενδιαφέρον.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει μία Λίγκα να μπορεί να βρει ένα φορμάτ με πλέϊ οφ και πλέϊ άουτ που να διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον ως το τέλος, τότε ας πάμε στα πιο απλά μοντέλα, των 10 ομάδων με τέσσερις γύρους. Η, μάξιμουμ των 12 ομάδων με τρεις γύρους, άρα 33 αγωνιστικές. Στην Σκοτία το έχουν πάει ένα βήμα παραπάνω και μετά τις 33 αγωνιστικές υπάρχουν πλέϊ οφ για τους έξι πρώτους και πλέϊ άουτ για τους υπόλοιπους έξι με πέντε αγωνιστικές. Παίζουν δηλαδή μεταξύ τους ένα ακόμη γύροι οι έξι πρώτοι ξεχωριστά κι οι έξι τελευταίοι ξεχωριστά.
Πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις. Είτε πιο απλά, είτε πιο σύνθετα. Π.χ. και σε πρωτάθλημα 12 ομάδων μπορείς να έχεις πλέϊ οφ με τους έξι πρώτους και πλέϊ άουτ με τους έξι υπόλοιπους. Εμείς εδώ στην Ελλάδα βρήκαμε να υιοθετήσουμε το πιο αδιάφορο μοντέλο της Ευρώπης, αυτό του Ισραήλ!!! Και βέβαια τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας, αφού είμαστε μπροστά σε πλέϊ οφ και πλέϊ άουτ αδιάφορα για σχεδόν όλες τις ομάδες!
Τα πλέϊ οφ και τα πλέϊ άουτ πρέπει να δίνουν κίνητρα. Πάρτε ένα παράδειγμα, του Βελγίου, που έχει μάλιστα 16 ομάδες. Μετά την κανονική διάρκεια της σεζόν, τις 30 αγωνιστικές, οι ομάδες χωρίζονται σε τρεις ομίλους. Οι έξι πρώτοι παίζουν για τον τίτλο και την Ευρώπη και οι άλλοι δέκα πάνε πέντε σε ένα όμιλο και πέντε σε άλλο. Οι δύο πρώτοι αυτών των ομίλων των πέντε ομάδων παίζουν στο τέλος μεταξύ τους κι ο νικητής παίζει με την τελευταία ομάδα των πλέϊ οφ που δικαιούται θέση στο Γιουρόπα Λιγκ για ένα εισιτήριο σε αυτή τη διοργάνωση. Όπως παίζονται στην Ελλάδα τα πλέϊ οφ και τα πλέϊ άουτ, οι περισσότερες ομάδες έχουν μηδενικά κίνητρα!
Να καταθέσω μία ιδέα. Θα μπορούσε ακόμη κι έτσι όπως παίζεται τώρα το ελληνικό πρωτάθλημα, με το ίδιο ακριβώς σύστημα, οι δύο πρώτοι των πλέϊ άουτ (π.χ. Αστέρας και Λάρισα) να παίξουν στο τέλος μεταξύ τους κι ο νικητής να παίξει με τον τελευταίο των πλέϊ οφ (υποθετικά Άρης) για μία θέση στο Γιουρόπα Λιγκ. Έτσι δημιουργείται διπλό κίνητρο. Αφενός μεν καμία ομάδα των πλέϊ οφ (βλέπε π.χ. ΟΦΗ, Άρης) δεν θα θέλει να τερματίσει τελευταία γιατί θα ρισκάρει να χάσει το εισιτήριο για το Γιουρόπα, αφετέρου σχεδόν όλες οι ομάδες των πλέϊ άουτ (βλέπε Ατρόμητος, Αστέρας, Λάρισα, Λαμία, Βόλος) θα κυνηγάνε τις δύο πρώτες θέσεις για να αποκτήσουν το δικαίωμα να παίξουν στο μπαράζ για το Γιουρόπα.
Κατά την γνώμη μου, ακόμη και τώρα που υπάρχει χρόνος πολύς μέχρι να ξαναρχίσει το ποδόσφαιρο, έτσι πρέπει να γίνει! Να αποφασίσει η Λίγκα να διαφοροποιηθεί το μοντέλο, προσθέτοντας κάποια τέτοια μπαράζ. Ειδάλλως, δεν θα έχουν κανένα νόημα, ειδικά τα πλέϊ άουτ. Ποιος να τα δει και γιατί. Και δεν θα έχουν και νόημα τα πλέϊ οφ, εκτός από τρία-τέσσερα παιχνίδια, αφού στα υπόλοιπα θα είναι όλοι αδιάφοροι, με πρώτους τον Άρη και τον ΟΦΗ. Άμα είναι να δούμε πλέϊ οφ με τα δύο τρίτα των αγώνων αδιάφορα και τις μισές ομάδες να κάθονται να χάνουν, τι νόημα υπάρχει.
Λίγη τόλμη χρειάζεται. Και λίγο παραπάνω αγάπη για το ποδόσφαιρο. Τώρα, δικαιολογίες τύπου, δεν αλλάζουν προκηρύξεις κλπ, δεν υπάρχουν. Όλα γίνονται, ειδικά σε μία εποχή που είναι ο ορισμός της "έκτακτης ανάγκης".
Άσχετο: https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1242586994489909250
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.