Οι «Τσιόδρες» μας έδωσαν την ασίστ, μπορούμε να σκοράρουμε;

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Οι «Τσιόδρες» μας έδωσαν την ασίστ, μπορούμε να σκοράρουμε;

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει πώς το ελληνικό ποδόσφαιρο βγήκε από το κάδρο των "προβλημάτων" για την UEFA και για την ευκαιρία που δίνεται στην χώρα να "διαφημιστεί" και μέσω του restart του πρωταθλήματος.

Η UEFA ακόμα «ψάχνεται», αυτό είναι ξεκάθαρο. Ολοι περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της, ίσως την πιο κρίσιμη για τα επόμενα βήματα από την ημέρα που ο κορονοϊός έβαλε στοπ και στο ποδόσφαιρο, μα το μόνο που μπορεί να κάνει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι σενάρια κατά περίπτωση.

Όπως είχε σημειωθεί επανειλημμένως, η UEFA δεν μπορεί να αποφασίσει για το τι θα γίνει σε κάθε χώρα. Αποφασίζει η κάθε κυβέρνηση και επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες – μόλις δύο ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας – την απόφασή της για οριστική λήξη όλων των πρωταθλημάτων σε όλα τα σπορ της χώρας, αλλά αυτό δεν της κοστίζει πολύ: ουδεμία ολλανδική ομάδα συνεχίζει εφέτος στο Champions ή στο Europa League. Ο Αγιαξ αποκλείστηκε από τη Χετάφε, η Αλκμααρ αποκλείστηκε από τη Lask, ούτε γάτα – ούτε ζημιά.

Ζημιά, και μάλιστα μεγάλη, θα είχε προκληθεί αν κάποια ολλανδική η βελγική ομάδα ήταν μέσα στους «16» και στους «32» αντίστοιχα των δύο διοργανώσεων διότι σ’ αυτή την περίπτωση η UEFA θα ήταν υποχρεωμένη να αποφασίσει ίσως πρόωρα τι μέλλει γενέσθαι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σίγουρα τα στελέχη της έχουν επεξεργαστεί αυτά τα σενάρια, αλλά ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις τους αν κάποια στιγμή μια χώρα με ομάδα/ες που συμμετέχει/ουν στις εφετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις πάρει την απόφαση που έλαβε η ολλανδική κυβέρνηση.

 

Στην πραγματικότητα οι «special cases» («ειδικές περιπτώσεις») στις οποίες αναφέρθηκε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στο χθεσινό official statement, ταυτόχρονα και οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» είναι τρεις χώρες: Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία. Συνολικά 15 ομάδες απ΄ αυτές τις τρεις χώρες συμμετέχουν στις εφετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πέντε ιταλικές (Αταλάντα, Γιουβέντους, Νάπολι, Ιντερ, Ρόμα), πέντε ισπανικές (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο, Χετάφε, Σεβίλλη) και πέντε βρετανικές (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Γουλβς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η σκωτσέζικη Ρέιντζερς). Έστω μια εκ των τριών χωρών αν δεν προλάβει να ολοκληρώσει το πρωτάθλημά της μέχρι τέλος Ιουλίου, ώστε να «παραχωρήσει» εν συνεχεία τις ομάδες τις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για την ομαλή εξέλιξη και την ομαλή κατάληξη του Champions League και του Europa League κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αλυσιδωτά, δε, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι είδους επιπλοκές θα προκύψουν εν συνεχεία με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, ενώ τελείως θολό είναι το μεταγραφικό τοπίο!

Πότε θα ανοίξει η μεταγραφική περίοδος και πότε θα κλείσει; Θα είναι η ίδια για ομάδες των οποίων τα πρωταθλήματα θα λήξουν πρόωρα/κανονικά/με καθυστέρηση; Θα πάμε σε μια «ενιαία» μεταγραφική σεζόν μέχρι τον Ιανουάριο; Κι αν συμβεί αυτό πώς θα αλλάζουν και θα δηλώνονται ανά διοργάνωση τα ρόστερ των ομάδων; Πολλά τα ερωτήματα, ιδιαίτερα σύνθετο το πρόβλημα. Πρωτόγνωρο. Διότι η UEFA είναι η υπερκείμενη ποδοσφαιρική αρχή, αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει για τις ομάδες των κρατών – μελών της! Εξαρτάται από την εξάπλωση του κορονοϊού, από τους αριθμούς των θυμάτων και των κρουσμάτων ανά χώρα, από τις μελέτες/αναλύσεις/εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων αλλά και από την μεθοδικότητα/αποτελεσματικότητα της κάθε ομοσπονδίας και της κάθε Λίγκας!

Η Ελλάδα, επί παραδείγματι, μένει εκτός κάδρου! Στην προχθεσινή τηλε-διάσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των ομοσπονδιών, η «Ελλαδίτσα» ούτε που… αναφέρθηκε. Ουδείς ασχολείται μαζί μας και αυτό είναι θετικό. Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η Ελλάδα δεν αποτελεί «πρόβλημα» για την UEFA. Ξέρουν τα στελέχη της την κατάσταση στη χώρα μας και θεωρούν δεδομένο ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει και πάλι και θα ολοκληρωθεί δίχως προβλήματα, με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Μας το έδωσαν αυτό το δικαίωμα, μας την παρείχαν αυτή την «πολυτέλεια» οι «Τσιόδρες» και οι «Χαρδαλιάδες» αυτής της χώρας. Ολοι οι ανώνυμοι και «επώνυμοι», όλοι οι αφανείς εργάτες της Πολιτικής Προστασίας, της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας του τόπου, όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ιατρικής, όλοι μας, ο καθένας από εμάς!

Ολοι μαζί και ο καθένας χώρια δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες υπό τις οποίες θεωρητικά μπορούμε να παρακολουθήσουμε και πάλι ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Θα μπορέσει το ίδιο το ποδόσφαιρο να πάρει αυτή την ευκαιρία και να τη μετουσιώσει σε πράξη; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα! Μπορεί η ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα να πάρει την πράσινη κάρτα που της δώσαμε όλοι μαζί και να κηρύξει το restart με όρους ασφαλείας; Χωρίς φόβο, όπως στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, αλλά με μεθοδικότητα, οργάνωση, πολυάριθμα τεστ;

Τεράστιο το στοίχημα! Και μεγάλα τα κέρδη (όχι οικονομικά, αλλά κοινωνικά) αν τα καταφέρει η Σούπερ Λίγκα! Την «ασίστ» την έχει ήδη πάρει. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τις «ελεγχόμενες» προπονήσεις, σαν κι αυτές που βλέπουμε στα βιντεάκια των ομάδων της Bundesliga. Φαίνεται και από τις δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη, φαίνεται και από τη διάθεση της κυβέρνησης, ας περιμένουμε και το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα.

Φαίνεται, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο! Υπάρχουν αμέτρητα θέματα προς επίλυση, απαιτείται σύμπνοια και όχι διχόνοια, συνεργασία και όχι τσακωμοί. Θα είναι τεράστια η διαφήμιση της χώρας, η οποία έχει ήδη «διαφημιστεί» για την εν γένει σωστή και ψύχραιμη διαχείριση της κρίσης. Όμως μια «ασίστ» ποτέ δεν ξέρεις αν θα καταλήξει σε γκολ. Και η τελική προσπάθεια, το τελευταίο πλασεδάκι, ακόμα δεν έχει γίνει για να διαπιστώσουμε αν θα καταλήξει η μπάλα στο πλεχτό ή στα περιστέρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...