Ο Σούντγκρεν έθεσε εαυτόν εκτός Άρη

Ο Σούντγκρεν έθεσε εαυτόν εκτός Άρη

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Σούντγκρεν έθεσε εαυτόν εκτός Άρη

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το ξέσπασμα του Ντάνιελ Σούντγκρεν, διαχωρίζει το οικονομικό από το αγωνιστικό και εξηγεί γιατί ο Σουηδός έβγαλε τον Άρη από τη δύσκολη θέση…

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν, η πρώτη εικόνα αποδεικνύεται παραπλανητική κι αυτό αποδείχθηκε στην περίπτωση του Ντάνιελ Σούγτγκρεν. Προσωπικά προσπάθησα να τον αξιολογήσω το καλοκαίρι μέσω… youtube, τούτο όμως δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι αδύνατο να καταγραφεί το σύνολο των κινήσεων ενός παίκτη στον αγωνιστικό χώρο και κατ’ επέκταση να σχηματιστεί ασφαλές συμπέρασμα για την τακτική πειθαρχία του, το επίπεδο ποιότητάς του κλπ. Το θέμα χαρακτήρα είναι μια άλλη ιστορία.

Διαβάζοντας το ξέσπασμα του Σουηδού ποδοσφαιριστή, η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να μπει στην ίδια ζυγαριά ο οικονομικός με τον αγωνιστικό παράγοντα. Οικονομικά, τα έχουμε γράψει και στη συγκεκριμένη γωνιά, ο Άρης είναι πίσω σε πληρωμές γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων από το τηλεοπτικό συμβόλαιο και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν έσοδα από εισιτήρια λόγω της διακοπής του Πρωταθλήματος. Κακά τα ψέματα, ο Άρης στηρίζεται στα συγκεκριμένα έσοδα κατά περίπου 60-65 τοις εκατό και το υπόλοιπο μέρος καλύπτεται από την ιδιοκτησία. Δυσκολία ανταπόκρισης στα συμβόλαια υπήρχε ούτως ή άλλως, με την παύση κάθε δραστηριότητας, έγινε μεγαλύτερο.

Η ανισορροπία που ανέφερε ο Σούντγκρεν στις δηλώσεις του είναι επίσης αληθινή, πηγάζει από τα περσινά λάθη που έγιναν, μεταξύ των οποίων είναι και ο ίδιος. Είναι εντυπωσιακά αρνητικό αυτό που είπε για το συμβόλαιό του, το οποίο είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που είχε στην ΑΙΚ. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα χρήματα που έδωσε ο Άρης (περίπου 100.000 ευρώ) για να τον αποκτήσει, καταλαβαίνει ότι στοιχειοθετείται έγκλημα.
Είχα γράψει κι άλλη φορά ότι το οικονομικό και οι οφειλές που υπάρχουν στους παίκτες έχουν δημιουργήσει μεγάλο βαρίδιο στον Άρη, το οποίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί τρόπος… απόδρασης από την τιμωρία της FIFA.

Αν η παγκόσμια ομοσπονδία δεν δεχτεί τους ισχυρισμούς του Άρη, τότε θα προστεθεί και το «φιρμάνι» των 1.2 εκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο, καιρό τώρα σημειώθηκε η ανάγκη οικονομικού εξορθολογισμού (δηλαδή τα μπερεκέτια τύπου Μαντσίνι, Σούνγτγκρεν πρέπει να κοπούν μαχαίρι), όπως και μείωσης του προϋπολογισμού. Γιατί όταν το μπάτζετ (μόνο συμβόλαια) ανέρχεται στα 3-3.5 εκατομμύρια ευρώ, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι τουλάχιστον 2½ φορές μεγαλύτερος. Κοντά στα 8εκ. Αυτό σημαίνει ότι το ενδεχόμενο μετακύλισης φετινών υποχρεώσεων στο μπάτζετ της ερχόμενης σεζόν, μοιάζει αναπόφευκτο. Προς την κατεύθυνση εισροής κεφαλαίου στην ομάδα, θα γίνει στις αρχές Μαΐου η γενική συνέλευση της ΠΑΕ και θα προκηρυχθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Από την ΠΑΕ σημειώθηκε ότι θα φτάσει τα 2εκ ευρώ και ουσιαστικά είναι η επιπλέον χρηματοδότηση από την πλευρά του ιδιοκτήτη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα διδακτική και για τον ίδιο τον Θόδωρο Καρυπίδη γιατί ο ίδιος έβαλε τον εαυτό του σε δύσκολη θέση αναζητώντας καλύτερο αγωνιστικό αποτέλεσμα από αυτό της σεζόν 2018-19. Προφανώς παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του και τώρα μετάνιωσε για τις αγορές παικτών αλλά και την παροχή συμβολαίων τα οποία δεν άξιζαν οι ποδοσφαιριστές. Μεταξύ αυτών και ο Σούντγκρεν.

