Ghost games: Για να ξεκινήσουμε, ας χωνέψουμε ότι θα ζήσουμε με τον κορονοϊό

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ghost games: Για να ξεκινήσουμε, ας χωνέψουμε ότι θα ζήσουμε με τον κορονοϊό

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη βασική προϋπόθεση προκειμένου να μεταβούμε από το στάδιο της «απειλής» και του φόβου, σ' αυτό της αποδοχής και της μετάβασης,πολύ προτού φτάσουμε στην «κανονικότητα» όπως την είχαμε... μάθει στη ζωή και στο ποδόσφαιρο.

Στη Γερμανία όλα μοιάζουν δρομολογημένα για το restart μαζί (και όχι "μετά"!) τον κορονοϊό. Οι ομάδες έχουν αρχίσει τις προπονήσεις, 25.000 τεστ έχουν εξασφαλιστεί από τη Bundesliga η οποία κατέβαλε 2,5 εκατ. ευρώ για την αγορά τους, οι ομάδες περιμένουν το τελικό πράσινο φως από την κυβέρνηση για να ορίσουν επισήμως και όχι στον… αέρα την ημερομηνία επανέναρξης του πρωταθλήματος. Με μάσκες ή και δίχως μάσκες, τα μέτρα τους τα έχουν πάρει: ακόμα και για μεταφορά των αποστολών με δύο ή τρία διαφορετικά πούλμαν έχουν γραφτεί αναφορές στα media. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιμένουν το οριστικό «ναι» από τις κυβερνητικές και υγειονομικές αρχές μετά τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τους κυβερνώντες των ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, έχοντας πάρει μια κεφαλαιώδη «κεντρική» απόφαση: θα συνεχίσουν, έχοντας συμβιβαστεί με την ιδέα ότι πρέπει να ζούμε με τον κορονοϊό! Και στην καθημερινότητά μας και στη ζωή μας, ναι, και στο ποδόσφαιρο!

ΤΑ ΠΛΑΝΑ "ΑΓΚΑΛΙΑ" ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

«Ghost games»: έτσι χαρακτηρίζουν οι Άγγλοι τα παιχνίδια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η Premier League. Εβγαλαν, μάλιστα και το δικό τους πλάνο για τον μάξιμουμ αριθμό ατόμων στα γήπεδα: 300 άτομα, αντί 322 των Γερμανών, που δεν έχουν υπολογίσει μόνο τους τεχνικούς του VAR, αλλά ακόμα και τον ακριβή αριθμό των ball boys… Nα’ τοι λοιπόν και οι Άγγλοι, προθερμαίνονται! Το ίδιο και οι Ιταλοί που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα διότι δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη διεξαγωγή αγώνων στον Βορρά που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από χιλιάδες θανάτους: είναι άλλωστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν και πάλι στην τρέχουσα εκπαιδευτική σεζόν.

Το ίδιο προσπαθούν και οι Ισπανοί, να ξεκινήσουν και να τελειώσουν το πρωτάθλημά τους. Πόσο εφικτός είναι αυτό όμως; Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ποδόσφαιρο θα επιστρέψει πριν από τις 20 Ιουνίου: «Δεν μπορώ να πω τώρα αν το ποδόσφαιρο θα επιστρέψει πριν από το καλοκαίρι. Θα ήταν μια τεράστια απερισκεψία από την πλευρά μου. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο υγείας το οποίο εφαρμόζει το Υπουργείο για κάθε ομαδική ενασχόληση, επομένως σε αυτό εντάσσεται και το ποδόσφαιρο. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρξει η απόφαση για επανεκκίνηση, τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν» είπε μεταξύ άλλων, γνωρίζοντας ότι η χώρα του είναι ίσως στη δυσκολότερη θέση από κάθε άλλη ευρωπαϊκή...

Για να καταλάβουμε την αντίφαση: την ίδια ώρα που τα μεγαλύτερα clubs της Ισπανίας, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, ανησυχούν για απώλειες εσόδων άνω των 500 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα και σπόνσορες, αποφεύγουν τις «χοντράδες» τύπου… Λοτίτο (που πιστεύει ότι η Λάτσιο είναι φαβορί έναντι της Γιουβέντους και σχεδόν καθημερινά πετάει και μια μπαρούφα του τύπου «να κάνουμε ένα μπαράζ τίτλου») και είναι πολύ επιφυλατικές ως προς το restart, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητα αποτελεί η υγεία των αθλητών. Ολοι κάνουν το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, γνωρίζουν όμως ότι δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για οτιδήποτε.

 

ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ;

Το βασικό ζητούμενο, λοιπόν, πλέον, δεν είναι ποιοι θέλουν. Αλλά ποιοι μπορούν! Και δική μας εντύπωση είναι πως τελικά θα μπορέσουν εκείνοι οι οποίοι πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους έχουν «χωνέψει» ότι στην επόμενη ημέρα, στον επόμενο μήνα και στους μεθεπόμενους μήνες θα ζήσουμε μαζί με τον κορονοϊό. Όπως μάθαμε να ζούμε με την «απειλή» του ιού, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε υπό την… επιτήρησή του προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε ολοκληρωτικά. Ναι, παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Ναι, παιχνίδια με 300 εντός και πέριξ του γηπέδου. Ναι, ντους στο σπίτι για τους παίκτες, καθημερινή απολύμανση του αυτοκινήτου, δύο τεστ την εβδομάδα, ποδόσφαιρο μόνο από την τηλεόραση και διάφορες «αλχημείες» στα πρωταθλήματα: θα τα δούμε όλα αυτά. Αν δεν τα δούμε, αν δεν περάσουμε αυτό το στάδιο «ανωμαλίας» μετά το «στοπ», δεν πρόκειται να απεγκλωβιστούμε απ’ αυτό που μας ήρθε κατακούτελα.

Πότε θα γίνει αυτό ουδείς μπορεί να προβλέψει, αλλά όσο πιο γρήγορα βρεθεί «σίγουρη» θεραπευτική αγωγή (διότι το εμβόλιο μπορεί να μην ανακαλυφθεί ποτέ…), τόσο πιο κοντά θα βρεθούμε στην επιστροφή στην «κανονικότητα».

Η «κανονικότητα», όμως, έτσι όπως την είχαμε μάθει, πάει, μας τελείωσε για το 2020. Ας το πάρουμε χαμπάρι! Οσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο πιο εύκολα θα επαναπροσαρμοστούμε στις καινούριες συνθήκες, ενόψει του σταδιακού restart. Στη Γερμανία, επί παραδείγματι, πέραν όλων των άλλων, το ποδόσφαιρο έχει τον δικό του «Τσιόδρα». Τον Τιμ Μέγερ, ο οποίος όντας επικεφαλής του ιατρικού τιμ της ομοσπονδίας, το έχει πάρει πάνω του και για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος.

Στην Ελλάδα – επί παραδείγματι – ποιος είναι ο αντίστοιχος «Τιμ Μέγερ»; Δηλαδή ποιος είναι ο αντίστοιχος γιατρός – καθηγητής της ΕΠΟ που έχει αναλάβει το πρότζεκτ για την καινούρια αρχή από ιατρικής πλευράς; Ουδείς γνωρίζει αν καν υπάρχει τέτοιος. Στο περίφημο «working group» της Σούπερ Λίγκας, άλλωστε, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας γιατρός, ούτε ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδίας! Κατά τα λοιπά… περιμένουμε να ακούσουμε τις αυριανές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει, οι περισσότερες ομάδες θέλουν. Μπορούν;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...