Για να πάμε στο αγωνιστικό, προσωπικά νιώθω ότι έπεσα κι σε παγίδα γιατί οι πρώτες εκτιμήσεις μου για τον Σουηδό αποδείχθηκαν λανθασμένες. Θυμάμαι ακόμη το εξαιρετικό παιχνίδι που έκανε με την ΑΕ Λεμεσού στο «Κλ. Βικελίδης», αλλά πρόκειται για μια μακρινή ανάμνηση και από τις ελάχιστες ευχάριστες που έχω από τον συγκεκριμένο αθλητή. Ο Σούντγκρεν δεν είπε την αλήθεια για το αγωνιστικό και φυσικά δεν θα γίνω αυτόκλητος υπερασπιστής του Μίκαελ Ένινγκ, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ο Σουηδός ότι από τον Αύγουστο κιόλας, αυτοί που τον επέλεξαν βαρούσαν τα κεφάλια τους στον τοίχο. Τακτικά απείθαρχος, επιρρεπής στο λάθος και η δεξιά πλευρά που υποτίθεται ότι κάλυπτε ήταν η… χαρά των αντιπάλων του Άρη. Ο Σούνγτγκρεν έπαιξε αρκετά παιχνίδια ελλείψει άλλου δεξιού μπακ (τα έχουμε ξαναπεί για τον σχεδιασμό) κι επειδή καθυστέρησε η σύλληψη της ιδέας για τη μεταφορά του Ροζ στο δεξί άκρο της άμυνας. Όταν έγινε αυτό, ο Άρης απέκτησε ισορροπία.

Ο Σουηδός αποδείχθηκε αμετροεπής και αγνώμονας απέναντι στους συμπαίκτες του αλλά και τους προπονητές του γιατί τον στήριξαν, αλλά δεν θα μπορούσαν να κάνουν το άσπρο μαύρο, για να ικανοποιήσει τη δική του ψευδαίσθηση για την αγωνιστική παρουσία του. Γνωρίζει επίσης ότι λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, ο Άρης του στάθηκε και στο συγκεκριμένο κομμάτι και είναι αλήθεια επίσης ότι τον προστάτευσε σε πολλά πράγματα, μη παρέχοντας την ενημέρωση που κανονικά θα έπρεπε να «επιβεβαιώσει».

Ο Σούντγκρεν γνωρίζει επίσης ότι δεν είναι στο πλάνο της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου, αλλά δεν θα φύγει ανοίγοντας έτσι απλά την πόρτα. Τον περασμένο Γενάρη βρέθηκε πολύ κοντά, αλλά ήρθε η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών η οποία ανέτρεψε το πλάνο. Τώρα βέβαια, ο ίδιος ο Σουηδός έβγαλε τον Άρη από τη δύσκολη θέση καθώς φρόντισε να ανοίξει την εξώπορτα. Πώς εξάλλου θα αντικρίσει τους συμπαίκτες του, όταν δηλώνει ότι ο καθένας κοιτάει την πάρτι του και δεν θέλει να βελτιώσει τον συμπαίκτη του; Το τελευταίο μάλλον έδειξε τη νοοτροπία του και επιβεβαίωσε ότι ο Άρης κακώς επένδυσε σ’ αυτόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.